Çocuğunuzun isteklerine önce ‘hayır’ deyip ağladığında ‘peki’ derseniz ağlamayı ödüllendirmiş oluyorsunuz. Uzman psikologlar Melih Yıldız ve Göksu Telmaç’a göre, her şeyi ağlayarak veya küserek yaptırmayı öğrenen çocuk ileride duyarsız, öfkeli ve hırçın bir insana dönüşüyor.
#YazarBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre her yıl yaklaşık 1 trilyon dolarlık gıda kaybediliyor. Bu, dünyadaki gıdanın üçte birinin çöpe atılması anlamına geliyor. İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) ‘Gıda İsrafını Engelleme Projesi’ başlattı. Konuyu uzmanlarla konuştuk.
#YazarAnne-babalar çocuklarının dikkat sürelerinin uzamasını, evde daha sakin kalmasını, bir yandan da eğlenmesini istiyor. Hepsini bir arada sağlamanın en iyi yolu da çocuk yogası. Aileyi bir araya getiren yoganın inceliklerini çocuk yogası ve bale eğitmeni Buse Agnaday’a sorduk.
#YazarYasaklara sıkı sıkıya uyduğumuz bu dönemde ilköğretim öğrencileri EBA sistemi üzerinden eğitim alabilirken, anaokulu öğrencilerinin böyle bir imkânı yok. Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı’ya evde bu yaş grubu için yapılabilecekleri sorduk.
#ÇocukÇocukların küçük ‘aşırma’ davranışları ailelerin nasıl tepki vereceğini bilemedikleri durumların başında geliyor. Ya görmezden geliyorlar ya da büyük cezalar veriyorlar. Oysa bu davranış gelişim sürecinin bir parçası. Neler yapılması gerektiğini psikolojik danışman Doç. Dr. Bilge Uzun’a sorduk.
#ÇocukGünümüz çocukları zamanlarının büyük kısmını kapalı alanlarda tablet ve telefon başında geçiriyor. Gelişimleri için gerekli olan doğru duyusal ve duygusal uyaranları almıyorlar. Bu durum da pek çok fiziksel soruna sebep olabiliyor. Konuyu fizyoterapist Umut Aybarç ile konuştuk.
#COCUKTatili bahane eden çocuklar sürekli bilgisayarla oynamak istiyor, anne-babalar da, “Yıl boyunca okula gittin, şimdi istediğin her şeyi yapmak hakkın” diyerek onlara sınırsız bir serbestlik tanıyor. Peki ama bu doğru mu? Çocuk ve ergen psikiyatrı Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan’a sorduk.
#Çocuk GelişimiHürriyet Çocuk Kulübü’nün temel katılımcısı olduğu Doğa Okulları Yaratıcı Yazarlık Festivali’nin bu yıl dördüncüsü yapılıyor. Festival dolayısıyla bir araya geldiğimiz okulun Türkçe Bölüm Başkanı Hurihan Yıldırım Kurtaran’la ‘yaratıcı yazarlık’ kavramını konuştuk.
#ÇocukÇocuklar dijital oyun oynamaya bayılıyor, bilgisayarın başından kalkmıyor. Anne-babalar şikâyetçi olsa da çocuklar bundan büyük keyif alıyor. Peki, onlar için hiç yararlı bilgisayar oyunu yok mu? Dijital oyun tasarımcısı ve akademisyen Dr. Yavuz Samur’a sorduk.
#Ömür KurtUzun yıllardır tartışılan ‘helikopter ebeveynlik’ kavramının yerini şimdi ‘çim biçme makinesi ebeveynliği’ kavramı aldı. Anne baba, helikopter ebeveynlikte çocuğunun her şeyini helikopter gibi denetlerken, çim biçme makinesi ebeveynliğinde çocuğunun önündeki tüm engelleri temizliyor. Peki, ama bu durum çocukları nasıl etkiliyor? Uzman Psikolog Cevher Sönmez’e sorduk.
#Ömür KurtProf. Dr. Norma Razon Türkiye’nin çok yakından tanıdığı bir pedagog. Bu yıl meslek hayatının 50. yılını kutluyor. 50. yıla özel olarak yediden yetmiş yediye herkesin faydalanabileceği bir projeyi hayata geçirdi. www.cocukludunya.com internet sitesini… Norma hocayla hem projesini hem de günümüz çocuk eğitimini konuştuk.
#Prof. Dr. Norma Razon TürkiyeBernard van Leer Vakfı’nın İstanbul95 projesi kapsamında yürütülen araştırmaya göre, Türkiye’de çocukların hayalindeki park ile belediyelerin sunduğu hizmet arasında dağlar kadar fark var. 0-3 yaş grubundakiler içinse aslında park yok! Peki, bir çocuk parkı aslında nasıl olmalı? İstanbul95 Programı Çocuk Parkları Projesi Direktörü Selva Gürdoğan ile konuştuk.
#Bernard Van Leer VakfıOkullar kapandı, şimdi anne-babaların sınav vakti... Eğer karne notu düşük olana kızıp takdir belgesi alanı göklere çıkarıyorlarsa ciddi bir sorun var. Çünkü uzmanlar çocuğun başarısının karneyle ölçülmediği konusunda birleşiyor. Peki bu süreçte onlara nasıl davranılmalı? Çocuk ve ergen psikiyatrı Serdar Alparslan anlattı.
#KarneBeslenme alışkanlıklarımız hızla değişiyor. Her gün yeni bir yiyecek popüler oluyor, sonra modası geçiveriyor. Bebek ve çocuk beslenmesiyle yetişkin beslenmesi arasında farklar oluşuyor. Peki, bebekleri doğru beslemenin yolları nedir? Sağlıklı çocuk yetiştirmek için neler yapılmalı? Dr. Şirin Seçkin ile adım adım beslenme önerileri verdiği yeni kitabı ‘0-2 Yaş Doğru Beslenme’yi konuştuk.
#Şirin SeçkinBu yıl görsel medya dalında Ateşbaz-ı Veli Ödülü ona verildi. Ateşbaz-ı Veli, Mevlana’nın aşçısı ve dünyada adına türbe yapılan tek aşçı. Ödülün sahibi Selin Kutucular ile buluştuk, çocuklar için hazırladığı eğlenceli kitabı ‘Mutlu İnsanlar’ı ve çocukların yemek yeme alışkanlıklarını konuştuk.
#Selin Kutucular