Gıda konusunda en tartışmalı besin ekmektir. Ekmek deyince de buğday akla geliyor. Buğday da insanda ‘buğday alerjisi’, ‘çölyak hastalığı’ yapabiliyor. ‘Gluten hassasiyeti’ oluşabiliyor. Buğday alerjisi üzerine araştırmalar yapan İstanbul Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Özpınar’ın araştırması sona ermiş.
#Yazar1 Şubat 1914 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Jale İnan, Türk arkeoloji tarihinin önemli isimleri arasında yer almaktadır. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli arkeologlar arasında yer alan Jale İnan, Side'deki müzenin kurulmasında önemli bir rol oynamıştır. İşte, Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan hakkında merak edilen bazı detaylar
#Jale İnanTürkiye’den üç öğretim üyesi, dünyanın prestijli ve çok tercih edilen bilim destekleme kuruluşlarından olan Alexander Von Humboldt Vakfının Türkiye’deki bursiyerlerini çatısı altında toplayan derneğin yönetim kuruluna seçildi.
#Alexander Von Humboldt VakfıAlmanya merkezli Alexander von Humboldt Vakfı tarafından alanında yaşam boyu başarı gösteren bilim insanlarına verilen ‘Humboldt Araştırma Ödülü’nün bu yılki sahibi, akıllı sistem çalışmalarıyla tanınan Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okyay Kaynak oldu.
#Alexander Von Humboldt VakfıGoethe Üniversitesi İslam Dini Vakıf Kürsüsü başkanı Prof. Ömer Özsoy ile Almanya'da İslam ile ilgili sohbet ettik. Prof. Özsoy, Almanya'da İslam ile ilgili olarak, "Almanya'nın İslam adında nurtopu gibi bir bebeği oldu" tanımlamasını yaparak son gelişmelerle ilgili olarak sorularımızı yanıtladı.
California Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ataç İmamoğlu, ‘‘Kuantum fiziği’’ üzerine yaptığı başarılı çalışmalarından ötürü, Almanya'da bilim adamlarına verilen en büyük para ödülünü aldı. Prof. İmamoğlu'na 4 milyon marklık ödülünü Federal Bilim ve Eğitim Bakanı Edelgard Bulmahn verdi.
Bilim alanında dünyanın önde gelen vakfı "Humboldt", ilk ödülünü bir Türk bilim adamına verdi. Alexander von Humboldt Vakfı, bu yıl ilk kez verilecek "Wolfgang Paul" ödülüne Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ataç İmamoğlu'nu değer buldu. İmamoğlu'na, araştırmaları için 2001-2003 yılları arasında 4,5 Milyon mark tahsis edilecek.
Türkiye ve Türkler, çok iyi bir dostunu kaybetti... Türkiye ve Türkler, “Benim ikinci vatanım Türkiye” diyen Edzard Reuter’i kaybetti... Edzard Reuter’in babası Ernst Reuter, Sosyal Demokrat Partili (SPD) bir Alman politikacıydı. Birinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler’e esir düştü ve bir süre Moskova’da yaşadı.
#Edzard ReuterÇocukluğunun ve gençliğinin bir bölümünü 1930’ların Türkiye’sinde geçiren Daimler Benz eski CEO’su Edzard Reuter 96 yaşında hayatını kaybetti. Helga ve Edzard Reuter Vakfı’nın basın sözcüsü, Edzard Reuter’in 27 Ekim’de Stuttgart’ta vefat ettiğini duyurdu. Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Susanne Eisenmann, “Edzard Reuter’in ölümü bizi büyük bir üzüntüye boğdu” dedi. Reuter 1987-1995 yılları arasında Daimler-Benz AG’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştı. Daimler’in Stuttgart’taki yeni genel merkezi onun başkanlığı döneminde inşa edildi.
#ALMANYATürkiye'nin ilk 'Bizans sanat tarihi' uzmanı Prof. Dr. Semavi Eyice'nin tabloları ve eşyaları, bir köşkte 'hatıra evi' olarak sergilenecekti ancak Prof. Dr. Eyice'nin ölümünden 2 yıl sonra tablo ve eşyalar İstanbul'da bulunan bir antikacıya satıldı. Eserlerin izini süren DHA ekibi antikacıya ulaştı. İddiaları doğrulayan antikacı, "Hocanın kızları bize geldi. Biz de eşyaları satın aldık. 10- 15 gün içinde hocanın bütün eşyaları satıldı" dedi. İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Kurucu Başkanı İhsan Sarı ise "Tablo ve eşyaların satımıyla Prof. Dr. Semavi Eyice'nin manevi ölümü de gerçekleşmiş oldu" diye konuştu.
#Prof. Dr. Semavi EyiceTürkiye'nin ilk 'Bizans sanat tarihi' uzmanı Prof. Dr. Semavi Eyice'nin tabloları ve eşyaları, bir köşkte 'hatıra evi' olarak sergilenecekti ancak Prof. Dr. Eyice'nin ölümünden 2 yıl sonra tablo ve eşyalar İstanbul'da bulunan bir antikacıya satıldı. Eserlerin izini süren DHA ekibi antikacıya ulaştı. İddiaları doğrulayan antikacı, "Hocanın kızları bize geldi. Biz de eşyaları satın aldık. 10- 15 gün içinde hocanın bütün eşyaları satıldı" dedi. İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Kurucu Başkanı İhsan Sarı ise "Tablo ve eşyaların satımıyla Prof. Dr. Semavi Eyice'nin manevi ölümü de gerçekleşmiş oldu" diye konuştu.
#Prof. Dr. Semavi Eyice