Elektrikli araç üreticisi Tesla, AI Day 2022 etkinliğinde merakla beklenen insansı (humanoid) robotu Bumble C ve Optimus'un ilk prototipin tanıttı. Prototip robot dün ABD'de yapılan tanıtımda sahneye çıktı, yürüdü ve seyircilere el salladı.
#TeslaTartışmalı CRISPR teknolojisi kes-kopyala-yapıştır yöntemiyle her tür genin modifiye edilmesine imkân sağlıyor. Tekniği geliştiren, Nobel ödüllü Jennifer Doudna’nın biyografisini yazan Walter Isaacson çekinceleri olduğunu anlatıp Prometheus benzetmesiyle başlıktaki soruyu soruyor...
#YazarRobotlar hayatımızın neredeyse her alanında farklı kullanım amaçları ile giderek artan oranda yer almaya devam ediyorlar. Hatta bazı özel olarak projelendiren robotlarla ilgili izlediğimiz haberlerde, onların bizlere benzer hareketler yapmalarını hayranlıkla izliyoruz. Yürüyen, koşan, eşya taşıyan, takla atan, engel aşan ve zıplayan robotlar, robotik biliminin gelmiş olduğu noktayı gözler önüne seriyor.
#RobotSelin Alara Örnek, 9’uncu sınıfta. Yazılım ve donanımını kendi yaptığı robotları, uluslararası platformlardan aldığı ödülleri var. Konuşmalar yapıyor, genç lider seçiliyor. Örnek “En büyük hayalim ışık hızından daha hızlı bir uzay aracı yapıp humanoid’lerimden birini karadeliğe göndermek” diyor.
#GazetehaberleriTurkcell Yönetim Kurulu Üyesi olduğu 2013 yılından sonra kendi ismini taşıyan Bilim Sanat Merkezi’ni her geçen gün geliştiren ve oluşturduğu Zeka Küpü sınıfıyla gizli kalmış yeteneklerin ortaya çıkmasına vesile olan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, 17 yaşındaki bir yeteneğin ortaya çıkmasını sağladı. 17 yaşındaki İbrahim Berk Karaal, Turkcell mühendisleriyle mesai arkadaşı oldu.
#Zeka KüpüBu yazımızın konusu “Dataizm” kavramı, bildiğim kadarıyla ilk olarak 2013’te “NewYork Times” yazarı “David Brooks” tarafından kullanılmış. Kavram, yaygın biçimde tartışılmaya başlanmasını İsrail’li tarihçi/sosyal bilimci/düşünür Profesör Yuval Noah Harari’ye borçlu. Çok satan kitabı “Homo Deus”ta sözkonusu kavramı etraflıca ele alan Harari ülkemize de gelmiş ve geçtiğimiz sene “Davos”ta etkili bir sunum yapmıştı.
#Musa DedeProvokatif kitabı ‘Kuklanın Ruhu’nda insanın gerçekte özgür olup olmadığını din, felsefe ve fantastik edebiyattan örnekler üzerinden irdeleyen ünlü siyaset felsefecisi John Gray, “Teknolojilerin insanlık açısından ne anlama geldiği hep belirsiz olmuştur. 80’lerde insanlar eğer bir katliamı videoya kaydedebiliyorsan hiçbir ülke katliam yapmaya cesaret edemez diye düşünüyordu. Ancak günümüzde bu her gün oluyor” diyor.
#KitapsanatGelecek trendlerini araştıran düşünce kuruluşu GelecekHane, robotların geleceğini ve hem günlük hayatı hem de iş dünyasını nasıl etkileyeceğini araştırdı. Robot teknolojisindeki gelişmeleri yakından takip eden uzman bir ekip tarafından hazırlanan rapor, robot teknolojilerinden yararlanabilmek için çarpıcı önerileri ve son gelişmeleri de kapsıyor. Robotların geleceğini ve geleceğin robotlarını gözler önüne seren çalışma, yakın gelecekte robotların insanların işlerini elinden alabilecek kadar ileri bir düzeye ulaşabileceğini anlatıyor.
#RobotBen öyle koskoca evrenin bizim için yaratıldığını iddia eden insan-merkezci megalo-dogmalara değil; ve hatta, “türler, insan denilen mükemmel varlığa erişmek için evrim geçirir” (Lamarck) türünden yobazlık korkusuyla sarf edilmiş çevir-kazı-yanmasın türünden beyanlara değil; aksine, insanın ‘bir evrim kazası’ olduğuna inananlardanım.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a bağlı Savunma İleri Araştırma Projeleri Dairesi (DARPA) engebeli arazide tıpkı bir insan gibi kolaylıkla yürüyebilen, tek ayak üstünde durabilen ve darbeye rağmen düşmeden ayakta kalabilen insan görünüşlü robot üretti. DARPA tarafından finanse edilen Boston Dynamics şirketi, birkaç gün önce kamuoyuna tanıttığı dört nala koşan robotun ardından şimdi de humanoid robotu tanıttı. Humanoid robot Atlas, engebeli arazide hızlı adımlarla yürüyüp, tek ayak üzerinde durabildiği gibi, sert darbeye rağmen devrilmemeyi başardı.Humanoid robotun ilk aşamada askeri operasyonlarda araç sürücüsü olarak ve kurtarma operasyonlarında kullanılması planlanıyor. DHA
#Robot