Güneydoğulu ihracatçıların 2018 yılında 165 ülke ve bölgeye 2 milyar 86 milyon 596 bin dolarlık ihracat yaptığını ifade eden Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, Bu başarıya katkı sağlayan tüm ihracatçılarımızı kutluyorum. 2018 yılı birçok olumsuzluğa rağmen sektörümüz için iyi sonuçlanmış olup 2019 yılında mevcut pazarlarımızı koruyarak yeni pazar arayışlarımızı sürdüreceğiz" dedi.
#Pazar- Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Altunkaya: "Hedefimiz, mevcut pazarlarımızdaki etkinliğimizi daha da artırmak ve ülke sayısını da arttırarak ihracat yapılmayan hiçbir ülke kalmayana kadar çalışmalarımızı sürdürmektir"
- BAİB Başkanı Satıcı: - "Zekeriya Mete'nin konuya ilişkin detayları bildiği halde manipülatif açıklamalarda bulunması ve sanki TİM yönetimi ile ihracatçı birliklerimiz arasında görüş ayrılığı varmış gibi kamuoyunu kasıtlı olarak yanıltması, kötü niyetinin açığa vurumudur"
Türkiye’nin global pazarlardaki önemli kuruluşlarından biri olan Altunkaya Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Lidersan Sağlık ve Gıda Ürünleri A.Ş. ile Altunkaya İnşaat Nakliye ve Gıda A.Ş adlı firmaları Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından düzenlenen ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da katıldığı İhracatın Yıldızları Ödül Töreninde ödüllendirildi.
#GAİBKakao fiyatlarında yaşanan artışın Ramazan Bayramı öncesine gelmesi, kârlılığı sınırlı etkiledi. Çünkü üreticiler Ramazan ve Kurban Bayramı için üretim planlarını aylar öncesinden yaptılar. Bu nedenle krizin iki bayramı da teğet geçmesi beklenirken iç piyasada kakao maliyetlerinin fiyatlara yansımasının eylül ayını bulacağı belirtiliyor.
#KakaoKakao fiyatları uzun süredir yaşanan rekolte kayıpları yüzünden hızla seyrettiği yukarı yönlü gidişten vazgeçmiyor. Kısa sürede fiyatını ikiye katlayan kakao, aynı zamanda gıda üreticilerinin de girdi maliyetlerinde ani bir şok etkisi yarattı. Eğer yeni hasat döneminde beklenen katkı sağlanamazsa çikolata başta olmak üzere pek çok ürün için hem yüksek fiyatlar hem de tedarik sorunu kaçınılmaz olacak.
#KakaoTürkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihi boyunca ihracatçı kimliğiyle öne çıkan, Türkiye’ye ihracatı öğreten Ege Bölgesi, 2023 yılının 10 aylık döneminde 25 milyar 796 milyon dolarlık ihracat yaparken ithalatı 17 milyar 683 milyon dolarda kaldı. Ege Bölgesi 10 aylık dönemde 8,1 milyar dolar dış ticaret fazlası verirken, ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 146 oldu.
#Ege BölgesiCumhuriyetin 100’üncü yılını kutlayan ihracatçılar gelecek yüzyıl için de mesajlarını paylaştı. Türkiye’nin 100 yıllık süreçte çok büyük bir gelişim kaydettiğine dikkat çeken temsilciler, ikinci yüzyılda daha çok üretme, daha çok istihdam sağlama, daha çok ihracat yapma sözü verdiler.
#ATATÜRKAkdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) bağlı Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), Londra’da, yerleşik ithalatçılar-ihracatçılar, toptancılar, süpermarket zincirleri ve sektörde faaliyet gösteren kuruluşlarla bir araya gelerek yeni ilişkiler geliştirdi.
#LONDRACumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya temaslarının ana konusu olan Tahıl Koridoru anlaşmasına ilişkin demeçler, Türkiye’deki un sanayicisini heycanlandırdı. Rusya’dan 1 milyon ton tahılın Türkiye üzerinden Afrika’ya gönderileceğine ilişkin açıklamaya, Türk sanayici, “Bu işi bizden iyi kimse yapamaz. Kapasite ve teknik olarak hazırız” karşılığını verdi.
#Tahıl Koridoruİhracatçıların son dönemde sıklıkla dile getirdiği finansman sorununa bankalardan kredi yanıtı geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi ile 11 kamu ve özel banka arasında imzalanan protokole göre, ihracatçılara 1 milyar dolar büyüklüğünde “Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi” verileceği açıklandı. Altı ay ödemesiz, dolar cinsinden yıllık yüzde 7.99 faizli paket gerektiğinde yükseltilebilecek.
#İhracat