Bingöl’de 70 yıldır ekimi yapılan ve lezzeti ülke çapına yayılan Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin coğrafi işaretinin alınması için hasadı yapıldı. Kilosu şuan 15 TL’ye sattıklarını belirten çiftçiler, coğrafi işaretin alınmasıyla fasulyenin markalaşacağını ve değerleneceğini aktardı.
#Horoz Kuru FasulyesiKilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#BaklagilİZMİR Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, şeker ve ispir fasulyesi baz alınarak fasulye fiyatlarının 15 liraya yükseldiği yönündeki haberlerin yanıltıcı olduğunu belirterek tüketicilerin istedikleri kalitede yerli ürün kuru fasulyeyi 6-7.5 liraya satın alabileceklerini söyledi.
FARKLI ülkelerin yanı sıra Anadolu’nun geleneksel tatları da büyük kentlerdeki market raflarına taşındı. Pişirildikten sonra kendi boyunun iki katı uzayabilen Basmati, Tayland’ın Jasmine pirinci, taze buğday başağı Frik’in yanı sıra Anadolu’nun dövme yarma buğdayı, kepekli bulguru gibi yöresel tatları da büyük kentlerdeki sofralara girmeye başladı.
Hangi ciddi yemek kitabımıza baksam, bu harika yiyecek için verilen tarifleri piyaz, zeytinyağlı, etli ve hadi bilemediniz sucuklu ve pastırmalı olanı ile kısıtlı bulmaktayım. Oysa Paul Bocuse'ün kuru fasulye tarifinde pırasa da var. Vedat Başaran, bir sohbetimizde eski tariflerde kereviz yaprağı ve Arnavut biberi kullanıldığını söylemişti.