Kırıkkale'de Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan Hitit İmparatorluğu dönemindeki kraliyet ailesinin kullandığı çivi yazılı mührün üzerinde, "Bunu bozan ölecektir" ifadesi dikkat çekiyor. Matsumura, 'Hattuşa'dan kral ve kraliçe buraya bir şeyler göndermiş. Bu da bu şehrin Hattuşa ile kraliyet ailesi arasında yoğun ilişkiler içinde olduğunu gösteriyor.' ifadelerini kullandı.
#ArkeolojiDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaHatti (Hitit) kültürünün ne Mezopotamya ne de Akdeniz’deki diğer arkaik ve parlak uygarlıklara benzemeyen özellikleri vardı. Şu anda İstanbul Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Müzesi’nde ‘Atatürk ve Alacahöyük’ başlıklı sergi bu bölgeyi en esaslı ve en ilginç yönleriyle tanıtma peşinde. Bütün seramikler ve elektron dediğimiz altın, gümüş alaşımı süs eşyaları, Hatti idolleri bronz işçiliğinin zirvesi olarak seyredilebilir.
#Alacahöyük SergisiKırıkkale'de, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar iskan görmüş ve her dönem doğu-batı geçiş noktasının üzerinde adeta doğal bir köprü görevinin üstlendiği tahmin edilen Büklükale'de, Japonyalı arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor.
#KırıkkaleKırıkkale'de, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar iskan görmüş ve her dönem doğu-batı geçiş noktasının üzerinde adeta doğal bir köprü görevinin üstlendiği tahmin edilen Büklükale'de, Japonyalı arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor.
#ArkeolojiÜlkemizde bulunan müzeler içerisinde bulunan eserleri bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu müzelerden birisi de Anadolu Medeniyetler Müzesidir. Eski yıllardan günümüze kadar gelmiş olan medeniyetlerin hakkında birçok bilgiyi bize aktaran Anadolu Medeniyetler Müzesi ülkemizde oldukça merak edilen müzelerden birisidir. Sizlerde müzenin giriş saatlerini, ücretini ve konumunu öğrenerek ziyaret edebilirsiniz. Peki, Anadolu Medeniyetler Müzesi nerede? Tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizler için derledik.
#Anadolu Medeniyetler MüzesiAnadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaÇorum’un Ortaköy ilçesindeki Şapinuva ören yerindeki arkeolojik kazılarda bulunan 3 bin 300 yıllık bronz savaşçı miğferine paha biçilemiyor. Eşi ve benzeri bulunmayan miğfer ezilmiş ve tahrip olmuş durumda bulunmasına rağmen Hitit İmparatorluğu döneminden günümüze ulaşan tek örnek olduğu için büyük önem arz ediyor.
#ÇorumÇorum’un Ortaköy ilçesindeki Şapinuva ören yerindeki arkeolojik kazılarda bulunan 3 bin 300 yıllık bronz savaşçı miğferine paha biçilemiyor. Eşi ve benzeri bulunmayan miğfer ezilmiş ve tahrip olmuş durumda bulunmasına rağmen Hitit İmparatorluğu döneminden günümüze ulaşan tek örnek olduğu için büyük önem arz ediyor.
#ÇorumÇorum’da tarlasını süren bir çiftçi tarafından bulunan ve Hitit dönemine ait olduğu tespit edilen bileziğin dünyada eşi benzeri bulunmuyor. Bronz, nikel, gümüş ve altın gibi değerli madenlerden yapılan tasvirli bilezik, Hitit takı sanatının önemli bir örneğini ortaya çıkardı. Çorum Müzesi arkeologlarından Resul İbiş, "İlk yapılan değerlendirmede daha önce görmediğimiz, benzeri olmayan bir eser olduğunun farkına vardık" dedi.
#ÇorumKütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, Batı Anadolu'nun en büyük Tunç Çağı höyüğünde jeoradar araştırması ile 'saray' olarak nitelendirilebilecek anıtsal yapı tespit edildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Erkan Fidan, "Kalın duvarları olan sarayı da ortaya çıkarmak için çalışmalara başladık" dedi.
#KütahyaKütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, Batı Anadolu'nun en büyük Tunç Çağı höyüğünde jeoradar araştırması ile 'saray' olarak nitelendirilebilecek anıtsal yapı tespit edildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Erkan Fidan, "Kalın duvarları olan sarayı da ortaya çıkarmak için çalışmalara başladık" dedi.
#KütahyaHititler, MÖ 17. yüzyılda Anadolu platosundan Sümer şehir devletlerinin çoğunu ele geçirerek büyük bir bölgesel devlet kurmak için ortaya çıkan kabile, göçebe bir halktı. Bu gelişmiş toplum neredeyse ilk Hukuk Kanunlarının ortaya çıkmasını sağladı. Peki, Hitit Kanunları olarak bilinen bu kanunlar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hitit KanunlarıAmasya’da 1962'de bir evin inşaatı sırasında tesadüfen Hititlerin Fırtına Tanrısı Teşup heykeli bulundu. 59 yıldır müzede sergilenen heykelle ilgili ilginç bir bilgi ortaya çıktı. Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, heykelin dünyada eşi olmadığını belirterek, “Heykeli bulan bir paket sigara parasına bir başkasına veriyor. Polis daha sonra bulunca müzeye kazandırılıyor” dedi.
#AmasyaM.Ö.7 yüzyılda Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerinin kesiştiği topraklarda parlak bir uygarlık kuran ve birçok açık hava anıtı bırakan, adını efsane Friglerden alan Dağlık Frigya bölgesi belki de çoğumuzun duyduğu ama henüz gitme fırsatı bulamadığı bir coğrafya.
#BursaYüksek bir noktada bulunan ve oldukça görkemli bir görsele sahip olan Afyon Kalesi, tarihi ve kültürel açıdan en önemli miraslardan biridir. Her sene yerli ve yabancı yoğun turist akınına uğrayan özel yapılar arasında yer alır. Peki, Afyon kalesi nerede? Afyon kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgiler.
#Afyon Kalesi Nerede?ÇORUM'un Ortaköy ilçesinde, dünyanın en büyük medeniyetlerinden biri olan Hitit İmparatorluğu!'na başkentlik yapan askeri ve dini merkezlerden birisi olan Şapinuva Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazıda, 3 bin 500 yıllık olduğu değerlendirilen insan kafatası ve sol uyluk (femur) kemiği bulundu.
#Şapinuva Antik KentiÇorum'un Boğazkale ilçesinde Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşa Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılar devam ediyor. Kazı başkanı Prof. Dr. Andreas Schacahner, bu yılki çalışmaların Hititlerin günlük yaşamına dair izler ve kalıntılar bulma hedefiyle yapıldığını belirtti.
#ÇorumÇorum'un Boğazkale ilçesinde Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşa Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılar devam ediyor. Kazı başkanı Prof. Dr. Andreas Schacahner, bu yılki çalışmaların Hititlerin günlük yaşamına dair izler ve kalıntılar bulma hedefiyle yapıldığını belirtti.
#ÇorumKapadokya, Ürgüp ve Göreme, bilgi yarışmalarıyla gündeme geliyor. Ülkemizin en eşsiz doğal eserlerinden olan Kapadokya, Ürgüp ve Göreme her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor. Peki, Kapadokya, Ürgüp ve Göreme hangi ilimizin sınırları içerisinde?
#Kapadokya Ürgüp Ve Göreme Hangi