Hipotermi deprem bölgesinde göçük altında kalan vatandaşların en büyük tehlikesi haline gelmeye devam ediyor. Genelde bireylerin soğuk ortamlar içerisinde uzun süre maruz kalması neticesinde meydana gelen hipotermi deprem sonrasında 3. günde yaşam mücadelesi veren depremzedeler için tehdit oluşturuyor. Çünkü soğuk hava koşulları nedeniyle Hipotermi, hayatı tehdit eden bir durum olup hızla tedavi edilmesi gerekiyor. Peki, Hipotermi nedir, kaç derecede olur? Depremde Hipotermi belirtileri ve tedavisi...
#HipotermiHipotermi deprem bölgesi göçük altında kalan vatandaşlar için tehlike oluşturabilen sorunlar arasında yer alıyor. Hipotermi, vücudun oldukça uzun bir sürede üretebileceğinden çok daha fazla düzeyde ısı kaybetmesi neticesinde oluşmaktadır. Genelde bireylerin soğuk ortamlar içerisinde uzun süre maruz kalması neticesinde meydana gelen bir sorundur. Hipotermi, hayatı tehdit eden bir durum olup hızla tedavi edilmesi gerekir. Peki, Hipotermi nedir, neden ve nasıl olur? İşte, Hipotermi belirtileri ve ilk yardım bilgileri...
#Hipotermi15'inci yüzyılda Avrupa'dan doğuya giden deniz yollarının arayışıyla başlayan coğrafi keşiflerin hedefi, 19'uncu yüzyılda Kuzey Kutbu olmuştu. Kutup bölgesinde Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nu birbirine bağlayan bir geçit arayan kâşifler, defalarca bölgeye seferler düzenledi. Bu seferlerin en gizemlisi ise maalesef keşiflerle değil sahne olduğu korkunç olaylarla ünlenecekti...
#John FranklinOnunki bir başarı hikâyesi. Hatay’da, bir müştemilatta yaşıyordu. İlk ve ortaöğrenimini yatılı okudu. Üniversitede tanıştığı Sema Ergenekon ile birliktelikleri hayatlarını değiştirdi. Uğur Aslan’la buluştuk, ‘Yargı’nın başarısını, kendi hikâyesinden yola çıkarak sahneye koyduğu müzikli gösteriyi ve depremde yaşadığı kayıpları konuştuk: “Bu da mı, bu da mı dedim. O duyguyu unutamıyorum. Bütün gençliğim, çocukluğum, bir sürü arkadaşım...”
#Uğur Aslan53 derece sıcakta, 7 gün boyunca, sırtında çantasıyla 250 kilometre koştu. Dünyanın en zorlu yarışlarından sayılan Sahra Çölü Maratonu’nda Türkiye’yi temsil eden beden eğitimi öğretmeni Seda Nur Çelik TEGV aracılığıyla katıldığı bu yarış sayesinde 145 depremzede çocuğun eğitim masraflarını karşılayacak bağış topladı.
#Seda Nur ÇelikTürkiye’deki deprem bölgesinde gönüllü çalışma yürüten İsrailli Yosefit hemşirenin depremzede çocuklardan Aras’a sarıldığı fotoğraf, sosyal medyada gündem oldu. Ülkesine dönen Yosefit Moshe Hürriyet’in sorularını yanıtladı ve Aras ile tanışma hikâyesini anlattı.
#Yosefit HemşireDepremlerden, yaşanan acı afetlerden sonra deprem çantaları tekrar gündeme geliyor. Peki, deprem çantası gerçekten hayati bir öneme sahip mi? Yoksa deprem esnasında ve sonrasında hayatta kalmayı sağlayan temel detaylar başka mı? AKUT Kurucu Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ferudun Çelikmen hurriyet.com.tr'ye ezberlerimizi bozan açıklamalarda bulundu
#DepremİTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Anabilim Dalı Profesörü Mikdat Kadıoğlu, "Şu an yaşadığımız doğa şartları, soğuk ve hipotermi, bu süreyi daha da zorlaştırıyor. Bazı durumlarda enkaz soğuğa karşı korunaklı olabilir. Umut kesmeden, ses duyulan, canlı olduğu düşünülen binalarda arama ve kurtarma çalışmalarına devam etmek zorundayız" dedi. Kadıoğlu, "İstanbul'da 70 bin binanın yıkılacağı biliniyor. Sayı bundan çok daha fazla da olabilir. Bu 70 bin binanın bir an önce 70 binaya kadar indirilmesi lazım. Afet yönetimi budur. Eğer, 70 bin binayı, 70 binaya indirirsek belki baş edebilir, altından kalkabiliriz. Marmara Bölgesi bu 10 ilin nüfusunun yaklaşık 3 katından fazla nüfus barındırıyor" ifadelerini kullandı.
#Mikdat KadıoğluDünyanın gözü kulağı Türkiye ve Suriye'den gelen haberlerde. Suriye'de enkazın altında dünyaya gelen bebek için beklenen haber geldi. Mucize bebeğin sağlık durumunun iyiye gittiği ancak tüm ailesini depremde kaybettiği açıklandı.
#DepremDepremde hayatta kalma mücadelesi için kritik saatler devam ediyor. Normal hava koşullarında enkaz altında kalan bir kişinin 3 gün yani 72 saate kadar kurtarılabildiği biliniyor, hatta geçmişte yaşadığımız diğer depremlerde bu saatlerden sonra bile yaşanan onca mucizeye tanık olduk ama soğuk havalarda durum daha farklı. Hipotermi gibi soğuk hava kaynaklı problemler de önemli birer tehdit unsuru oluşturuyor. Peki, soğuğa bağlı risklere karşı hem depremzedeler hem de arama kurtarma çalışmalarında yer alanlar nasıl korunabilir?
#Kahramanmaraş DepremSalgınla mücadele ederken bir de depremi aklımıza getirmek istemiyoruz ama bu ay çeşitli illerimizde yaşanan sarsıntılar beklenen İstanbul depremini hatırlattı. Pandemi dönemindeki olası bir afette yapmamız gerekenleri Prof. Mikdat Kadıoğlu’na sorduk: “Afet çantasına cerrahi maske de konmalı. Halk ‘toplum afet gönüllüsü’ olarak örgütlenip eğitime tabi tutulmalı.”
#İTÜ Meteoroloji Mühendisliği