Hinduların ibadet şehri olarak da bilinen Varanasi, ölü yakma törenlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca burada yaşayan Sadhular, Tanrıların temsilcileri olduklarına inandıkları için Hindular tarafından saygı görüyor. Toplumdan kutsamalar ve dualar karşılığında yiyecek alıyorlar.
#HindistanHindistan'ın en kutsal şehri olarak bilinen Varanasi, aynı zamanda dünyanın en eski yerleşim yerlerinden. Hinduların ibadet şehri olarak da bilinen Varanasi, ölü yakma törenlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca burada yaşayan Sadhular, Tanrıların temsilcileri olduklarına inandıkları için Hindular tarafından saygı görüyor. Toplumdan kutsamalar ve dualar karşılığında yiyecek alıyorlar. İşte size Varanasi ve ilginç yaşamalarıyla Sadhular hakkında sıra dışı bilgiler…
#HindistanGösteri dünyasının öne çıkan aşkları, ilişkileri her zaman konuşulur... Üstelik aradan yıllar geçse de bunlar unutulmaz... Belki bir süreliğine tarihin tozlu sayfaları arasına karışır ama günün birinde yeniden gün yüzüne çıkar.
#Kate Hudson2007’de dayanışmayla Matematik Köyü’nü kuran Ali Nesin, 11 yıl sonra geçen hafta, Uluslararası Matematikçiler Birliği tarafından verilen Leelavati Ödülü’ne layık görüldü. Ödülün gerekçesi şuydu: Türkiye’de matematik bilincini artırmaya yönelik katkılarından dolayı, özellikle Matematik Köyü’nü, eğitim, araştırma ve herkes için matematiğin keşfedilmesi için istisnai, huzurlu bir yer olarak yaratma konusundaki yorulmak bilmeyen çalışmalarından ötürü... Bu ödülün ne kadar kıymetli olduğunu tarif ederken hep Nobel kıyaslaması yapılıyor, isabetli de bir kıyaslama. İnsanlığa, dayanışmaya, geleceğe dair inancınızı onarmak isterseniz buraya mutlaka uğrayın. Şu anda 500’e yaklaşan nüfusu, sınıflarını dolduran gençleriyle Matematik Köyü, distopyaya dönmüş hayatlarımıza oksijen desteği sağlayan bir ütopya adeta.
#NobelNasıl biri diye soracak olursanız... Şaşırtıcı, sıra dışı, serseri, kalıpsız, cesur, burnu yere düşse almaz, kimseye eyvallahı yok. Kimseden de korkusu... İyi bir şey yapıyor yazıyor, iyi de yazıyor. Çaktırmadan, bir şey yapıyorum gibi sunmadan arada yazar oldu. Romanları bir sürü dile de çevrildi. Kahperengi üçüncü romanı. Ben sevdim. Çünkü âşıkların zalim olduğunu anlatan bir kitap. Röportaj Sumahan’da yapıldı, bayıldım, müthiş bir yer, Hande Altaylı’nın romanını yazdığı yer. Fotoğrafları da Cem Talu çekti...
Türkiye'nin siyasi gündemi seçim maratonuna kilitlenmiş giderken, ekonomide geçmişte yaşananlarla, gelecek beklentilerini, İstanbul Kültür Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin'e sordum. Alkin, Merkez bankasının hatalarından, Ankara'nın tavrına, Başbakan'ın son dönemdeki faiz ve Çılgın Proje çıkışı da dahil birçok konuda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Çanakkale'den Bakü'ye, Galiçya'dan Arabistan'a tam on cephede savaşan ve sağ kalan; Fransa'dan Sibirya'ya, Myanmar'a kadar dağılan esir kamplarında yaşamayı başaran bu kişiler memleketlerine döndüklerinde unutuldular; parasız, pulsuz ve madalyasız bir halde, kimi sakat kimi hasta kaderlerine terk edildiler.