Kira tespit davalarında yeni dönemin kapıları açıldı. İstanbul’da bir ev sahibi ödenen bedelin düşük kalması nedeniyle kiracısına kira tespit davası açtı. Bilirkişi incelemesi ile güncel değer belirlendi. Ancak taraflar rakama itiraz edince duruşmadan şu karar çıktı: “Yapay zekâdan da yararlanarak yeni rapor hazırlansın.” Hukukçular yeni karşılaşılan bu durumun tüm anlaşmazlıklara örnek teşkil edebileceğini belirtiyor.
#Kira Tespit DavasıYüzde 25 zam sınırını yeterli bulmayan ev sahipleri, kirayı yükseltmenin yeni yollarını arıyor. Son iki yılda kira tespit davalarında patlama olduğunu ancak bu davanın beş yıldan eski kiracılara açılabildiğini belirten hukukçular, “Son aylarda uyarlama davasına talep arttı. Çünkü bunda zaman kriteri yok. Ev sahipleri 1-2 yıllık kiracılarına dava açıyor” dedi. Avukatlar ise uyardı: Uyarlama için düşük kira yetmez, öngörülemeyen mağduriyetin ispatı şart.
#Yüzde 25 ZamKiracıların evden çıkmak için istedikleri rakamlar ‘bu kadarına pes’ dedirtiyor. İstanbul’da bir kiracı tahliye için ev sahibinden 4 milyon lira talep etti, üstelik tahliye tarihine göre farklı fiyat teklifleri de sundu. Son bir yılda tahliye ödemelerinin arttığını ancak bugün artık rakamların ev sahiplerini zorlayacak seviyelere geldiğini söyleyen hukukçular ve sektör temsilcileri, “Kiracılar tahliye davalarının üç yıla kadar uzayacağını biliyor. Bu nedenle sınırları zorluyorlar. Taşınmak için istenen rakamlarla farklı bir ilçeden ev satın alınır” dedi.
#Ev SahipleriNobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un 6 daire sahibi olduğu ve riskli yapı kapsamında yıkılmasını istemesi üzerine komşularıyla davalık olduğu Taray Apartmanı'nda mahkeme heyeti keşif yaptı. Yurt dışında olan Orhan Pamuk gelmezken tarafların avukatları ve bina sakinleri keşifte hazır bulundu. Pamuk'un avukatı Hikmet Güngör, "Bu yıkımın halen olmasındaki tek sebebi maalesef karşı tarafta Orhan Pamuk'un olması, Orhan Pamuk faktörü" dedi. Taray apartmanı babası tarafından yaptırılan Emrullah Çetin Taray ise "Binanın sağlamlığı yönünden söylenecek çok bir şey yok. Bugün de bilirkişi heyeti geldi ve binada herhangi bir çatlak vesaire hiçbir şey göremedi. 12 malikten 11'i olarak biz bu konuda tarafız. Orhan Pamuk'un 6 dairesi var ama bir malik olarak gözüküyor" diye konuştu.
#Orhan PamukNobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un 6 daire sahibi olduğu ve riskli yapı kapsamında yıkılmasını istemesi üzerine komşularıyla davalık olduğu Taray Apartmanı'nda mahkeme heyeti keşif yaptı. Taray Apartmanı babası tarafından yaptırılan Emrullah Çetin Taray, "Binanın sağlamlığı yönünden söylenecek çok bir şey yok. Bugün de bilirkişi heyeti geldi ve binada herhangi bir çatlak vesaire hiçbir şey göremedi. Maalesef bazı art niyetli düşüncelerinden dolayı bizi mağdur duruma düşürdü" dedi. Apartman sakinlerinden Rolant Gilbert, "Orhan Pamuk bu binada ki 6 daireyi satın aldı. Amacı nedir bilmiyorum. Muhtemelen bütün binayı ele geçirip, yıkıp tekrar yaptırmak istiyor" diye konuştu.
#Orhan PamukYazar Orhan Pamuk, Cihangir'in ünlü binalarından Taray Apartmanı'nın riskli olduğunun tespit edilmesi sonrasında komşularıyla mahkemelik oldu. Komşuları yapının güçlendirilmesini isterken yıkılmaması için ihtiyati tedbir kararı aldırdı. 6 dairesi olan ünlü yazar ise binanın yıkımına karar verilmesini istiyor.
#Orhan PamukNOBEL ödüllü yazar Orhan Pamuk, Cihangir'in ünlü binalarından Taray Apartmanı'nın riskli olduğunun tespit edilmesi sonrasında komşusu olan diğer apartman sakinleriyle mahkemelik oldu. Komşuları yapının güçlendirilmesi için dava açarak yıkılmaması için ihtiyati tedbir kararı aldırdı. 18 daireli apartmanda 6 dairesi bulunan ünlü yazar ise ihtiyati tedbirin kaldırılarak binanın yıkımına karar verilmesini istedi. İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya katılan Pamuk, "Binanın 5'te 2'sinin sahibiyim. Sağlamlaştırmaya karşıyım. Çoğunluğun sağlanması mümkün değildir. Apartmanın çürük olduğu sabittir. Tedbir kararı kaldırılsın" dedi. Yıkımın durdurulmasına yönelik tedbirin devamına karar veren mahkeme, Taray Apartmanı'nda keşif yapacak.
#Orhan PamukNobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Cihangir'in ünlü binalarından Taray Apartmanı'nın riskli olduğunun tespit edilmesi sonrasında komşusu olan diğer apartman sakinleriyle mahkemelik oldu. Komşuları yapının güçlendirilmesi için dava açarak yıkılmaması için ihtiyati tedbir kararı aldırdı. 18 daireli apartmanda 6 dairesi bulunan ünlü yazar ise ihtiyati tedbirin kaldırılarak binanın yıkımına karar verilmesini istedi. İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya katılan Pamuk, "Binanın 5'te 2'sinin sahibiyim. Sağlamlaştırmaya karşıyım. Çoğunluğun sağlanması mümkün değildir. Apartmanın çürük olduğu sabittir. Tedbir kararı kaldırılsın" dedi. Yıkımın durdurulmasına yönelik tedbirin devamına karar veren mahkeme, Taray Apartmanı'nda keşif yapacak.
#Orhan PamukUzun dava süreçleri nedeniyle mülk sahipleri artık tahliye taahhüdü almadan evini kiraya vermiyor. Kiralama aşamasında bunu kabul eden kimi kiracılar ise tahliye zamanı geldiğinde ‘İmza benim değil’ diyor. Kiracıların hedefi bu yolla zaman kazanmak. Hukukçular son aylarda imza itirazlarında patlama olduğunu, davaların sonuçlanmasının 1.5-2 yılı bulduğunu dile getiriyor.
#Tahliye TaahhüdüEv sahibi-kiracı kavgası bitmiyor. Zam oranı anlaşmazlıkları ve tahliye talebiyle açılan davalar rekor seviyeye ulaşırken, son aylarda yer gösterme kavgası da mahkemelik oldu. Yüzde 25 zam sınırı nedeniyle istedikleri kira rakamını alamayan kimi ev sahipleri mülklerini satışa çıkardı. Ancak bazı kiracılar müşterilere evi göstermek istemiyor. Evin gösterilmesi için açılan davalar ortalama bir yıl sürünce mülk sahipleri mağdur oluyor.
#Ev SahibiSatılık ev ilanlarına yeni bir kriter daha eklendi. Eski kiracıların ödedikleri rakamın düşük olması ve tahliye zorluğu nedeniyle yeni ev alanlar artık kiracılı mülkleri seçmiyor. Geçmişte ev ilanlarında ‘kiracısı hazır’ denilirken artık ‘kiracısız ev’ tanımı öne çıkıyor. Emlakçılar kiracısı olan evlerde satışın zor olduğunu, kimi zaman mülk sahiplerinin indirim yaptığını belirtiyor.
#Satılık Ev İlanlarıKiralık evi kendi yaşayacak gibi tutan kimi fırsatçılar, ev sahibinin haberi olmadan 3. kişilere daha yüksek fiyatla kiralama yapıyor. Kimi kiracılar da ev sahibinin onayı olmadan odalarını kiraya veriyor. Sözleşmede yetki verilmeden yapılan alt kiralama işlemlerinin geçersiz olduğunu belirten uzmanlar, bu yolla kiracı olanların mağdur olduğuna dikkat çekiyor.
#Ev SahibiKonut kira artışına 1 yıl süreyle yüzde 25 zam sınırı gelirken, işyerleri kapsam dışında tutuldu. İşte bu noktada apartman dairelerini işyeri olarak kullananlar ya da home ofis kiralayanlarla mülk sahipleri arasında anlaşmazlıklar başladı. Tapuda konut olarak görülen ancak işyeri olarak kullanılan yerlerde kira artışları nasıl yapılacak, tüm yönleriyle ele alıyoruz.
#KonutKentsel dönüşümle yenilenmesi planlanan riskli konutlar bir bir satışa çıkıyor. Kimi için yıkım kararı alınmış, kimi çoktan yıkılmış, kimi ise dönüşümü bekliyor... Evlerin yenilendiğinde 2-3 kat değer kazanacağı vaat ediliyor. Dönüşüm evlerinin fırsat olabileceğini belirten uzmanlar, araştırma yapmadan alanların zarar edebileceği konusunda uyarıyor.
#İstanbulKonut kira artışına yüzde 25 sınır getiren düzenleme TBMM’de kabul edildi. Ancak işyeri kira artışı kapsam dışında tutuldu. Son 2 yıldır pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnafın bir de fahiş zam yükü ile mücadele ettiğini söyleyen TESK Başkanı Bendevi Palandöken, işyeri kira artışı için de sınırlama gelmesi çağrısı yaptı.
#TESKİki Suudi Arabistan vatandaşı arasındaki ‘dolandırıcılık’ suçlaması üzerine savcılık soruşturma başlattı. Reama Omar Alhayek, Türkiye’de gayrimenkul yatırımı için yeğenine gönderdiği milyonlarca liraya karşılık kendisine gönderilen tapuların sahte olduğunu iddia etti. Taraflar arasında yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmayınca, dolandırıldığını iddia eden kadın soluğu savcılıkta aldı.
#TapuKonut kiralarında fahiş artış nedeniyle eski kiracıyı tahliye edip evi daha yüksek fiyatla kiraya vermek isteyenler dava üstüne dava açıyor. 10 yıllık sözleşme uzama süresi dolan kiracılara noterden ihtarname yollanmaya başlandı. 5 yılı dolan kiracılar için de kira tespit davaları açılıyor. Mülk sahipleri bu davayla kiraya zam talep ediyor.
#GazetehaberleriMilyonlarca mükellef emlak vergisindeki artış karşısında şaşkın. Emlak vergisi her 4 yılda bir takdir komisyonu kurularak belirlenen arsa metrekare birim değerleri (rayiç bedel) üzerinden hesaplanıyor. Bu yıl da 2022-2025 için söz konusu değerler belirlendi ve muhtarlıklara asıldı. Kimi ilçelerde değerler yüzde 100’ün üzerinde arttı. Eğer bir değişiklik olmazsa 4 yıl boyunca bu değerler üzerinden vergi ödenecek. Rayiç bedele her yıl yeniden değerleme oranının yarısı eklenerek, ödenecek vergi belirlenecek.
#GazetehaberleriKiralık ev fiyatları artınca kimi mülk sahipleri eski kiracıları çıkarıp evini daha yüksek fiyatla başkasına kiraya verme peşine düştü. Ev sahiplerinin istediklerinde kiracılarını tahliye edemeyeceğini belirten avukatlar, ihtiyaç nedeniyle yapılan tahliyelerde evin 3 yıl başkasına verilemeyeceğini, aksi takdirde kiracıya tazminat ödeneceğini söyledi.
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşla müteahhit firma arasında yapılan sözleşmeleri feshetme yetkisini İstanbul’da ilçe belediyelerine verdi. Müteahhitler yüzünden yarım kalan projelerde sözleşme iptalinin daha hızlı yapılmasıyla mağduriyetin çözülmesi hedefleniyor.
#GazetehaberleriTürkiye inşaat sektörünün önemli oyuncularından biri olan Garanti Koza AŞ için mahkeme iflas kararı verdi. Şirketin Esenyurt’taki yarım kalan projesinden ev alan binlerce kişi ise ortada kaldı. İflas kararı sonrası şirketin tasfiye süreci için düğmeye basıldı.
#Gazetehaberleriİstanbul’da görülen bir kamulaştırma davasında ilginç bir durum yaşandı. İdare mahkemesi, Kartal’daki bir arsa ile Ümraniye’deki başka bir arsa için açılan iki ayrı davayı karıştırdı. Başlangıçta hak sahiplerine 3,7 milyon lira ödenmesi gerektiğini belirten mahkeme, kararın devamına ise yanlışlıkla başka bir davayı ekledi. Dosyalar karışınca, 3.7 milyon lira yerine 212 bin lira ödenmesine hükmeden mahkeme, “Davaları karıştırdınız” yönündeki itirazı ise “Bir üst mahkeme düzeltsin” diyerek ret etti.
#GazetehaberleriMuhasebecinin ihmali, akaryakıt istasyonu sahibine pahalıya patladı. Vergi dairesi, muhasebe defterleri zamanında teslim edilmeyince şirkete 55 milyon lira vergi cezası kesti. Para cezasının üstüne şirketin sahibine 15 ay da hapis cezası verildi. Kesilen cezayı 8,5 milyon lira olarak ödeyen şirket, “Sorumluluk muhasebecinin” diyerek mahkemenin yolunu tuttu. Muhasebeci tazminata mahkûm edildi.
#GazetehaberleriKorona nedeniyle uzaktan eğitim sistemine geçen özel bir okul grubu ile bir grup veli arasında geçen hafta ilginç bir olay yaşandı. Aileler, uzaktan eğitimde bazı hizmetleri alamadıklarını belirterek ödedikleri ücretten bir miktar indirim talep etti. Velilerin talebine öfkelenen okul yönetiminin kararı sert oldu. Kalan ayların tüm parasını iade eden okul, öğrencilerin kaydını sildi ve velileri e-okul sisteminden attı. Duruma tepkili olan veliler, dava açmaya hazırlanıyor.
#Gazetehaberleri