Yurtdışından tedarik edilen Hepatit A aşısının artık dünya standartlarında Türkiye’de üretileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böylece Türkiye bu aşıyı en üst standartta üreten 4. ülke olacak, yurtdışına bağımlılığımız azalacak” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanABD'nin Teksas eyaletinden Ohio'ya giden bir uçakta, yolculardan birinin çıkardığı kargaşa tüm yolcuların yüreğini ağzına getirdi. Uçak acil iniş yaparken söz konusu yolcu hakim karşısına çıktı. İşte ABD'nin konuştuğu olayın akılalmaz detayları...
#AbdKoronavirüs pandemisi bitiyor derken bu sefer ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyada endişe yarattı. Önce Avrupa’da birkaç vaka olarak görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan hastalık, 1 aylık bebekler ile 16 yaş arasındaki çocuklarda etkili oluyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıktı? Ülkemiz nasıl etkilenecek? Uzmanlar aileleri huzursuz eden gizemli hastalığı hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hepatit SalgınıEGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün sağlık ocağında bebeğe yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını öne sürmesinin ardından, yaklaşık 3 ay önce bebeklerine Hepatit-B aşısı yerine Covid-19 aşısı yapıldığını ileri süren ailenin suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'ndan gelen açıklamada Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün bir TV kanalındaki sözlerinin ardından iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.
#AşıRahim ağzı kanseri riskini büyük oranda azaltan HPV aşısının ücretsiz yapılması için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Maliyeti nerdeyse 2 bin TL'yi bulan bu aşı ücretsiz olmalı ve rutin aşılar listesine alınmalı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye özel anlattı...
#HPV AşısıHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#BebekGiderek daha çok rağbet gören kuaför ve güzellik salonlarındaki hastalık risklerine karşı uzmanlardan uyarı geldi. Mikrobiyolog Dr. İpek Ada, talep artışının özellikle metropol şehirlerde her caddede en az bir adet kuaför salonu veya güzellik merkezi açılmasını beraberinde getirdiğini vurguladı
#Kuaföre Gitmek Zararlı MıHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? Hangi sağlık kontrolleri yaptırılmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi konuyla ilgili detaylı bilgi veriyor.
#BüyümeYeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, 290 milyon kişinin hepatitli olduğundan habersiz olarak hayatını sürdürdüğünü belirterek Dünya Hepatit Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.
#HepatitTürk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Oğuz: "Şu anda elimizde bulunan ilaçlar mikrobu karaciğerden tamamen atamıyor ve ya da uzun yıllar sonra atabiliyor. En doğru olanı mikrobu vücuda almamak. Bunun için aşılanmak önem taşıyor. Hepatit B önlenirse D de ortadan kalkar. Korunmak için hepatit B'ye karşı aşı yaptırılmalı" dedi.
#Hepatit CDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erbil Doğan, HPV aşısının rahim ağzı kanserini yüzde 90 oranında önlediğini belirterek, “Özellikle ergenlik çağındaki kız çocuklarına aşı yaparak bu kanseri engellemek mümkün” dedi.
İlaç endüstrisi, aşı, serum ve diğer hayati ilaçlar sayesinde yaşam süremizin, yaşam kalitemizin artmasında çok önemli işler yaptı.. Ne var ki, bu endüstri son yıllarda yoğun bir eleştiri bombardımanı altında. Peki, ne oldu da ilaçlar ve üreticilerine bu kadar güvensiz, her ilacı kuşkuyla karşılar hale geldik?