DİYANET İşleri Başkanlığı, Kurban bayramına kısa süre kala kurbanlık hayvanlarda şap aşısı kağıdı bulunması zorunluluğunun kaldırıldığı iddiası tartışma yarattı. Veteriner Hekimler Birliği’nden, “Hastalık yayılır” uyrısı gelirken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, aşı kağıdı zorunluluğunun kaldırıldığına ilişkin haberleri, “Provakatif” olarak nitelendirdi.
Konya'nın Emirgazi İlçesi'nde 48 yaşındaki Yusuf Döleker, semer takmak istediği eşeği tarafından ısırıldı. Kuduz olduğu ortaya çıkan eşek ölürken, Döleker de kaldırıldığı hastanede yapılan aşı sayesinde kuduz olmaktan kurtuldu. Bunun üzerine İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne haber verildi. Müdürlük tarafından gönderilen veteriner eşliğindeki ekip de ölen eşek ile ısırılan diğer eşek ve koyunu bir çukura gömüp, üzerine kireç örttü. Ardından belde karantina altına alınıp, tüm hayvanlara aşı yapıldı.Eşek ısırdıktan sonra hastaneye gidip aşı olduğunu hatırlatan Yusuf Döleker, Aşı olmasaydım. Kuduz olabilirdim. Çok şükür aşıyla önlem almış olduk. Şu an sağlık durumun çok iyi" dedi. Döleker, ölen eşeğinin yerine ise bir eşek satın aldığının ve aşısını da yaptırdığını söyledi. Erol ERDAL KONYA DHA
#EşekSonunda bu da oldu. 'Hayali inek' üzerinde müthiş bir vurguna imza atıldı. İlk raporlara göre kamununun zararı 3 milyar lira seviyesinde. Ölü inekler canlı gösterildi, başkalarına ait hayvanları kendi işletmelerinde gösterdiler, kulak küpeleri ile devletten para aldılar. 40'a yakın memurun da aralarında bulunduğu 71 kişi Adliye'ye sevk edildi.
Küçükçekmece, Beşiktaş ve Hadımköy’deki hayvan yaşam alanlarında yüzlerce sokak hayvanının bakımını ve sahiplendirmesini yapan Kurtaran Ev Derneği, yasanın çıkmasının ardından haftada 100’ün üzerinde ihbar alıyor. Dernek Başkanı Onur Boltürk, yılda ortalama 500 sokak köpeğini sahiplendirdiklerini belirterek iş dünyasını desteğe çağırdı: “Maddi desteklerin ötesinde herkes kendi alanında ayni yardımlar yaparsa bu canların yaşamlarını kurtarırız.”
#KüçükçekmeceDünyada, her dokuz dakikada bir kişinin kuduzdan öldüğü düşünüldüğünde, her yıl tahminen 59 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor. İnsanlarda görülen kuduz vakalarının yüzde 95’inden fazlası Afrika ve Asya ülkelerinde kuduz bir köpeğin ısırması sonucu meydana geliyor. Bu olguların da yüzde 80’i yoksul ve kırsal bölgelerde görülüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Köse, kuduz hakkında ayrıntılı bilgiler verdi:
#1İlk keşfedildiğinde duvarlarındaki izleri gören araştırmacılar bunların içeride altın ya da başka değerli taşlar arayan kişiler tarafından yapıldığını düşünmüştü.180’lerin hemen başında ise bu tuhaf mağara ölümlerle anılmaya başladı.
#MağaraSokak köpeklerinin ‘uyutulması’ yasa tasarısı ve sosyal medyada videosu paylaşılan Şanlıurfa’daki şiddet olayları... Gündemimizde hep sokak hayvanları var. Sosyal bilimci ve hayvan hakları savunucusu Mine Yıldırım “Sokak hayvanlarıyla yaşama geleneği, Türkiye’de son derece özgün, kültürel ve toplumsal bir değerdir” diyor.
#HayvanTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 10 maddelik ‘Hayvancılık Yol Haritasını’ açıkladı. Buna göre, anaç hayvan sayısı artırılacak. Bunun için cinsiyeti belli sperma kullanılacak. Aile işletmelerine ilave destek verilecek. Üreten herkese, ürettiği kadar destek yapılacak.
#İbrahim Yumaklı2024-2028 hayvancılık yol haritasını paylaşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Buzağı kayıplarını azaltmak için, ilk etapta 200 bin gebe sığırı aşılayacağız. Tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun keçi vebası aşısı yapılacak” dedi.
#İbrahim Yumaklı