Güncelleme Tarihi:
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, 2013 yılı Kurban Hizmetleri Uygulanmasına Dair Tebliği 20 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlandı. Tebliğde, kesilecek kurbanlık hayvanlarda salgın hastalık riskine karşı aranması gereken koşullar düzenlendi. Başkanlık, 7 Ağustos’ta, kurbanlık hayvanlardaki bulaşıcı şap hastalığına karşı alınacak önlemlere ilişkin yeni bir tebliğ yayınladı. Burada, eski tebliğin 6. maddesinin 7. ve 9. fıkraları ile 7. maddenin 8. fıkrası yürürlükten kaldırıldı.
HASTALIK RİSKİ İÇİN YASAKLANMIŞTI
Yürürlükten kaldırılan 7. fıkrada, “Kampanya tarzı şap aşılaması yapılan illerden kurbanlık olarak sevk edilecek sığır cinsi hayvanlar sevklerinden en fazla 6 ay önce şap hastalığına karşı aşılanmış olmalıdır. Şap aşısı olmayan hayvanlara aşı yapılarak, aşı tatbik tarihinden sonraki 15’inci günden itibaren sevklerine izin verilecektir. Yapılan son aşılama uygulamasının üzerinden 6 ay geçmiş veya 15 gün geçmemiş hayvanların nakillerine yeterli koruma oluşmaması nedeniyle izin verilmeyecektir” hükmü yer alıyordu.
RİSKLİ BÖLGELER
9. fıkrada ise “Erzurum, Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerinde sığır cinsi hayvanların şap hastalığına karşı şap aşısı ile aşılanıp aşılanmadığı kayıtlar ve aşılama makbuzları ile kontrol edilecek, veteriner sağlık raporunun ilgili bölümüne şap aşısının yapıldığı tarih, aşının seri numarası, aşılama-serumlama makbuzunun tarihi ve seri numarası yazılacaktır” şeklinde deniliyordu. Tebliğin 7. maddesinin 8. fıkrası ise “KKKS veri tabanında geçici kurbanlık hayvan satış yeri için her ilçeye bir işletme numarası tahsisi yapılmıştır. Kurbanlık olarak veteriner sağlık raporu verilen koyun ve keçi türü hayvanların, gideceği il/ilçenin geçici kurbanlık hayvan satış yerlerine veri tabanında mutlaka nakilleri yapılacaktır” hükmü bulunuyordu. Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Yalçın, tebliğnamede yapılan değişikliği Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:
HUKUKEN DE GEREĞİNİ YAPACAĞIZ
“Bu kararı anlamakta zorluk çekiyoruz. Şap hastalığı ülkemizin her yerinde görülen bir hastalık. Özellikle Trakya Bölgesi yurtdışından ithal edilen etlerin geçiş noktası. Bunun yanında Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri bu açıdan önemli. Etlerin Anadolu’dan Avrupa’ya geçişinde şap aranıyordu. Bu düzenlemeyi yaparak hastalığa tampon olarak gösterilen maddeleri çıkarmış oldular. Hayvansal ürünlerden insanlara geçen zoozoz, tüberküloz olmak üzere birçok ölümcül hastalık var. Şap hastalığı da bunlardan biri. Bu tür hastalıkların insanlar üzerinde olumsuz etki göstermemesi için et ithalatında karşı çıktık. Yapılması gereken kesim öncesi ve sonrası gözlem yapmak. Ancak bu gözlemler yapılmadığı için hastalığa davetiye çıkartılıyor. Yönetim Kurulu olarak yapılan bu uygulamayı değerlendireceğiz. Hukuk müşavirliğimizce gerekli olan her şeyi yapacağız.”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan basın açıklamasında ise şunlar vurgulandı:
ZARAR VEREN GİRİŞİMLER
“Kurban Bayramının yaklaşması sebebiyle kimi çevreler halkın kafasını karıştırmaya ve bunun üzerinden Bakanlığımızı töhmet altında bırakmaya çalışmaktadır. ‘Hayvan sevkiyatında aşı kağıdı zorunluluğu kaldırıldı’ şeklinde yalan ve yanlış haberler, sadece provakatif düşüncelerin ürettiği ve hayvan üreticilerine zarar veren girişimlerdir. Türkiye’de yılın hiçbir döneminde şap hastalığı tespit edilmiş hayvanın sevkiyatına izin verilmemektedir. Şap hastalığı belirlenen hayvanların etrafında, 10 kilometrelik koruma ve gözetim bölgesi oluşturulmakta ve bu alanda hayvanların giriş ve çıkışına izin verilmemektedir. Hayvanlar sevk işleminden önce Resmi Veteriner Hekimler tarafından kontrol edilmektedir. Kontrol işleminde hayvanların küpeli ve veri tabanına kayıtlı olup olmadıkları ile bulaşıcı hastalıklar açısından risk teşkil edip etmediklerine bakılmaktadır. Uygun olanların sevkiyatına müsaade edilmektedir. Önümüzdeki Kurban Bayramında da şaplı hayvan satılması veya buna gözyumulması söz konusu değildir. Böyle bir duruma da asla izin verilmeyecektir.”