AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, koronavirüsün denizden bulaşmadığını söyledi. Bulaşma riskinin havuzda daha çok olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçın, "Havuzdaki klor düzeyinin belli miktarda tutulabilmesi bu riski azaltır ama örneğin sitelerin havuzlarında her gün ölçüm yapılması zor olabilir" dedi.
#KoronavirüsSıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi olan havuzlardaki yoğunluk, bu eğlenceyi can sıkıcı bir hale getirebilir. Ortaklaşa kullanılan havuzlarda temizlik ve dezenfeksiyonun yeterince yapılmamasının oluşturduğu risklere dikkat çeken uzmanlar, kapılabilecek enfeksiyonlara karşı uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, havuz enfeksiyonları hakkında önemli uyarılarda bulundu.
#Havuz Hastalık Saçıyor!Günümüzde kontakt lens kullananların sayısı giderek artıyor. Gerek renkli göze sahip olabilmek adına, gerekse de göz bozukluğu nedeniyle kullanılan kontakt lensler bazı basit kurallara dikkat edilmediğinde ciddi sorunlara yol açıyor.Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Atmaca, lens kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları açıkladı.
#Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi GerekenlerHavaların ısınması ve tatil sezonunun başlamasıyla yüzme havuzu gibi alanlara daha fazla kullanılmaya başlandı. Bu durum, beraberinde birçok sorunu da getiriyor. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Serinlemek ve spor yapmak için pratik çözüm gibi görünen yüzme havuzları hijyen kurallarına uyulmazsa mikrop saçmaktadır. Havuzdaki klor ve mikroplar güneşle birleşince alerji ve mantar türleri başta olmak üzere çok çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı yaz aylarında sürekli denetlenen havuzlar tercih edilmelidir. Aksi halde havuzlardan pek çok hastalık bulaşabilir." uyarısında bulunuyor. Tayar, yüzme havuzuna tükürülmemesi gerektiğini de dile getirdi.
Çocuk alerjisi uzmanı Prof. Dr. İlknur Bostancı, bayram tatilinde havuzlara akın edecek çocuklardan astımı ya da bazı uyaranlara karşı alerjisi olanların dikkat etmesi gereken kurallar olduğunu belirterek, "Klor duyarlılığı olan çocukların havuzda 45 dakikadan fazla kalmaması, çıktıktan sonra da yüzünü ve gözünü bol suyla yıkaması gerekiyor" dedi.
#HavuzYaz yorgunu saçları toparlamanın tam zamanı. Güneş, deniz ve havuzun soldurduğu, nemini azalttığı saçlarınıza kışa girmeden yoğun bakım uygulayın. Bunun için profesyonel ellerden destek alabileceğiniz gibi, parlatıcı, yeniden geliştirici, nem kazandıran ürünleri tek başınıza da uygulayabilirsiniz. Raflarda her saça uygun, çok sayıda markanın sorunlara yönelik sunduğu seçenek çok.
Güneşlenmek, denize ve havuza girmek, her ne kadar bizlere iyi gelse de söz konusu saç sağlığımız olduğunda bu aktiviteler, saçlarımızın dengesini bozabiliyor. Bu eğlenceli üçlüye uzun süre maruz kalan saçlarımız, kuruyor, matlaşıyor ve ışıltısını kaybediyor. Peki hem eğlencemize devam edip hem de saç sağlığımızı korumamız mümkün mü? İşte ayrıntılar...
#Saç BakımıDenizin ve havuzun keyfinin çıkarıldığı güneşli günlerde saçlara gösterilen bakım da önem taşıyor. Havuzdaki zararlı organizmaları temizlemek için kullanılan klor, denizdeki aşırı tuz ve güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak saçlara çok ciddi zararlar veriyor. İşte deniz ve havuz sonrası saçlarınızın yıpranmasını en aza indirmek için yapmanız gerekenler…
#Saç Bakım TüyolarıHavuza girmek, serinlemek için harika bir yöntem. Ama attığımız her kulaçta pek çok soru da peşimizden geliyor. Acaba sağlıklı mı? Hijyenik mi? İnfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zehra Çağla Karakoç’un tavsiyelerine kulak verin; güvenle yüzün.
#HAVUZ