Güncelleme Tarihi:
Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Dr. Mehtap Türkay, yeterince denetim yapılmaması halinde yüzme havuzlarının çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceğini söyledi.
Antalya Tabipler Odası ile Kimya Mühendisleri Odası, 'Yüzme Havuzu ve Sağlık Riskleri' adlı ortak basın açıklaması yaptı. Antalya Tabipler Odası'ndaki açıklamaya, Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Dr. Mehtap Türkay, Dr. Naci İşoğlu, Dr. Aydan İzgi, Dr. Kaan Taşer, Dr. Elif Peştereli, Dr. Metehan Akbulut, Dr. Hafize Öztürk Türkmen ile kimya mühendisleri Celal Güzelyurt ve Ömer Duysal katıldı.
Açıklamayı yapan Mehtap Türkay, yaz aylarında kullanımı artan yüzme havuzları ve su parklarının gün geçtikçe çoğaldığını söyledi. Türkay, havuzdaki kimyasalların yanlış kullanılması, havuz suyunun yeterince dezenfekte edilmemesi, havuza duş alınmadan ve ayaklar dezenfekte edilmeden girilmesi gibi olumsuzlukların insan sağlığı açısından tehlikeli olduğunu kaydetti. Özellikle çocuk havuzlarının büyük havuzlarından ayrı olması gerekirken birçok yerde ayrı olmadığı ya da geçişli olduğunu söyleyen Türkay, "Havuzların yeterince dezenfekte edilememesi ve hijyen kurallarına uyulmamasından özellikle çocuklar çok etkilenmekte ve ciddi sağlık problemleri yaşamaktadır. Yüzme havuzlarının en yaygın bilinen sağlık riskleri ise kolera, tifo, hepatit, cilt, bağırsak enfeksiyonları ve mantar enfeksiyonlarıdır" diye konuştu.
'FAZLA KİMYASAL KULLANIMI'
Yüzme havuzlarındaki sağlık problemlerinin fazla kimyasal kullanımından kaynaklandığını belirten Türkay, şöyle konuştu:
"Bulaşıcı hastalıkların yaygınlığı nedeniyle havuz sorumluları havuzlarda oluşabilecek sağlık problemlerini önlemek için daha fazla dezenfektan kullanmaktadır. Türkiye'de ucuz olması ve daha sonra havuzda oluşabilecek kirlenmeleri engellemek amaçlı dezenfektan olarak klor kullanmaktadır. Yanlış dezenfektan yöntemleri, yüzme havuzu kullanıcılarına bulaşıcı hastalıkların yanında bir de kimyasal riskleri de beraberinde getirdi. Üstelik bu kimyasalların yan ürünlerinin bazı kanserojen niteliktedir. Yüzme havuzlarının aslında mikroorganizmaları öldürmek için yani insan sağlığını geliştirmek, korumak için kullanılan kimyasalların tehlikelerine biraz daha dikkat edilmektedir."
HAVUZA GİRERKEN DİKKAT EDİN
Havuzu kullananlara uyarılarda da bulunan Türkay, "Yeterince dezenfekte edilemeyen havuzlarda klorla birlikte kloramin oluşmaktadır. Bu madde sağlık açısından çok tehlikeli olup Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen madde olarak kabul edilmektedir. Kloramin, göz kızarıklığı, kadınların saç boyalarının ve mayolarının renklerinin değişikliğine neden olmaktadır. Havuz kenarlarındaki yosunlaşan fayans derzlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Oluşabilecek bakteriler insan sağlığını riske atıyor" dedi.
Dr. Türkay, havuzu sürekli kullanmak zorunda kalan yüzücülerin yeteri derecede dezenfekte edilmeyen havuzlar yüzünden zamanla astım hastası olduğunu aktardı.
Kimya Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Ömer Duysal ise havuza girmeden önce mutlaka duş alınması gerektiğini vurguladı. Vücutta oluşan ter, kullanılan güneş kremi gibi maddelerin havuzdaki kimyasalla birleşerek vücutta tepkimeye yol açtığını aktaran Duysal, havuz öncesi duşun önemine işaret etti.
FOTOĞRAFLI