Güncelleme Tarihi:
Yüzme havuzunda, yüzen kişilerden geçecek olan her türlü kirliliğin bulunabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tayar, havuzlardan kaynaklanabilecek mikrobiyolojik risklerin genellikle suyun havuz kullanıcılarının dışkısıyla kontamine olmasından (kirlenmek) kaynaklandığını söyledi. Kullanılan suyun kaynağından itibaren kontamine olmasının da sözkonusu olabildiğine işaret eden Tayar şunları kaydetti: "İnsan kaynaklı çöplerin havuza veya çevresine dökülmesi de tehlikeye sebep oluyor. Mikrobiyolojik kontaminasyonun kaynağından bağımsız olarak, havuz kaynaklı mikrobiyolojiksalgınların en önemli nedeni dezenfeksiyon uygulamalarının yetersizliğidir. Kaza sonucu büyük çaplı fekal kontaminasyon olmadığı sürece havuz suyunun uygun filtrasyon veklorlama veya benzeri bir dezenfektan ile muamele edilmesi yeterli olacaktır. Büyük çaplı kirlenmelerdehavuzun kullanımının engellenmesi uygun olacaktır. Büyük çaplı kontaminasyonun engellenmesiamacıyla havuza girmeden önce kişileri banyo ve tuvalet kullanmaya yönlendirecek düzenlemeleryapılabilir, küçük çocuk çok küçük havuzlardan yararlandırılarak ortaya çıkabilecek fekal kirlenmedurumunda havuz suyunun hızlı bir şekilde tahliyesi ve havuzun dezenfeksiyonu sağlanabilir. Fekal mikroorganizmaların yanı sıra diğer bazı patojenler de insan atıkları ile havuz sularını ve ortamı kontamine edebilirler. Normalde insanların karşılaşma olasılığı olmayan bazı mikroorganizma vesucul canlılar da soğal spa merkezleri, jeotermal havuzlar gib ortamlar aracılığı ile insanlarda deri,solunum ve merkezi sinir sistemi sorunlarına neden olabilirler."
"SUYUN YUTULMASI KİMYASALLARI VÜCUDA SOKAR"
Tayar, yüzme havuzunda bulunabilecek kimyasalların kullanılan sudan, dezenfektanlardan ve kullanıcıların kendilerinden (ter, idrar, sabun atıkları, kozmetikler, güneş kremleri gibi) kaynaklanabildiğini söyledi. Tayar şöyle devam etti: "Suyun yutulmasının buhar halindeki suyun cilt teması havuzlardaki kimyasalların insanlara temel geçiş yollarıdır. Havuzları kullananlar bir miktar suyu çeşitli yollardan almaktadırlar. Yapılan değerlendirmelerde yetişkin bayanların havuzları kullanma sırasında en azdüzeyde su aldıkları, erkek çocukların ise en fazla su alan grubu oluşturdukları saptanmıştır. Yüzmesırasında kişiler su yüzeyinin hemen üzerindeki hava tabakasını yoğun bir şekilde solurlar. Bu tabakasudan buharlaşan uçucuların ve aerosolleşmiş partiküllerin yoğun olarak bulunduğu bir ortamdır. Deriteması suyun sıcaklığı, cilt özellikleri, suda kalış süresi gibi bir çok faktörden etkilenebilmektedir. Havuz sularına dezenfektanların yanı sıra temizleme aşamasında ayrdımcı olması amacıylakoagülan maddeler, uygun pH’yı devam ettirmek için aist veya alkali kimyasallar sıklıkla katılmaktadır."
"SUYA TÜKÜRMEYİN"
Havuz sularının temiz kalması için dikkat edilmesi gerekenleri de açıklayan Mustafa Tayar, suya girmeden duş alınmasını tavsiye etti. Tayar şunları söyledi: "Ateşli hastalık veya ishal geçirirken suya girilmemeli. Suya tükürmemek, havuz bölgesine ayakkabıyla girmemek, ayakları antiseptik suya batırıp dezenfekte etmek, çocukların havuza tuvaletinin engellenmesi, havuza kapasitesinin üstünde insan girmemesi önemlidir. Havuz etrafında yiyecek yenmemesi, yüzme havuzlarının hijyenik şartlara uygunluğu, havuz suyunda kullanılan kimyasalların (dezenfektan, pH düzenleyici, topaklayıcı, çöktürücü, parlatıcı ve yosun önleyici gibi) Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ürünler olması ve havuz suyundaki miktarlarının kontrol edilmesi halk sağlığı açısından önem taşımaktadır. Yüzme havuzu işleticileri ve site yöneticileri, havuz sularında Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı havuz suyu kimyasallarını kullanmaktan, bu kimyasalların eğitimli personelce uygulanmasından, havuz suyu kalitesinin bu genelge ekinde belirtilen limit değerleri sağlamasından, yüzme havuzlarının hijyenik şartlarda işletilmesinden ve gerekli koruyucu tedbirlerin alınmasından sorumludurlar. Ancak sitelerde ortak giderlerin yüksekliği nedeniyle havuz sularının bakımı apartman görevlileri tarafından göz kararı ölçülerinde yapılmaktadır."