Üniversitelerde geliştirilen projelerle tarım ürünlerinde verimliliğin artırılması, su tasarrufunun sağlanması ve sürdürülebilir tarımın geliştirilmesi amaçlanıyor. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre; üniversitelerde yapay zeka kullanımıyla tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımı azalıyor, çevre dostu tarım uygulamaları yaygınlaşıyor.
#YÖKBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Teknoparklarımız bünyesinde tarım teknolojilerinde yeni girişimlerin filizlenmesinin destekçisi oluyoruz. Teknoparklarımızda tarım teknolojilerinde çalışan 257 teknoloji girişimimize bugüne kadar sağladığımız Ar-Ge teşviki 2,4 milyar lirayı aştı" dedi.
#Mehmet Fatih KacırYükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün “ihtisas üniversitesi” olarak belirlediği üniversiteler bölgesel kalkınmaya katkı sunmak amacıyla ortaya koydukları ürünlerde markalaşma yolunda birbiriyle yarışıyor. Belirlenen 25 üniversitede teknolojiden enerjiye, gıdadan turizme kadar farklı alanlarda bulundukları bölgenin öz kaynaklarının değerlendirildiği projeler üretiliyor.
#Yükseköğretim KuruluSanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, hayata geçirilmesi planlanan orta ve yüksek teknoloji odaklı 185 proje ile cari açığın yılda 7 milyar dolar aşağı çekilebileceğini belirtti. Kacır, bu yatırımlar arasında yeni çip üretim tesisi bulunduğunun altını çizdi.
#Fatih KacırYükseköğretim Kurulu (YÖK), üç üniversiteyi daha ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’ kapsamına aldı. Böylece üniversitelerin faaliyet performanslarının izlenmesi ve karşılıklı tecrübe paylaşımları yapılması amacıyla gerçekleştirilen programa dahil olan üniversite sayısı 25’e yükseldi.
#YÖKBilindiği gibi ziraat odaları çiftçinin mesleki örgütü... Söke ise tarımsal faaliyetin çok yoğun biçimde yapıldığı bir bölge. İlçe Ziraat Odası’na kayıtlı 11 bin 500 çiftçi bulunuyor. Ancak hemen komşu ilçe Kuşadası’nda ziraat odası olmadığı için orada bulunan 700 çiftçiye de Söke Ziraat Odası hizmet veriyor. Tabii Kuşadası turizmin fazlaca ön plana çıktığı bir ilçe ama burada da 46 bin dekar tarım arazisinin bulunuyor olması küçümsenecek gibi değil. Bu arada hemen not düşelim, Söke’nin tarım alanı varlığı da 616 bin dekar. Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri bölgede çok tanınan bir çiftçi temsilcisi. “Söke üreticisinin ve bölge tarımının daha iyi bir yere gelebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, ilimiz milletvekilleri ve Ziraat Odaları Genel Başkanlığı’na sürekli olarak dilekçe ve dosyalar şeklinde çözüm önerilerimizi iletmekteyiz” diye söze başlayan Tanyeri, şu bilgileri paylaşıyor:
#1Özvar, "2016 yılında 5, 2018 ve 2019 yıllarında ilave 5'er üniversite olmak üzere toplam 15 üniversite ile sürece devam edilmektedir. Bugün sürece 7 üniversitemizi de dahil ederek 22 üniversitemize bölgesel kalkınma odaklı misyon yüklemiş olacağız" dedi.
#Prof. Dr. Erol ÖzvarÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Paris Anlaşması kapsamında Türkiye'ye 3 milyar 157 milyon dolarlık kaynak sağlandığını belirterek, "Sürdürülebilir bir ekonomi için, yeşil kalkınma için yeşil üretim için bu kaynağı 3 sene içinde kullanacağız." dedi.
#Murat Kurum9 Ağustos 2021 tarihinde açıklanan ve “insanlık için kırmızı alarm” olarak nitelendirilen, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporuna yönelik Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, şu önemli tespitleri paylaşmıştı: “Alarm sesleri artık kulakları sağır ediyor, somut kanıtlar reddedilemez noktaya geldi. Fosil yakıtların kullanımından ve ormanların yok edilmesinden kaynaklanan sera gazı emisyonları gezegenimizi boğuyor ve milyarlarca insanı riske atıyor. Küresel ısınma Dünya üzerindeki her bölgeyi etkiliyor ve birçok değişikliğin geri dönüşü yok…Yatırım yöneticileri, varlık sahipleri ve işletmeler için iklim krizi çok büyük finansal riskler oluşturuyor… Şimdi güçlerimizi birleştirirsek iklim felaketini önleyebiliriz. Ancak gecikme için zaman yok ve mazeretlere yer yok…”
#Ergi ŞenerPandemi sürecinin tüm sektörleri olduğu gibi otomotivi de olumsuz etkilediğini söyleyen Erkunt Traktör CEO’su Tolga Saylan, 2021’in daha olumlu geçmesini beklediklerini belirtti. Saylan, 2020’de yaşanan zorluklara rağmen, aldıkları önlemler, AR-GE çalışmaları, maliyetlerin gözden geçirilerek yeni stratejilerin belirlenmesi ve tedarik süreçlerinin yeniden planlanması gibi önemli konularda atılan doğru adımların Erkunt’u hedeflerine ulaştırdığını da dikkat çekti. 2021’de satış adetlerini artırmayı ve yurtdışında yeni pazarlara girmeyi hedeflediklerini ifade eden Saylan’la sektörün durumunu, geleceğini, 2021’e ilişkin projelerini ve beklentilerini konuştuk.
#İzmirTürk-Alman Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yaşanur Kayıkcı, drone taşımacılığının ticari faaliyetlerden sağlığa kadar pek çok alanda kullanımının yaygınlaşması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Roland Berger Danışmanlık şirketinin araştırmalarına göre 2050 yılında yaklaşık 100 bin yolcunun drone ile ulaşımının sağlanması hedeflenmektedir." dedi.
#DroneErzurum'da özel bir kolejin öğrencileri, tarım teknolojileri alanında hazırladıkları ’Kıtlıkla Mücadelede 10 Yıllık Eylem Planı’ projesiyle Teknofest’te finale kaldı. Afrika topraklarında safran üretimi planlayan öğrencilerin projesi hayata geçirilirse, 1 hektar alanda 10 yılda 13 milyon lira kar elde edilecek.
#TeknofestDünyanın çeşitli ülkelerinden 350 bilim insanı henüz 5G teknolojisi tartışılırken 6G için çalışıyor. Finlandiya’da, Finlandiya Akademisi tarafından oluşturulan bu kurulda Türkiye’den de 3 bilim insanı Prof. Dr. Erdal Panayırcı, Doç. Dr. Serhat Erküçük, Dr. Öğretim Üyesi Yalçın Şadi yer alıyor.
#5GCOVID-19 salgını, insanlığın temel meselelerinden biri olan yeterli beslenme için tarımsal üretimin önemini bir kez daha hatırlattı. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, gıdada yeterli üretim seviyesine ulaşılabilmesi için tarım alanında önemli adımlar atılması gerektiğine dikkat çekiyor. Özilhan, ülkemizin 2030 yılında 90 milyonluk nüfusa sahip olacağına dikkat çekerek tarımsal üretimimizi yüzde 50 artırmamız gerektiğini vurguladı. Özilhan, “Böyle zorlu dönemlerde, yatırımlarımıza devam edebilmemiz önem taşıyor. Anadolu Etap ile EBRD ve FMO’dan aldığımız 60 milyon Euro’luk kredi ile tarımın geleceğine yatırım yapmaya, ülkemizde tarımsal kalkınmayı destekleyen faaliyetlerimize daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz” dedi.
#Tuncay ÖzilhanGünümüzde, insan nüfusuyla birlikte gıdaya ve kaliteli mahsule olan talebin artması, küresel dijital tarım pazarını da hareketlendiriyor. Özellikle iklim değişikliği, yükselen talep, küresel sağlık otoritelerinin gıda üretimi üzerindeki baskısı tarımda yeni yöntemlerin kapısının aralanmasına neden oluyor. Hassas tarım pazar büyüklüğünün ise 2027'ye kadar 12.9 milyar dolar olması bekleniyor.
#Serap TorunTarım ve Orman Bakanlığı ile YÖK Başkanlığı arasında, işbirliği için protokol imzalandı. Törende konuşan YÖK Başkanı Yekta Saraç, "Protokol, ülke için fevkalade yararlı, görülebilir sonuçlar oluşturacak. Bu neredeyse tarım eğitiminin yeni bir modellemesi süreci" dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, "YKS’de ilk 10 bine girip tercihleri doğrultusunda bakanlığımızın asli görevlerini yürüten ziraat, gıda, su ürünleri, balıkçılık teknolojisi, orman mühendislikleri, veterinerlik gibi fakülte ve bölümlere yerleşenlere burs verilmesini planlıyoruz" diye konuştu.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye, dünyaya bin 690 adet farklı tarım ürününü ihraç ederek tarımda net ihracatçı bir ülkedir. Tarımsal GSYH’miz 44 milyar dolar ve tarımsal dış ticaret fazlamız ise yaklaşık 4,8 milyar dolardır. Ekonomik dalgalanmalara ve dünyadaki iklim değişikliğine rağmen, Türkiye'de tarım ve gıda sektörü son on yılda sürdürülebilir kalkınmasına devam etmiştir. Gelecek yıl, özellikle Türkiye'de tarımda dijitalleşmenin yılı olacak. Dijitalleşme konusundaki çabalarımızın somut bir sonucu olarak, sadece 45 dakikalık şarj ile 7 saat boyunca sürekli çalışabilen çevre dostu Elektrikli Traktör Prototipi geliştirdiğimizi beyan etmekten gurur duyuyorum. Ayrıca, her tür hayvan kaydını hayvancılıkta tutmak için hassas tarım teknikleri kullanarak verimliliği artıracak Akıllı Etiketler (Hayvan İzleme Platformu) geliştirmeye başladık” açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Tarımsal desteklerde alternatif bir yol olarak ortaya koyacağımız modelle, çiftçimiz üyesi olduğu kooperatifle sözleşme yapacak. Kooperatif, hasat vadeli sıfır faizle girdi temin edecek, ürünleri pazarlayacak" dedi.
#Bekir PakdemirliTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın katılımıyla, YÖK'te düzenlenen toplantıda, veteriner, ziraat, tarım, orman ve su ürünleri fakültelerindeki eğitimin niteliği, mezunların mesleki yeterliliği ve istihdam durumları ele alındı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, "Akademisyenlerimizden tohum bankalarında özellikle ithalat bağımlılığını azaltacak çalışmalar yapmalarını ve tarımsal ürünlerin ıslah çalışmalarının Ar-Ge yatırımlarıyla desteklenmesini bekliyoruz" dedi.
#YÖK