Güncelleme Tarihi:
ERKUNT Traktör, 2004 yılından beri yerli üretim traktörlerle sektörde kendine önemli bir yer edindi. Erkunt Traktör’ün CEO’su Tolga Saylan, kuruldukları günden bu yana AR-GE çalışmalarına kaynak ayırarak ve teknolojiyi yakından takip ederek üretim süreçlerini yenilikçi bir bakış açısıyla besleyen bir kültür haline dönüştürdüklerini dile getirdi. Saylan, çalışmalarından tarım sektörünün durumuna kadar birçok konuda önemli değerlendirmelerde bulundu. Tolga Saylan, Türkiye’de yerli tasarım üreten bir traktör firması olarak çiftçilerin sesine ve taleplerine kulak vererek üretim tasarımlarını şekillendiklerini de vurguladı.
İLK BULUŞMA 2004’TE
Tolga Saylan, “Traktör sektörünün en genç firmalarından biriyiz. 2003 yılında, ilk yerli tasarım traktörü üretme heyecanıyla yola çıktık. Bir yıl kadar süren çalışmaların ardından 2004 yılının Eylül ayında ilk Erkunt’u, yani ilk yerli tasarım traktörü Türk çiftçisiyle buluşturduk. Başarılı olabileceğimize, bir Türk markasını çiftçimizin kullanabileceğine inanmayanlar vardı etrafımızda ama biz öncelikle Türk çiftçisini ve ihtiyaçlarını iyi anladığımıza, sonra Türk insanının sağduyusuna, memleketine olan inancına güvenerek çıktık bu yola. 6 yıl içinde çiftçimizin de büyük desteği ile Erkunt markası pazarda 31 marka arasından 3’üncü sıraya yükseldi” dedi.
ÇİFTÇİNİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRIYORUZ
“Geride bıraktığımız zor günlerden sonra Türkiye, üretmeye, kaldığı yerden büyümeye ve gelişmeye devam etmeli” diyen Tolga Saylan, “Erkunt olarak biz de geride bıraktığımız her bir günün farkında olarak geleceğin önemini, tarımın ve dolayısıyla çiftçilerimizin kıymetini bilmeyi ve hayatlarını kolaylaştıracak çözümleri geliştirmeyi hedefledik. Üretim süreçlerimizi en az hata olacak şekilde her geçen gün iyileştirmeye ve kalite kontrolünü de çok sıkı tutmaya özen gösteriyoruz. Fakat ne kadar teknolojik olursa olsun, traktör çok zor şartlar altında kullanılan bir iş makinesi ve ister istemez çiftçinin yardımımıza ihtiyacı olan durumlar doğabiliyor. İşte tam bu noktada hızlı ve etkili iletişim çok önemli. Çünkü tarladaki çiftçi doğa ile mücadele halinde ve zarara uğramaması için saatler, hatta dakikalar bile çok önemli olabiliyor” diye konuştu.
SEKTÖR İÇİN DE BİR İLK OLDU
Saylan, şöyle devam etti: “Bunun için Türkiye’nin dört bir yanına yayılan satış, servis ve yedek parça bayilerimizin yanında, online yedek parça satış sitesi kurduk. Geliştirdiğimiz bu hizmetin temel amacı, Erkunt güvencesi ile çiftçilerin evlerine kadar ulaşacak orijinal yedek parçaların, kredi kartıyla 12 aya varan taksit imkanıyla sahip olmalarını sağlamak ve ekonomik açıdan çiftçilerimizi biraz olsun rahatlatmaktır. Ayrıca, almış olduğumuz TS-ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti ve Şikayet Yönetim Sistemi Belgesi, sektörümüz için Türkiye’de bir ilk. Sadece satış sonrası hizmetlerde hızlı servis sağlamak değil, aynı zamanda çiftçinin taleplerini ve ihtiyaçlarını da anlayabilmek, ürünlerimizi onlardan gelen geri bildirimlerle her geçen gün daha iyi hale getirmek de gerekiyor. İşte bu noktada da devreye AR-GE merkezimiz giriyor.”
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMIN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI
TOLGA Saylan, 2021 yılında satış adetlerini artırmayı ve yurtdışında yeni pazarlara girmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Dünyanın tecrübe ettiği pandemi sürecinin tarımın ve sürdürülebilirliğin önemini bir kez daha ortaya çıkardığını dile getiren Saylan, “Bu nedenle ülkemizdeki tarımsal üretimin artması ve tarımsal anlamda yeniden kendi kendine yetebilen bir ülke olmamız en büyük temennimiz. 2021 yılında ülkemiz için sektörel beklentilerimiz yüksek, pandemi süreci kontrol altına alınır ise tarım ve makine sektörü için güzel bir yıl olacağı kanaatindeyim” dedi.
41 ÜLKEYE GİDİYOR
Tolga Saylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatımızı artırmak için zor ama bir o kadar keyifli bir yola ilk ihracatımızı Bulgaristan’a yaparak, tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanan traktörleri 2007 yılında ihraç etmeye başladık. İhracat markamız olan ArmaTrac, bugün aralarında İngiltere, Almanya gibi ülkelerin de bulunduğu 41 ülkeye ihraç ediliyor. 2020 yılında Türkiye’de ‘en çok ihracat yapan traktör firmaları’ arasında 3’üncü sırada yer aldık. Özellikle 100 yıllık firmaların varlık gösterdiği dünya pazarında bir Türk markasının olması ülkemiz için gurur verici. Ekonomi Bakanlığı’nın TURQUALITY programından faydalanmaya hak kazanan firmamız, her geçen sene ihracatını artırarak büyümeye devam ediyor.... Etkin katıldığımız yurtdışı fuarlarında insanların yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Ürünlerin Türkiye’de üretildiğini söylediğimizde ise aldığımız tepkiler gurur verici nitelikte oluyor.”
TÜM PAYDAŞLARA KARŞI SORUMLULUK
ARTIK şirketler için sadece kar maksimizasyonunun hedeflendiği günlerin geride kaldığını söyleyen Tolga Saylan, yeni dünya düzeninde şirketlerin kar elde etme amacının, toplumsal çıkarlarla paralel olabileceği bir ‘kazan- kazan’ ilişkisi kurulmasının da beklendiğini kaydetti. “Yani, artık şirketlerin sadece şirket ortaklarına karşı değil, tüm paydaşlarına karşı sorumlulukları bulunuyor” diyen Tolga Saylan, “Paydaşlarının beklentilerini değerlendirmeden geleceğe yatırım yapan, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetime ilişkin riskleri göz ardı ederek, yalnızca ekonomik sürdürülebilirliğe odaklanan işletmelerin günümüz şartlarında rekabet gücünü koruması veya artırması mümkün değil” diye konuştu.
KIRSALDA YAŞAM STANDARTI YÜKSELTİLMELİ
Türkiye’nin tarımsal ihtiyaçlarının karşılanması için alınması gereken önlemlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tolga Saylan, şöyle devam etti: “Ülkemizin tarımsal ihtiyacını yerli üretimle karşılaması, çiftçilerin daha çok kazanması için, ’Havza Bazlı Üretimi Destekleme Modeli’ ve ‘Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli’ ile sektöre yönelik doğrudan çözüm stratejileri geliştiriliyor. Kendi gıdasını üretemeyen ülkeler tam bağımsız olamaz anlayışıyla, ülke ihtiyaçlarını yeterli ölçüde karşılayacak gıdayı üretmemiz, topraklarımızı korumamız, çiftçimizi ise üretime teşvik edecek çözüm yollarıyla buluşturmamız gerekiyor. Tarımda sektörel sorunların çözülmesi için kırsalda yaşam standardının yükseltilmesi, kadın ve genç nüfusun üretime teşvik edilmesi, AR-GE çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekiyor.”
HASSAS TARIM TEKNOLOJİLERİ ŞART
TARIM sektöründe yaşanan başlıca sorunlara da değinen Tolga Saylan, “Artan nüfus, azalan tarım alanları, azalan ve en kötüsü kirlenen su kaynakları, iklim değişikliği ve bölünme nedeniyle ekonomik ölçeğini kaybetmiş işlenebilir toprak, hayvan nüfusunun bilinçsizce yok edilmesi ve hayatta kalan zararlıların tarıma verdiği zarar, bilinçsiz yapılan tarım ve ilaçlama ile verimliliğini kaybeden topraklar gibi pek çok sorun var dünya tarımında. Dolayısıyla giderek azalan toprak ve su kaynaklarımızın doğru, verimli kullanılabilmesi için dünyada geliştirilmeye çalışılan ‘Hassas Tarım Uygulamaları’ giderek daha büyük bir öneme sahip oluyor. Traktör sektörünün elektronik ve yazılım sektörüyle birlikte hızlı hareket ederek, hassas tarım teknolojisine destek verecek uygulamaları geliştirmesi gerekiyor. Artık traktör sadece tarımsal alanlarda çalışan bir iş makinesi değil, tarım teknolojilerini destekleyen en değerli araçlardan birisi olarak görülüyor. Sürdürülebilir kalkınmanın temel bileşenlerinden biri olarak ortaya çıkan ‘çevrenin korunması- sanayi üretimi’ dengesi, yaşadığımız ortamın sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasında kritik öneme sahip. Son dönemde faaliyetlerimizi yoğunlaştırdığımız çalışma alanlarından biri olan sürdürülebilir üretim ise rekabet koşulları giderek zorlaşan sanayinin bu dengeyi sağlaması açısından önemli bir araç” diyerek, Erkunt olarak bu konunun üzerinde titizlikle durduklarını dile getirdi.
AR-GE’YE BÜYÜK YATIRIM
YILDA 18 bin adet üretim kapasitesiyle Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, 14 bin 500 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 45 bin metrekarelik alanda, 300 çalışanla sadece traktör üretimi değil aynı zamanda ön aks, hidrolik kaldırıcı ve kabin üretimi de gerçekleştirdiklerini dile getiren Tolga Saylan, “2015 yılının son haftasında Sanayi Bakanlığı tarafından AR-GE Merkezi olarak kabul edildik. Erkunt Traktör kurulduğu günden bu yana, AR-GE ve inovasyona olan bağlılığıyla aslında yıllarca yerli tasarım traktörlerini üretti ama 17 yıldır kurum kültürü haline dönüşen bu çabanın resmi olarak tescillenmesi bizi daha da mutlu etti. Geçen yıl Fortune Dergisi tarafından yapılan bir araştırmada, AR-GE çalışmalarına en çok kaynak ayıran şirketlerin başında yer aldık” ifadelerini kullandı.
2 MODELLE BAŞLAMIŞTI ŞİMDİ 160’I GEÇTİ
ERKUNT Traktör Sanayii A.Ş., 12 Eylül 2003 tarihinde yerli sermayeyle kurulduğunu ve Türkiye’nin ilk yerli tasarım traktörünü ürettiğini söyleyen Tolga Saylan, şöyle devam etti: “Traktörlerin tamamının tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılıyor. Kuruluşundan sonraki 6 yıl içerisinde pazardaki 31 marka arasında üçüncülüğe yerleşen Erkunt, 2 modelle başladığı üretimine bugün 160’ı aşkın modelle devam ederken, ihracat yaptığı ülkeler için de özel tasarımlar yapıyor. Yıllık traktör üretim kapasitesi 18 bin adet olan fabrikada, traktör üretiminin yanında traktörler için ön aks, hidrolik kaldırıcı ve kabin üretimi de gerçekleştiriliyor. Her yıl cirosunun ortalama yüzde 3’ünü AR-GE çalışmalarına ayırarak ürettiği traktörlerin verimli, tasarruflu, üstün teknolojik özelliklerle donatılmış ve ağır şartlara dayanıklı olması için çalışan Erkunt Traktör, 2015 yılında Sanayi Bakanlığı tarafından da AR-GE Merkezi olarak kabul edildi. 2007 yılında ArmaTrac markası ile ihracata başlayan Erkunt Traktör, üretiminin yüzde 25’ini, toplamda 41 ülkeye ihraç ediyor. 2018 yılında sektörde bir ilki başararak, Türkiye’den yurtdışında üretilmek üzere lisans veren ilk traktör markası olan Erkunt’un lisansörü GIAD, Sudan’da kurulu olup, Afrika’nın en büyük üretim tesislerinden birisidir ve bu vesile ile 19 COMESA ülkesinin kapısı da Erkunt marka traktörlere açıldı” diyerek, Erkunt Traktör hakkında bilgi verdi.
TOLGA SAYLAN KİMDİR
ANKARA’da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Lisans ve Yüksek Lisans mezunu. Hala Gazi Üniversitesi’nde Yönetim Doktorası eğitimine devam ediyor. 2002 yılında Yiğit Akü A.Ş’de Satış ve Pazarlama Sorumlusu olarak çalışmaya başladı. 2005 yılında Yurt İçi Satış Sorumlusu olarak Erkunt ailesine katıldı. Erkunt’ta 15 yıl boyunca, Yurt İçi Satış Müdürü, ardından Genel Müdür Yardımcısı ve son olarak da CEO olarak çalışmalarını sürdürüyor. TARMAKBİR’de Yönetim Kurulu Üyesi. Evli ve 1 çocuk babası.
SAYILARLA ERKUNT TRAKTÖR
18 bin adet üretim kapasitesi
300 çalışan
14 bin 500 metrekare kapalı alan
41 ülkeye ihracat