Osmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren 600 yıl boyunca etkisini sürdüren divan edebiyatında, nesir türündeki eserler arka planda kalmıştır. Bunun en büyük nedeni, İran edebiyatı ile yarış halinde olan şairlerin, gazel ve kaside türündeki yazın türlerine yönelmesidir. Mesnevi türündeki eserlerde de ele alınan konular tasavvuf ile sınırlıdır. Tüm bunların neticesinde eleştiri, anı, gezi gibi yazın türleri gelişmemiştir. Edebiyatımızda eleştiri türünün nadir örneklerinden biri olan Takip kitabı hakkında detayları derledik.
Türk edebiyatının belli dönemlerini ele alan periyodik antolojiler ve tematik antolojilerin yanı sıra çok özel alanların antolojileri de hazırlanmıştır. ‘Kabataşlılar, ‘Veteriner Şairler’, ‘Asker Şairler’, ‘Mülkiyeli Şairler’ gibi... Bugün bu çok özel alanlara ait antolojilerden söz edeceğim.
#En Özel AntolojilerAntolojiler birçok kişinin edebiyat yapıtlarını seçmesini sağlayan kaynak kitaplardır. Antoloji denince edebiyat türleri içinde önde gelen şiirdir. Edebiyat tarihimizde etkili olan birçok antoloji vardır. Antoloji türünün ilk örnekleri hangileriydi? Geçmişe doğru kısa bir antoloji yolculuğu yapalım.
#AntolojilerOsmanlıca, hem Eski Türkçe hem de Arapça ve Farsça kelimelerden oluşan bir dildir. Özellikle, 14. yüzyıldan itibaren Divan edebiyatının etkisiyle dilimize Farsça ve Arapçadan birçok kelime geçmiştir. Tamlamalarda ve mazmunlarda ise her üç dilden kelimeler bir arada kullanılmıştır. Osmanlı'da ve Eski Türkçede en çok kullanılan kelimeler nelerdir tüm detayları ile derledik.
Edebiyat alanında yer alan birçok yazın türü bulunmaktadır. Bu yazı türlerinden biriside şiirdir. Şiir, her dönemde farklı özellikleri ile dikkat çekmiştir. Bu özelliklere göre şiir anlam kazanmıştır. Sizler için Tanzimat dönemi şiir özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi şairleri, şiir örnekleri ve konuları nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Tanzimat Dönemi Şiir Özellikleri Nelerdir?Tanzimat dönemi, Osmanlı tarihi açısından çok önemli ve yenilikçi uygulamaların ön plana çıktığı bir dönemdir. Bu batılılaşma ve yenilik hareketinin en fazla kendini hissettirdiği alanlardan birisi de hukuki, idari, askeri ve eğitim alanlarının dışında da edebiyat alanıdır. Tanzimat dönemi edebiyatı hangi yılları kapsar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tanzimat Dönemi Edebiyatı Hangi Yılları Kapsar?Namık Kemal Türk şairleri arasında en önemli şairler arasında yer alır. Namık Kemal gerek eserleri gerek şiirleri ile günümüzde dahi okutulan ve öğretilen bir şairdir. Namık Kemal eserleri her daim internette en çok araştırılanlar arasında yer almaktadır. Peki, Namık Kemal kimdir? Namık Kemal'in kısaca hayatı, eserleri (kitapları), sözleri ve şiirleri nedir? Bu sorulara cevaplar hazırladık.
#Namık Kemal Kimdir?Tanzimat dönemi, Osmanlı tarihine damgasını vuran yenilikçi uygulamaların yapıldığı bir dönemdir. Bu batılılaşma ve yenilik hareketinin en çok kendisini hissettirdiği alanlardan biri de idari, hukuki, askeri ve eğitim alanlarının dışında edebiyat alanıdır. Diğer edebiyat dönemlerinden farklı olan Birinci ve ikinci dönem Tanzimat edebiyatını özellikleri ve sanatçıları ile bilgileri hazırladık.
#Tanzimat Dönemi Nedir?HARVARD Unıversity ile College of the Holy Cross & Emerson College öğretim görevlisi, Boston’daki Dünya Vakfı’nın Başkanı Türk müzisyen Mehmet Ali Sanlıkol’un “Vecd” adlı eseri geçen yıl Grammy finalinde yarışınca karşısına yeni fırsat çıktı:
#Vahap Munyar