Hapishaneyle entelektüellerinin bu denli içli dışlı olduğu yerde, hapishaneyi kurum ve kavram olarak irdeleyen tek çalışma, Işık Ergüden’in ‘Hapishane Çağı’. Ergüden, kitabında, “Tehlikeli sınıflar olarak görülen yoksulların, ezilenlerin, dışlanmışların, bütün dünyada artan sayıda doldurduğu mekânlardır hapishaneler” diyor.
#KitapsanatLizbon, Akdeniz’e kıyısı olmayan bir Akdenizli, bir masal diyarı... İstanbul gibi, bu şehir de yedi tepe üzerine kurulmuş, ihtişamıyla nam salmış tarih boyunca. Yedi tepeden açtığı kollarıyla kucaklamış üzerinde yaşayanlarını. Size bu hafta şehirde bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmiş iki eser olan, Belem Kulesi ile Jeronimos Manastırı ve etrafındaki yerleri anlatacağım.
#LizbonLizbon, Akdeniz’e kıyısı olmayan bir Akdenizli, bir masal diyarı... İstanbul gibi, bu şehir de yedi tepe üzerine kurulmuş, ihtişamıyla nam salmış tarih boyunca. Yedi tepeden açtığı kollarıyla kucaklamış üzerinde yaşayanlarını. Size bu hafta şehirde bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmiş iki eser olan, Belem Kulesi ile Jeronimos Manastırı ve etrafındaki yerleri anlatacağım.
#Lizbon Gezi RehberiHitler’in karanlık zihin dünyasının çürük meyvesi ‘Kavgam’ kitabının telifi artık serbest. Cuma günü Almanya’da 70 yıllık yasak kalktı. Peki Hitler diktatörlüğe giden yolu nasıl kurgulamıştı? Tarihten ders çıkarmak için ‘Kavgam’a göz atmakta yarar var.
#Hitler2007-2012 arasında yönettiği Taraf, Türk basınının en tartışmalı gazetesi oldu. Manşetleriyle askeri vesayeti hedef aldı. Ahmet Altan, korkusuz başyazılarıyla döneme damga vurdu. Ama zaman Balyoz süreciyle ilgili çelişkileri, haksızlıkları da ortaya çıkardı. Hükümet, “Milli orduya kumpas kuruldu” dedi. Anayasa Mahkemesi davanın yeniden görülmesine karar verdi. Sonunda gazeteci Mehmet Baransu da tutuklanınca Ahmet Altan “Çoluğu çocuğu bırakın, ben buradayım, benimle konuşun” diye meydan okudu. Tam da son romanı ‘Ölmek Daha Kolaydır Sevmekten’i bitirdiği günlerde... Ahmet Altan seneler sonra ilk kez Hürriyet Pazar’a konuştu.
#Ahmet AltanTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Kimi "melek yüzlü şeytan", kimi de "her yeri Amerika zanneden, saf-salak Amerikalı" dedi onun için. Yıllardır tüm dünya medyasını meşgul ediyor. Bugüne kadar konuşmadı, sustu. Ve bu hafta içinde öyküsünü anlattığı kitabın yayınlanmasıyla birlikte o da kamuoyu önüne çıkmaya başladı.