Aslında bir koruyucu hekimlik sistemi olan ve yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapi; bitkilerin, kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum, sap, kök gibi farklı yerlerinden çeşitli yöntemlerle elde edilen uçucu ve sabit yağlar aracılığıyla bütünsel dengeyi amaçlar. Vücut ve zihni uyarmak yoluyla kişinin kendi kendini desteklemesi iyileşmesinin hızlanmasını sağlar.
#Aromaterapinin ÖnemiAntik çağlardan beri aromaterapide yaygın olarak kullanılan, aktif moleküller içeren doğal yapraklar, çiçekler, kökler, kabuk ve reçinelerin bir bilimsel yararı daha ortaya çıktı. Seoul National University’de yapılan araştırmada; kadife çamı uçucu yağında bulunan bazı aromatik moleküllerin cildi antioksidan gibi davranarak koruyabildiğine dair bulgular elde edildi. Peki binlerce yıldır kullanılan aromatik özlerden nasıl yararlanabiliriz? Klinik Aromaterapist Leyla Çakır anlattı.
#Antioksidan YağlarHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaBol ödüllü ‘Âşık Shakespeare’ filminden aynı isimle sahneye uyarlandı. Ve izleyiciyle buluşmak için gün sayıyor... Oyunda William Shakespeare’i canlandıran ve ilk kez tiyatro sahnesine çıkacak olan Uraz Kaygılaroğlu ve Viola karakterindeki Nezaket Erden’le buluşuyoruz: “Oyun; yazma, oynama, sahne tutkusuna sahip insanların sahnede olmak ve hikâyelerini anlatmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor.”
#Nezaket Erden200 kalorilik bir sebze yemeği ile 200 kalorilik bir abur cuburun enerji değeri aynı mı? Bu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran ZorbalığıSon aylarda kullanma şansı bulduğum en iddialı akıllı telefon modeliyle sizleri tanıştıracağım. Önce iddialı tasarımıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran, ardından güçlü kamera ve diğer donanım bileşenleriyle yüksek performansta sınırları zorlayan yepyeni bir telefon Türkiye’de! İşte karşınızda Huawei Mate 50 Pro…
#Sponsorlu İçerikDondurmayla ilgili tüm merak ettiklerimizi işin uzmanından, Dondurmino Gelato ve Çeşme Dondurmacıları Platformu’nun kurucusu, Financial Times tarafından dünyanın en iyi 25 dondurmacısından biri seçilerek ülkemizi gururlandıran ‘Gelato Master Chef’ ünvanlı Mehmet Ali Akbulut’tan dinledik.
#1İklim değişikliğinin sebep olduğu felaketlerin ardı arkası kesilmezken, bilim insanları kötü gidişe dur demek için ellerinden geleni yapıyor. Buna ineklere deniz yosunu yedirmek de dahil. "Ne alakası var?" dediğinizi duyar gibiyiz. Cevabı haberimizde...
#İnekler Metan GazıKış mevsimiyle beraber bitki çaylarına olan ilgi artıyor. Çoğu zaman içilen bitki çayları tadı, ısınmak, metabolizmayı hızlandırmak veya bağışıklığı kuvvetlendirmek için tercih ediliyor. Bu noktada bitki çaylarının içilmesi kadar ne kadar, nasıl ve neden içildiği de önemli.
#Bitki ÇaylarıAndız pekmezinin yapımı zor ve zahmetli… İğneli andız ağacının olgunlaşmış kozalaklarını toplayan kişiler, bu kozalaklardan pekmez üretiyor. Peki, bu pekmez nelere faydalı? Andız pekmezi gerçekten şifa kaynağı mı?
#Andız PekmeziSağlıklı beslenme sadece yaşam kalitenizi değil beyin sağlığınızı da koruyor. Op. Dr. Başak, Alzheimer ve bunama riskine karşı folik asit desteği için fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal gibi gıdaların tüketilebileceğini, adaçayının ise hafızayı geliştiren önemli bir E vitamini kaynağı olduğunu söyledi.
#Besinlerin FaydalarıKendimizi kandırmayalım; belki bir ‘etnik’ çeşit olarak yerimiz var ama uluslararası gastronomi âlemlerinde Türk mutfağının esamisi okunmuyor. Meseleyi geçen hafta yazarımız Vedat Milor dört temel nedeni sıralayarak bir kez daha gündeme getirdi.Hastalığı bilince tedavi daha kolay diye düşünüp harekete geçtik. Milor’un çözüm önerilerinin yanı sıra alanında uzman isimleri konuşturduk; sorunları da atılacak adımları da açık açık anlattılar. Hazırsanız pirincin taşını ayıklamaya başlıyoruz!
#İpek İzciCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir canlı yayında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun 'YPG bize saldırmaz' sözüne sert tepki göstererek beka sorunu vurgusu yaptı. Erdoğan S-400 konusunda işi bitirdik, geri dönüşümüz asla olamaz. Ruslarla anlaştık, ortak üretime gireceğiz, belki S-400'den sonra S-500'e gireceğiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, ABD'ye PKK'ya verilen silahlar için ise masaya otururuz dedi ve çağrı yaptı: "Silahlarını götüreceklerse tamam, değilse bize versinler..."
#ErdoğanKayserili iş kadını Berna İlter, 66 ülkeye yatak satıyor ama kendisinin uykuyla arası yok. İlter, bunu da “Hep geri kalacakmışım, yetişemeyecek mişim gibi geliyor. O yüzden de az uyuyup çok çalışıyorum” sözleriyle anlatıyor. İhracatının yüzde 80’ini Avrupa’ya yapan BRN Yatak’ın kurucusu Berna İlter, 2023’te 100 ülkeye ulaşmayı hedefliyor.
#YatakKanseri artık yeniyor muyuz? Gıda şirketleri bizi kendilerine nasıl bağımlı hale getiriyor? Sağlıklı kalmak için yeni mucize ekmek hangisi? Eti nasıl pişirmeliyiz? Nasıl spor yapmalı, Hugh Jackman’ı niçin örnek almalıyız? Neden diyete başlamanın en doğru zamanı şimdi ve 28 günde nasıl incecik bir bele sahip oluruz? Dr. Mehmet Öz, Boğaz’daki yalısının verandasından anlatıyor.
#Mehmet ÖzYıllardır anketlerde Türkiye’nin en güvenilir kadını seçilen Seda Sayan, canlı yayına aldığı iki kadın katili adam nedeniyle bir anda eleştiri oklarının hedefi oldu. Bu konuyla ilgili ilk kez Kelebek’e konuşan Sayan, “Ağzımdan çıkmayan lafları kullanarak beni en olmayacak yerden vurdular, ama halk beni biliyor” dedi. Tezkerenin kabul edildiği günlere denk gelen bayrama dair mesajı ise şu oldu: “Ucundan kıyısından da olsa savaşa girmeyelim.”