Arabesk müziğin en önemli kadın sanatçılarından biriydi Tüdanya. “Seni Sevmeyen Ölsün” şarkısıyla 80’lerde adından söz ettirdi. Geçtiğimiz yıl gırtlak kanseri sebebiyle sesini kaybeden Tüdanya, şimdi neler yaptığını bize ‘yazarak’ anlattı. ( Eda SOLMAZ)
#Tüdanya‘Seni Sevmeyen Ölsün’ şarkısıyla bir döneme damga vuran arabesk şarkıcısı Tüdanya bir süredir kanserle mücadele ediyor. Maddi zorluklar da yaşayan sanatçının yardımına Haluk Levent koştu. Yardım toplamak için valilikten onay aldığını duyuran Levent, 'Tüdanya'nın bir eve ihtiyacı var' dedi.
#Tüdanya‘Ten, Beden, Ben’, İpek Duben’in 40 yıllık sanat yaşamında ürettiklerini bir araya getiriyor. Sergide sanatçının 1980’lerde çizdiği desenler var. Ayrıca Türkiye ve ABD basınında çıkan kadına yönelik şiddet haberlerini detaylı bir şekilde tarayarak tasarladığı ‘LoveGame’i de görebilirsiniz. 3 Nisan’a dek SALT Beyoğlu'nda...
#Ten Beden BenBurçlar toplam olarak on iki taneden oluşmaktadır. Bahsedilen on iki burcun birbirlerinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Sizler için 10 Temmuz tarihinin hangi burcu ifade ettiğini, bu burcun özellikleri ile beraber yükselenini, 10 Temmuz tarihinde yaşanmış olayları, bu tarih içerisinde doğmuş olan ünlüleri, futbolcuları ve ayrıca anime karakterlerini detayları ile derledik.
#10 Temmuz Hangi Burç Ve Burcu Ne?İlk örneklerinin 10. yüzyılda verildiği klasik Türk müziğine Türk Sanat Müziği denir. Batılılar tarafından Alaturka Müzik olarak da tanımlanan bu müzik türüyle özdeşlemiş olan enstrümanlar şunlardır. Kabak kemane, def, kanun, bendir ve tambura. Ancak günümüzde bazı sanat müziği şarkıları ney, keman ve santur gibi çalgılarla da icra edilmektedir. Türk sanat müziği nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için Türk sanat müziği sanatçıları, şarkıları, örnekleri ve makamları ile birlikte derledik.
#Türk Sanat MüziğiSadece Türkiye’nin değil dünyanın gelmiş geçmiş en iyi klarnetçilerinden Mustafa Kandıralı, 90 yaşında hayata veda etti. Efsane cazcı Louis Armstrong ile aynı sahneyi paylaşan Kandıralı, “Sen kalk Kandıra’dan gel, Armstrong’la caz yap. O zamanlar parmaklarım benden korkardı. Kandıra’da kalsaydım çoban bile olamazdım” demişti.
#Mustafa KandıralıTürk müziğinin büyük ustası Zeki Müren aramızdan ayrılalı 24 yıl oldu. Dün ölüm yıldönümünde sevenleri sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla sanat güneşini unutmadıklarını, onu ne kadar özlediklerini bir kez daha gösterdiler. ‘Kalpten kalbe akışlarla, alkışlarla yaşıyorum’ diyen büyük ustayı biz de özlemle anıyoruz.
#GazetehaberleriMüzik araştırmacısı Murat Meriç, hepimizin hafızasında yer eden şarkıları ve hikâyelerini ‘Hayat Dudaklarda Mey’ adlı iki ciltlik kitapta topladı. Kitap sadece şarkıların ve sanatçıların magazinel bir dökümü değil, aynı zamanda hangi müzik türünün neden yükselip sonra geri plana düştüğünün, eserlerin hangi sosyolojik ortamda doğduğunun da incelemesi. Meriç’le yeni kitabını konuştuk; yakın tarihimizde bir zaman yolculuğuna çıktık: ‘Çile Bülbülüm Çile’nin sonundaki ‘Allah’ nidası hangi sanatçının katkısı? Zeki Müren neden hafif Batı müziğinden korktu? Kasetlerin üzerinde ‘Danıştay kararıyla’ yazan günler ve daha neler neler...
#Hürriyet PazarKlasik Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden 'sanat güneşi' Zeki Müren 87. yaş gününde unutulmadı. Google, ana sayfasında Zeki Müren'in 87. yaş günü için "doodle" tasarladı. Bu gelişmenin ardından, 24 Eylül 1996'da hayatını kaybeden Zeki Müren'in kim olduğu merak konusu oldu. Peki, Zeki Müren kimdir?
#Zeki MürenOnu sahnelere taşıyan ne ilkokul öğretmeni, ne milyonda bir rastlanan özel sesi... Tek sebebi, ailesinin fakirliği! Kasımpaşa’da geçen çocukluk ve genç kızlık yıllarını iç çekerek anan Muazzez Ersoy, “O yaşlarda hedefler koyamazsın. Benim de düşündüğüm tek bir şey vardı. İyi şarkı söylemek, para kazanmak ve aileme destek olmak. Ailemin durumu iyi olsa sahneye çıkar mıydım bilmiyorum” diyor. Dahası... Bu renkli ve samimi röportajda...
#Tülay Demir