Hamilelik döneminde anne adaylarının aklını en çok kurcalayan sorulardan biri seyahattir. Gebeliğin bazı dönemlerinde tehlikeli olan seyahatin en uygun şekilde nasıl yapılacağını ise Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert açıkladı.
#Hamilelikte SeyahatGebelik, anne adayları için hem heyecanlı hem de bir o kadar zor bir süreç! Bir de hamileliğiniz içerisinde bulunduğumuz bu döneme denk geldiyse, normalden biraz daha zorlanacaksınız demektir. Fazla sıcakların kendisini hissettirdiği ve koronavirüs hastalığıyla mücadele ettiğimiz bu günlerde, anne adayları neler yapmalı? Tatile gidecek olan gebeler, nelere dikkat etmeli? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ferda Erbay, açıkladı.
#HamileÇocukluğumdan beri seyahat etmeyi seviyorum. Üniversite yıllarımda arkadaşlarımla, evlendikten sonra fırsat buldukça eşimle seyahat ettim. Hamile olduğumu öğrendiğim gece, ertesi sabah bir yolculuğa çıkmak üzere bavul hazırlıyordum. “Şimdi ne olacak?” diye düşündüm. Peki neler yaptım? Hamilelikte seyahatinizi kolaylaştıracak önerilerim var.
#Çocuklu SeyahatHamilelik annenin biyolojik ve fizyolojik olarak bünyesini oldukça fazla etkileyen bir süreç olmaktadır. Anne adayının hamile kaldıktan sonra bebeği için yediklerine ve içtiklerine dikkat ettiği kendini tüm zararlı şeylerden uzak tuttuğu bir yolculuk başlamaktadır. Peki, hamilelikte acı yemek zararlı mıdır ve düşüğe neden olur mu? Gebelikte acı yemek bebeği etkiler mi? İşte, hamilelerin acı tüketmelerinin sonuçları hakkında detayları derledik.
Tüp bebek tedavisine dair en merak edilen aşamalardan biri tedavinin son basamağı olarak tanımladığımız embriyonun transfer sürecidir. Transfer işlemi embriyonun gelişimi, sayısı, hastanın yaşı ve çiftin daha önceki denemeleri gibi farklı kriterler değerlendirilerek yumurta toplama işlemi sonrası 2- 6. günler arasında gerçekleştirilmektedir. Embriyo transferi çoğunlukla ağrısız geçen bir süreçtir ve anestezi uygulanmasına gerek kalmaksızın işlem gerçekleştirilir. Embriyo transferi öncesi verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması büyük önem taşırken transfer sonrası ise ağır egzersizlerden kaçınılması gerekir.
#Transfer ÖncesiHamilelikte mide bulantısı hemen her anne adayının yaşadığı bir sorundur. Bazen uzun süre devam eden bulantılar hamileliği zorlu bir yolculuk haline getirirken, bazı gebeliklerde ise hiçbir belirti göstermez. Bunun yanında hamilelikte mide bulantısı şikayetleri yaşayan gebeler bunun ne zaman geçeceğini merak eder ve başka ne gibi sorunlarla karşılaşacaklarını araştırmaya başlarlar. Peki, hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? İşte kesin hamilelik belirtileri…
#Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman BaşlarBilindiği gibi ayaklar vücut yükünü taşıyan en önemli parçalardan biridir. İnsan vücudunda yer alan ayaklarda bazı dönemlerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ayak şişmesi de bu problemlerden biridir. Bacağın bilekten aşağıda bulunan ve yere basmaya yarayan kısmına ayak denmektedir. Bu tanımdan da anlayacağımız gibi ayakta meydana gelen sorunlar bazı etkinlikleri de engelleyebilmektedir. Ayaklarda neden şişme olur, yolculukta, yazın, hamilelikte ve doğumdan sonra ayakların şişme nedenleri nelerdir detayları ile derledik.
#SeohabeerAntalya'da, yüzündeki alerjiler nedeniyle birçok ilaç kullanmasına rağmen sonuç alamayan Nazlı Yılmaz (36), aleo veranın sindirimi güçlendirdiğini, metabolizmayı hızlandırdığını ve cildi yenileyici özelliğe sahip olduğunu öğrenince bitkisindeki jeli kullandı. Alerjilerinden kurtulan Yılmaz, 2017 yılında aleo vera bitkisi üretimine başladı. Şu an 3 serada 7 bin 500 aleo vera bitkisi yetiştiren Nazlı Yılmaz, birçok kozmetik firmasına jel ve yaprak satışına başladı.
#ANTALYASalgın döneminde giderek artan ‘pıhtı atımı’na dikkat çeken Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahisi Dernek Başkanı Prof. Dr. Tankut Akay, “Hareketsizlik damarların düşmanı, ‘pıhtı’nın dostudur. Pandemi nedeniyle giderek artan hareketsizlik, damarlardaki kan akışını azaltıyor. Her yıl dünyada 3 milyon, Türkiye’de ise 30 bin kişi hayatını pıhtı ve pıhtıya bağlı hastalıklardan kaybediyor. Özellikle, pandemi döneminde ‘pıhtı’ atımında artış yaşanıyor” diye uyardı.
#PıhtıHamile olduğunuzu öğrendiniz! Heyecan ve mutlulukla birlikte korku ve anksiyete de sizinle olacak. Özellikle de ilk hamileliğiniz ise! Daha önce tecrübe etmediğiniz 40 haftalık bir yolculuğun başındasınız. Merak duygusuyla beraber internetten, kitaplardan ve çevrenizdeki tecrübeli kişilerden bazı soruların cevaplarını aramaya başladınız. Peki eş dosttan duyduğunuz öneriler gerçekten doğru mu, yoksa sizi yanlışa sürükleyebilen efsaneler mi?
#Hamilelik"Kişinin kendini, ailesini korumakta güçlük çektiği bu zor zamanlarda, bir bebeği korumak ne kadar zor ve kaygılı öyle değil mi? Ama armağanları da büyük ... " diyen Uluslararası Emzirme Danışmanı Hamile&Cinsel Sağlık&Pilates Eğitmeni Doç. Dr. Güliz Onat, anne adaylarına tavsiyelerde bulunuyor.
#HamileHer anne adayının en büyük kabusu hiç şüphe yok ki düşüklerdir…Hatta bazen uzun yılların ardından gelen mucize hamileliklerde neredeyse anne adayları nefes almaya korkar hale gelirler. Çevremizden sürekli, kolunu kaldırma, rafdan tabak dahi alma, ağır bir yük kaldırma, araba kullanma gibi öğütleri her gün duyarız. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, "Düşük yapma belirtileri nelerdir? Hamilelikte düşük yapıldığı nasıl anlaşılır? Her kanama düşük belirtisi midir? Düşüğün çözümü var mı?" gibi sorularımıza yanıt veriyor.
#BebekBebek bekleyen annelerin en büyük endişesi, erken doğum. Gelişiminin tamamlanmadan doğumun başlaması, bebek doğduktan sonra bazı sorunlarla karşılaşılması anlamına da gelebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Perinatoloji (Riskli Gebelik) Uzmanı Doç. Dr. Hülya Dede, erken doğum ile ilgili toplumda pek çok yanlış bilginin yaygınlığına dikkat çekerek doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
#Erken DoğumSıcak ve nemli geçen yaz ayları, neredeyse tüm bireyleri etkisi altına alıyor. Gebelik süreçleri yaz aylarına denk gelen anne adayları ise yükselen hava sıcaklıkları ve artan nem oranı nedeniyle birtakım sorunlar yaşayabiliyor. Bilhassa bulantı, kusma, aşırı terleme sebepli sıvı kaybı, yorgunluk, halsizlik ve el-ayaklarda şişme gibi problemlerle karşılaşan hamileler, yaz döneminde bir hayli zorlanabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Yaren Tuba Bektaş, anne adaylarına yaz döneminde rahat bir hamilelik geçirebilmeleri için önerilerde bulunuyor.
#Yaz HamilesiAnne adaylarının en çok merak ettiği ve araştırdığı konulardan biri de, gebeliğin 5. haftasında neler olduğu ve nasıl belirtilerin ortaya çıktığıdır. Artık gebelik belirtilerinin yavaş yavaş kendini gösterdiği bu dönem hakkında bilgi almak isteyen anne adayları, gebeliğin 5. haftasına dair merak ettikleri konuları sorguluyor. Peki, gebeliğin 5. haftasında neler olur?
#HamilelikAnne adaylarının en çok merak ettiği ve araştırdığı konulardan biri de, gebeliğin 4. haftasında neler olduğu ve nasıl belirtilerin ortaya çıktığıdır. Artık gebelik belirtilerinin yavaş yavaş kendini gösterdiği bu dönem hakkında bilgi almak isteyen anne adayları, gebeliğin 4. haftasına dair merak ettikleri konuları sorguluyor. Peki, gebeliğin 4. haftasında neler olur?
#Gebeliğin 4. HaftasıHeyecanla bebeklerini kucaklarına alacakları günü bekleyen anne adaylarının cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri de gebeliğin ilk 3 haftasında neler olduğu. Anne adayları, gebeliğin 1. 2. ve 3. haftalarında neler olduğunu ve nasıl belirtilerle karşılaşacaklarını araştırıyor. Peki, gebeliğin ilk 3 haftasında neler olur?
#GebelikÇağla Kubat, PWA Rüzgar Sörfü Dünya Şampiyonası’nın ilk ayağı olan Kore ve Japonya yarışlarına katıldı. İlk defa yarışlara üç yaşındaki kızı Selin’i de götüren ödüllü sörfçü, ”Daha önce tek odaklandığım şey derecelerdi. Anne olduktan sonra hedeflerim de değişti” dedi.
#Çağla KubatDuygu Gök Boztepe, Kanal D’nin sevilen dizisi “Hayatımın Aşkı”yla setlere döndü. Bu kez karşımıza fit mi fit, naif mi naif Nilüfer olarak çıkan oyuncu, geçen yıl kaybettiği eşi Sertaç Boztepe’den sonra hayatının nasıl değiştiğini, hamileliğinin insanlara nasıl ilham verdiğini Kelebek’e anlattı.
#Duygu Boztepe