Hamilelik, kadın vücudunda tüm vücut organ ve işlevlerinin değişim gösterdiği doğal bir süreçtir. Vücudun metabolizma hızını ayarlayan ve dengede tutan ayrıca yeni gelişmekte olan bebeğin sinir sistemi üzerine etkili olan tiroid bezinin de hamilelik sırasında bir miktar büyümesi ve çalışmasının artması beklenen bir durumdur.
#HipotiroidizmTiroid bezinin az çalışması olan hipotiroidi, gebeliği zorlaştırırken, çok çalışması anlamına gelen hipertiroidi ise erken doğuma hatta gebelik kayıplarına dahi yol açabilir. Gebelik planlayan anne adaylarının için tiroid bezinin normal çalışmasının çok önemli olduğunu söyleyenTiroid Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Serkan Teksöz gebelikte tiroid nedenleri ve tedavisini anlattı.
#Gebelikte TiroidDünya çapında 1,6 milyar insanın tiroid fonksiyon bozukluğu riski altında olduğu düşünülüyor. Tiroid rahatsızlığı yaşayanların %60'a varan kısmına teşhis konulmamış ve sekiz kadından biri ömrünün bir noktasında tiroide bağlı problemler yaşıyor. Hamilelik sürecinde de önemli boyutlara ulaşan tiroid hormonu yetersizliği durumundan anne ve bebeğin etkilenebileceğini ifade eden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#TiroidT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirBir Sorudan Fazlası serimizin bugünkü konusu sürekli hastalıklarını yarıştıran, her zaman en hasta kendisi olan insanlar. Gelini doğuma girince acillik olan kayınvalideler, eşinin regl döneminde ağrı yaşayan eşler, her iki lafından biri hastalık olan akrabalar… İşte hemen hepimizin çevresinde olan, okurken mutlaka gözünüzde birinin canlanacağı hastalık yarıştıranlardan hikayeler…
#Bir Sorudan Fazlasıİlk yudumumuzda, ilk adımımızda, en mutlu günümüzde, en zor zamanımızda, her gözyaşımızda koşulsuz sevmenin adı annelik. ‘Hamilesiniz’ haberini aldığımızda binlerce soru ve endişenin içimizi kaplar... Peki, bu zorlu yolculuğun başlangıcında bedenimizde neler oluyor?
#HamilelikAilesel faktörler başta olmak üzere kullanılan bazı ilaçlar, beslenme şekilleri ve tiroid iltihapları nedeniyle guatr gelişebileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Akça, guatrda güncel tedavi yaklaşımları hakkında bilgiler verdi, hastaların sık sorduğu soruları cevapladı:
#1Hamilelik sırasında ciltte artan kan akışı nedeni ile kaşıntı görülebilmektedir. Hamileliğin ilerlemesine ve bebeğin büyümesine bağlı olarak karın bölgesi gerilir ve buda kaşınmaya neden olabilir. Hamilelikte kaşıntı neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl geçer? Gebelikte kaşıntı yapan yiyecekler nelerdir detayları ile derledik.
Hamilelikte ortaya çıkan sorunlardan bir tanesi ayak yanmasıdır. Üstelik sadece ayaklarda değil sellerde de yanma meydana gelebilir. Bu olay hamilelikle birlikte gelişen pek çok durumdan kaynaklanıyor. Hamilelikte ayak yanması neden olur? Nasıl geçer? Hamilelikte ayak yanmasına ne iyi gelir detayları ile derledik.
Bebek sahibi olmak isteyen çiftler, hamilelik şansını artırmak için bazı yöntem arayışlarına girerler. Daha hızlı hamile kalmanın kesin bir yolu olmasa da şansınızı artırabilecek bazı adımları takip etmeniz gerekebilir. Peki, en kolay nasıl hamile kalınır? İşte daha hızlı hamile kalmak için uygulanabilecek yöntemler...
#Nasıl Hamilel KalınırMeyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#Pestisitİyotun vücudumuzdaki öncelikli görevi, tiroid hormonları yapımında görev almasıdır. Hamilelikte troid hormonu yapımı artar ve buna paralel olarak vücuttaki iyot ihtiyacı da artar. Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz; "Dünya genelinde engellenebilir zeka geriliği probleminin en yaygın nedeni iyot eksikliğidir" açıklamasını yaparak, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#HamileKendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
#TiroidDokuz yıl önce oynadığı bir diziyle hayatımıza bomba gibi düştü. Yeteneği ve güzelliği kadar özel hayatıyla da hep gündem oldu. Şimdi geçmişe bakınca yaşadıklarını “Ne kadar ağır dönemler geçirmiş olsam da yaşadıklarımın tümü beni bu noktaya getirdi. Verdiğim kötü kararların içinden bile iyi şeyler çıkarmayı bildim” diye anlatıyor. Bir ayağı Berlin, bir ayağı Türkiye’de olan Meryem Uzerli’yle üç günlük İstanbul ziyareti sırasında buluştuk. Yakında vizyona girecek filmi ‘Kovan’dan yola çıkıp Berlin’deki hayatına, geçmiş hatalarına ve gelecek hayallerine uzandık.
#Meryem UzerliENDOKRİNOLOJİ ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Alptekin Gürsoy, sağlıklı olduğu iddia edilen kaya tuzları, himalaya tuzları gibi iyot içermeyen tuz kullanımının iyot eksikliği sorununun devam etmesine yol açtığını, iyot eksikliğinin de önlenebilir zeka geriliği ve beyin hasarının en önemli nedeni olduğunu söyledi.
#İyot EksikliğiCNN TÜRK'te yayınlanan Buket Aydın'la 40 programı Dr. Ayşegül Çoruhlu'yu ağırladı. Çoruhlu, "Jenerasyon küçüldüğü için hastalık artıyor. Erkekler yüzleşmek istemiyor. Erkeklerin asıl farkında olmadığı şey, yanlış beslenme işi erkekleri kadınsallaştırıyor. Ben olsam erkeklerin yerine erkekliği korumak için sağlıklı beslenirim." ifadelerini kullandı.
#Ayşegül ÇoruhluAnne adaylarının 9 aylık heyecanlı bekleyişi sırasında sık yaşadıkları yorgunluk, göz kapaklarında şişme, saç dökülmesi, unutkanlık gibi sorunlar tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklanabiliyor. Genellikle iyot eksikliğinden kaynaklanan tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidi annedeki etkilerinin yanı sıra çocukta gelişim ve zeka geriliği gibi çok daha ciddi sorunlara yol açabiliyor.
#İyot EksikliğiHamilelik sırasında her kadında oluşabilen iyi huylu, anne ve bebek için risk oluşturmayan ve çoğu doğum sonrası düzelen hormonal değişikliklere bağlı cilt değişiklik ve semptompları ortaya çıkabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Türkan Gülpınar en sık görülen cilt sorunlarını anlattı.
#Hamilelikte Sağlıkİçinde bulunduğumuz bahar dönemi, alerjik hastalıklar gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Ağaç, yabani ot ve tahıllar aracılığıyla çevreye yayılan polenler sebebiyle anne adayları, çocuklar ve bebekler alerjik hastalıklarla karşılaşabiliyor. Bilhassa astım hastaları ve alerjik bünyeye sahip anne adaylarının alerjik hastalıklara karşı bazı önlemler alması gerekiyor.
#AstımÖnceleri gebelikte tıbbi bakım, gebelik başladığı andan itibaren verilmekte ve bu şekilde gebelikle ilgili tüm etkenlerin kontrol edildiği düşünülürdü. Ancak gebelik süreci "anlaşıldıkça" gebelik öncesi dönemin de sağlıklı bir gebelik, doğum ve doğum sonrası için oldukça önemli olduğu ortaya çıktı. Kadın hastalıkları & Doğum Uzmanı ve NLP Uzmanı Kağan Kocatepe günümüzde anne adaylarına gebe kalmayı planladıklarında doktorlarına başvurmalarını ve genel bir kontrolden geçmelerini öneriyor.
#Çocuk