Tüm dünya için ciddi bir tehdit oluşturan ve hayatlarımızın akışını değiştiren Covid-19 hastalığıyla Aralık 2019’da tanıştık. Hastalık hepimiz için yeni ve bilinmezlerle dolu. Ancak vaka sayıları arttıkça, tabii ki bilgi birikimi de artıyor ve bugün özel gruplar üzerindeki etkileriyle ilgili artık daha çok şey biliyoruz. Bu özel grupların en önemlisi de, tabii ki gebeler...
#Gebelik Ve Covid-19Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin baskılanması ve fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını enfeksiyonlara karşı daha yatkın hale getiriyor. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs ise hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini artırıyor. Covid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe geçer mi ya da doğum şeklini etkiler mi gibi birçok soruya yanıt arayan anne adayları bu süreçte daha fazla stres altına girebiliyor.
#HamileKoronavirüsten kuşkusuz en çok etkilenen kesimlerden biri de hamileler oldu. Birçok anne adayı “Acaba koronavirüs müyüm?”, “Koronavirüs bebeğime geçer mi?”, “Beklemek yerine virüs daha fazla yayılmadan sezaryen ile bebeğime kavuşsam mı?”, “Doğum sonrası emzirirken bebeğime virüs bulaşır mı?” vb. kaygıları yoğun olarak yaşıyor.
#Hamilelikte KoronavirüsKoronavirüsün hamilelik sürecinde bebeğe geçtiğine dair şu ana kadar herhangi bir vaka bildirilmediğini ama anne adaylarının da diğer insanlara göre daha riskli grup olarak değerlendirildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, gebelik döneminde koronavirüs enfeksiyonu ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Koronavirüs“Erken doğum olur mu?”, “Virüs bebeğime geçer mi?”, “Emzirebilecek miyim?”... Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, gebelerin de korkulu rüyası oldu. Hamilelerin COVID-19 enfeksiyonuna daha duyarlı olduklarını gösteren bir kanıt olmamasına rağmen, ciddi hastalıkların risklerini artırabileceği için çok dikkat edilmesi gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Ali Gürsoy, koronavirüsün hamileler ve doğacak bebekler üzerindeki etkilerini anlattı.
#KoronavirüsBeyaz akciğer sendromu, Çin ve ABD’den sonra Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladı. Dünyada salgın paniğine neden olan hastalık, akciğerlerin ani bir şekilde iltihaplanması sonucu ortaya çıkıyor ve hayati organlara yeterli oksijen gitmemesine neden oluyor. Peki hastalık neden bir anda yayılmaya başladı? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkÇocuk sahibi olamayan hastalarına gizlice kendi spermini veren doğurganlık doktorlarına ilişkin skandallar son dönemde dünya basının gündeminden düşmüyor. Ancak bu skandalların hiçbiri birazdan okuyacaklarınız kadar ses getirmedi...
#Donald ClineKoronavirüs salgınıyla ilgili en büyük bilmecelerden biri olmaya devam eden ve bilim insanlarının hala üzerinde araştırmalar yapmayı sürdürdüğü 'uzun kovid' dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını kâbusa çevirmeye devam ediyor. Uzun Kovid yaşayan kişilerin en büyük dertlerinden biriyse çok büyük sıkıntılara yol açan koku kaybının iyileşmemesi oluyor...
#Uzun KovidSağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Covid-19'a yakalanan hamilelerin vefat oranlarıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Korkutucu tabloya rağmen gebelerin çok büyük bir kısmı aşıdan kaçıyor. Peki ama neden? 9 soruda hamilelerin Covid-19 aşıları hakkında merak ettiklerini anlatıyoruz...
#KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, gebelerin genellikle bebeğe zarar gelir, endişesiyle Covid-19 aşısından kaçındığını belirterek, "Gebelik pek çok hastalık için hastalığı ağırlaştırıcı faktör. O yüzden gebeleri hastalıktan korumak lazım. Gebelerde geçen seneye göre bu sene hastalıktan dolayı daha fazla ölüm var" dedi.
#KoronavirüsSon günlerde birçok ilden koronavirüse yakalanan anne adaylarıyla ilgili acı haberler gelirken Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel “Hamilelerin aşı olması iki kat önemli” dedi. “Maalesef ne yapacağımızı şaşırdığımız, üzücü tablolarla karşılaşıyoruz” diyen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke de hamileliğin her ayında aşı olunabileceğini söyledi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı tarafından başarıyla yürütülen koronavirüs aşılama süreci devam ederken, bir yandan da bazı özel durumlarda aşı olunup olunamayacağı merak ediliyor. Bu konuların en başında gelen hamilelikte korona aşısı yapılır mı sorusu, anne adayları tarafından sıklıkla araştırılıyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor? Hamilelikte korona aşısı yapılır mı? İşte gebelikte korona aşısı ile ilgili merak edilenler…
#Hamilelikte COVID-19 Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?Hamileler aşı olmalı mı sorusu pek çok kişinin gündemini oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı Covid-19 aşısı bilgilendirme platformu üzerinden, aşı süreciyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Bu konulardan biri de hamile ve emziren annelerin de aşı olup olamayacağıyla ilgili. Peki hamile ve emziren annelere Covid-19 aşısı uygulanabiliyor mu? İşte Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması...
#HamileJohnson & Johnson'ın ürettiği Covid-19 aşısını olduktan sonra kan pıhtılaşma sorunu yaşayan 8 kişiden 7'sinin kadın olması, Covid-19 aşılarının kadın ve erkeklerde farklı etkiler yaratıp yaratmadığı sorularını da beraberinde getirdi. Biz de uzmana sorduk.
#Covid-19 Aşıları Ve KadınlarTürkiye Üreme Tıbbi ve Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, hamilelik sürecinde koronavirüs aşısı yapılmasıyla ilgili, "Hamilelikte ilk 3 ay önemli. Bu süreçte bazen iğne yaptığınız zaman ateş yükselmeleri oluyor. Yüksek ateş bazen rahim içindeki çocuğun beyin sistemini sıkıntıya sokabilir. O zaman diyoruz ki; ilk 3 ayda bu riski ortadan kaldırmak için aşı yaptırmayalım, 3 aydan sonra yaptırın" dedi.
#HamileTürkiye Üreme Tıbbi ve Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, hamilelik sürecinde koronavirüs aşısı yapılmasıyla ilgili, "Hamilelikte ilk 3 ay önemli. Bu süreçte bazen iğne yaptığınız zaman ateş yükselmeleri oluyor. Yüksek ateş bazen rahim içindeki çocuğun beyin sistemini sıkıntıya sokabilir. O zaman diyoruz ki; ilk 3 ayda bu riski ortadan kaldırmak için aşı yaptırmayalım, 3 aydan sonra yaptırın" dedi.
#Prof. Dr. Timur GürganUzmanlar koronavirüs dolayısıyla fazlasıyla evde vakit geçirdiğimiz şu günlerde anne adaylarını hareketsiz yaşam ve aşırı kiloya karşı uyardı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, "Hareketsiz yaşam gereğinden fazla kilo alımına sebep olabilir. Bu da anne ve bebek sağlığı açısından bir çok sorunu beraberinde getirir" dedi.
#HamilelikGebelik sürecinin getirdiği etkiler nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflayan hamileler ve yeni doğum yapan anneler, son günlerde artış gösteren koronavirüs vaka sayıları nedeniyle oldukça endişeli. Bu gruba giren kadınların, pandemi sürecinde vücut dirençlerini güçlendirebilmeleri için sağlıklı ve dengeli beslenmeye her zamankinden daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.
#KoronavirüsDünyayı ve ülkemizi etkisine alan yeni tip koronavirüse yönelik bilgiler kısıtlı olduğundan, tedbirlerin kısmen azaltılmaya başlandığı ve ‘yeni normal’e geçildiği bugünlerde rehavete kapılmamak şart. Covid-19'un özellikle hamilelik ve emzirme sürecinde etkilerine yönelik birçok bilinmezlik olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Elif Meşeci, koronavirüse karşı hamilelikte ve lohusalıkta alınması gereken önlemleri sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#HamilelikAteş, kuru öksürük, nefes darlığı, koku alamama ve tat alamamanın koronavirüsün en sık görülen belirtilerinden olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe, bu belirtilerin başka enfeksiyonlara bağlı olarak da meydana gelebileceğini vurguladı.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınının yaşandığı bu süreçte hamilelerin özellikle hijyen kurallarına önem vermesi aynı zamanda da bağışıklık sistemini güçlü tutacak şekilde beslenmesi gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, bu süreçte anne adaylarının nasıl tedbirler alabileceği konusunda da önerilerde bulundu.
#KoronavirüsHamilelik anne ve bebek için çok hassas bir süreç olduğu için hamilelerin aklında, “Acaba virüs bana geçerse bebeğime bir şey olur mu?” , “Doğum esnasında bebeğim bu virüsten etkilenir mi?” gibi bir sürü soru var. Bu soruların yanıtını Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak verdi.
#Koronavirüs