Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Covid-19'a yakalanan hamilelerin vefat oranlarıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Korkutucu tabloya rağmen gebelerin çok büyük bir kısmı aşıdan kaçıyor. Peki ama neden? 9 soruda hamilelerin Covid-19 aşıları hakkında merak ettiklerini anlatıyoruz...
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı tarafından başarıyla yürütülen koronavirüs aşılama süreci devam ederken, bir yandan da bazı özel durumlarda aşı olunup olunamayacağı merak ediliyor. Bu konuların en başında gelen hamilelikte korona aşısı yapılır mı sorusu, anne adayları tarafından sıklıkla araştırılıyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor? Hamilelikte korona aşısı yapılır mı? İşte gebelikte korona aşısı ile ilgili merak edilenler…
#Hamilelikte COVID-19 Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?Pandemi nedeniyle hepimiz olağanüstü günler yaşıyoruz; günlük rutinlerimiz, alışkanlıklarımız, normallerimiz değişti ve bu hepimizi elbette ki olumsuz etkiliyor. Bu sıkıntılı süreçte en çok stres yaşayan gruplardan birisi de, bebeğini sağlıkla kucağına alabilme konusunda kaygı yaşayan anne adayları. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülay Beydilli Nacak, hamilelikte Covid-19 enfeksiyonu ve pandemi sürecine yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Covid-19Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin baskılanması ve fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını enfeksiyonlara karşı daha yatkın hale getiriyor. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs ise hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini artırıyor. Covid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe geçer mi ya da doğum şeklini etkiler mi gibi birçok soruya yanıt arayan anne adayları bu süreçte daha fazla stres altına girebiliyor.
#HamileBeyaz akciğer sendromu, Çin ve ABD’den sonra Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladı. Dünyada salgın paniğine neden olan hastalık, akciğerlerin ani bir şekilde iltihaplanması sonucu ortaya çıkıyor ve hayati organlara yeterli oksijen gitmemesine neden oluyor. Peki hastalık neden bir anda yayılmaya başladı? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSon günlerde birçok ilden koronavirüse yakalanan anne adaylarıyla ilgili acı haberler gelirken Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel “Hamilelerin aşı olması iki kat önemli” dedi. “Maalesef ne yapacağımızı şaşırdığımız, üzücü tablolarla karşılaşıyoruz” diyen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke de hamileliğin her ayında aşı olunabileceğini söyledi.
#KoronavirüsEkrana ilk kez 19 yaşında çıktı. 18 yıl içinde yaşadıklarını ‘İnsanların gözü önünde çıraktan kalfaya dönüşme hikâyesi’ olarak anlatıyor. Eser Yenenler’le Kanal D’de yayımlanan ve sunuculuğunu üstlendiği ‘Çok Güzel Hareketler 2’ vesilesiyle buluştuk. Programın yeni sezonunu, kilo verme sürecini, eşi Berfu Yenenler’le yaptıkları espri yüzünden yaşadıklarını ve ilginç aşk hikâyelerini konuştuk: “Dokuz ay sadece mesajlaştık.”
#Eser YenenlerBebeğine zarar verir endişesi ile Covid-19 aşısı olmak istemeyen bir anne, doğuma sayılı günler kala koronavirüse yakalandı. Acil sezaryene alınan ve sonrasında da yoğun bakımda yatmak zorunda kalan Kristen Hutton’un hikayesi, hamileler ve Covid-19 aşısı konusunu bir kere daha gündeme getirdi...
#Covid-19 AşısıHamileler aşı olmalı mı sorusu pek çok kişinin gündemini oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı Covid-19 aşısı bilgilendirme platformu üzerinden, aşı süreciyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Bu konulardan biri de hamile ve emziren annelerin de aşı olup olamayacağıyla ilgili. Peki hamile ve emziren annelere Covid-19 aşısı uygulanabiliyor mu? İşte Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması...
#HamileMeyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitJohnson & Johnson'ın ürettiği Covid-19 aşısını olduktan sonra kan pıhtılaşma sorunu yaşayan 8 kişiden 7'sinin kadın olması, Covid-19 aşılarının kadın ve erkeklerde farklı etkiler yaratıp yaratmadığı sorularını da beraberinde getirdi. Biz de uzmana sorduk.
#Covid-19 Aşıları Ve KadınlarTüm dünyayı sarsan Covid-19 enfeksiyonundan korunmak hamilelik döneminde ayrı bir önem sahip. Bunun nedeni ise hamilelik sürecinde bağışıklık sistemindeki değişimlerin anne adaylarını viral solunum yolu enfeksiyonlarına daha duyarlı hale getirmesi ve Covid-19 enfeksiyonunun daha ağır seyredebilmesi.
#HamileSalgın döneminde giderek artan ‘pıhtı atımı’na dikkat çeken Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahisi Dernek Başkanı Prof. Dr. Tankut Akay, “Hareketsizlik damarların düşmanı, ‘pıhtı’nın dostudur. Pandemi nedeniyle giderek artan hareketsizlik, damarlardaki kan akışını azaltıyor. Her yıl dünyada 3 milyon, Türkiye’de ise 30 bin kişi hayatını pıhtı ve pıhtıya bağlı hastalıklardan kaybediyor. Özellikle, pandemi döneminde ‘pıhtı’ atımında artış yaşanıyor” diye uyardı.
#PıhtıDünyayı ve ülkemizi etkisine alan yeni tip koronavirüse yönelik bilgiler kısıtlı olduğundan, tedbirlerin kısmen azaltılmaya başlandığı ve ‘yeni normal’e geçildiği bugünlerde rehavete kapılmamak şart. Covid-19'un özellikle hamilelik ve emzirme sürecinde etkilerine yönelik birçok bilinmezlik olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Elif Meşeci, koronavirüse karşı hamilelikte ve lohusalıkta alınması gereken önlemleri sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#HamilelikAteş, kuru öksürük, nefes darlığı, koku alamama ve tat alamamanın koronavirüsün en sık görülen belirtilerinden olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe, bu belirtilerin başka enfeksiyonlara bağlı olarak da meydana gelebileceğini vurguladı.
#Koronavirüs