Bel ağrısı hamilelik esnasında oldukça sık karşılaşılan bir yakınmadır. Her 4 kadından 3'ü gebelik dönemi boyunca bel ağrısına maruz kalmaktadır. Bebek doğduktan sonra ise tüm ağrılar büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Hamileliğin her aşamasında ağrılara sebep olan farklı faktörler vardır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanir konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#HamilelikHamilelikte anne adayının vücudunda, neredeyse tüm organlarda çeşitli değişimler meydana gelir. Bu değişimlerin bir kısmı sorunsuz şekilde atlatılırken, bazıları ise ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu rahatsızlıklardan en sık görülenleri bel ağrıları ve bacak kramplarıdır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Eralp Başer hamilelikte sıkça görülen bu iki rahatsızlığın nedenleri ve çözüm önerilerini anlattı.
#Hamilelikte Bel AğrılarıHamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#Hamilelikte BulantıHamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#HamilelikHamilelik döneminde kadınlarda görülen pek çok değişiklik farklı soruları da beraberinde getirmektedir. Hamileliğin ilk dönemlerinde bel ağrıları ile birlikte kanamaların görülmesi bazı durumlarda normal iken bazı durumlarda sıkıntı oluşturabilir. Bazı kadınlarda ise hiçbir belirti vermeme gibi durumlarda görülmektedir. İşte, 5 haftalık hamileyim belim çok ağrıyor, hiç belirtim yok, kanamam var ve kese var bebek yok sorularının cevapları.
Hamilelik sırasında anne adaylarını bir takım durumlar zorlamaktadır. Bu durumdan bir tanesi de gebelik sürecinde meydana gelen sırt ve bel ağrılarıdır. Bu ağrılar hamile kadınlarda sık bir şekilde görülür. Bunun asıl nedeni alınan kilolara bağlı olarak vücudun ağırlık merkezinin değişmesidir. Ayrıca değişen hormon seviyeleri yüzünden pelvis bölgesindeki eklem ve bağlarda gevşeme meydana gelir. Hamilelikte sırt ağrısı olur mu? Neden olur? Hamilelikte sırt ağrısı doğum belirtisi mi tüm detayları ile derledik.
Hamilelikte karın ağrısı ya da hamilelikte kasık ağrısı şikayeti, hemen hemen her hamilede görülür. Bunun temeli ise, gebeliğin en önemli belirtilerinden birisidir. Genellikle, çok doğal bir durumun aynı şekilde çok doğal bir sonucu olarak bilinir. Hamilelikte sağ kasık ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Günümüzde pek çok anne adayı hamilelik süreçlerinde oldukça tedirgin olurlar. Nelerle karşılaşacaklarını bilmezler. Bunun yanı sıra hamilelik sırasında kuyruk sokumu ağrısı da sıklıkla görülebilir. Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı neden olur ve doğum belirtisi mi? Ne iyi gelir ve hangi egzersizler yapılmalı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Gebelik sürecinde pek çok anne adayı çeşitli sorunlar ile karşılaşabilir. Özellikle de sağlık sorunlarının önlenmesi için başlıca önlemler alınmalıdır. Hamilelik sırasında böbrek ağrısı olduğunda ise çok dikkat edilmelidir. Hamilelikte böbrek ağrısı olur mu ve ne zaman başlar? Gebelikte bebeğe zarar verir mi ve belirtileri neler tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik sırasında kadınlarda bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de bel ağrısıdır. Kendi başına oldukça zor bir süreç olan hamilelik doğumun yaklaşması ile birlikte meydana gelen bel ağrıları ile iyice zorlaşmaktadır. Hamilelikte bel ağrısı olur mu? Ne zaman ve kaçıncı haftada başlar? Gebelikte bel ağrısı nedenleri nelerdir detayları ile derledik.
Hamilelik dönemi boyunca farklı zaman dilimlerinde ağrı ve sancılar yaşanabilir. Ancak özellikle ilk aydan itibaren bunun olup olmayacağı pek çok kişinin merak ettiği konular içerisinde geliyor. Peki, 1 aylık hamilelikte karın ağrısı olur mu ve neden olur detayları ile derledik.
Düşük tehlikesi hamileliğin ilk zamanlarında annelerin en çok korku yaşadığı durumlardan biridir. Düşüğün en belirgin habercisi ise şüphesiz kanamadır. Peki düşükte kanama diğer rahatsızlıklardan nasıl ayırt edilir? Düşükte kanama neden olur? İşte hamilelikte en yaygın ve belirgin düşük belirtileri...
#Düşükte KanamaBelinizden dizinize doğru inen dayanılmaz ağrılar, bacaklarda karıncalanma, hareket etmekte zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sebebi siyatik ağrılar olabilir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılan siyatik ağrılar, vücudun en büyük siniri olan siyatikte meydana gelir ve sıkışması halinde şiddetli ağrıya sebep olur. Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu siyatik ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Ayakta KarıncalanmaHamilelikte yaşanan kalça ağrısının ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Özel Dünyam Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Karaaslan, tedavi edilmediği takdirde erken yaşta görülen kemik erimesi, kalça eklem kırıklarına ve dejenerasyona yol açtığını belirtti.
#HamileHer anne adayının en büyük kabusu hiç şüphe yok ki düşüklerdir…Hatta bazen uzun yılların ardından gelen mucize hamileliklerde neredeyse anne adayları nefes almaya korkar hale gelirler. Çevremizden sürekli, kolunu kaldırma, rafdan tabak dahi alma, ağır bir yük kaldırma, araba kullanma gibi öğütleri her gün duyarız. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, "Düşük yapma belirtileri nelerdir? Hamilelikte düşük yapıldığı nasıl anlaşılır? Her kanama düşük belirtisi midir? Düşüğün çözümü var mı?" gibi sorularımıza yanıt veriyor.
#BebekGebelik ile birlikte anne adayında birçok değişiklikler meydana gelir. Bazen anne adayları bu durumdan dolayı kaygılanır. Bu değişiklikleri bilen ve farkında olan anne adayları ise artık rahatlamıştır ve kaygıları da azalır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Güzel gebelikte anne adayında meydana gelecek değişimleri anlatıyor.
#HamilelikHamileliğin ilk üç ayında bebeği besleyen plasenta oluştuğundan, vücutta kan yapımı ve kalbin kanı pompalama hızı artar. Anne adayları bu dönemde yorgunluk hisseder ve daha fazla uyur. İlerleyen gebeliklerde ise birtakım problemler ortaya çıkacağını vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Sibel Sürmen Usta, kaliteli bir uyku için yatış pozisyonlarını ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
#SağlıkBebeğini kucağına almaya hazırlanan pek çok anne adayı bel ağrılarından şikayet ediyor. Özellikle karnın ve bebeğin büyüdüğü doğum yaklaşan zamanlarda bu ağrılar dayanılmaz hale gelebiliyor. Anne adayları bazı önemli noktalara dikkat ederek bu süreci konforlu bir şekilde atlatabiliyor.
#HamilelikÇoğu kadın için hayatında yaşayacağı en özel anlardan biridir bebek sahibi olmak. Bir mucizeyi hayata getirmek ve ilklerine şahit olmak. Ancak hikaye her zaman böyle bitmeyebilir. Birçok neden bağlı olarak bebek dünyaya gelmeden anne adayı düşük yaşayabilir. Düşüğün bir son olmadığını söyleyen Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu, konu hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı...
#Düşük Belirtileri NelerdirHamilelikte bel fıtığının belirtileri nelerdir? Hamilelik bel fıtığını tetikler mi? Hamilelikte bel fıtığı bebeğe zarar verir mi? Bel fıtığı olan hamileler nelere dikkat etmeli? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır sorularımızı yanıtlıyor.
#Bel FıtığıBir mucizeye tanık olmayı beklerken, hikayenin yarım kaldığını mı düşünüyorsunuz? Yaşadığınız olayın sizi ne kadar üzdüğünü ve bir daha toparlanamayacağınıza mı inanıyorsunuz? Tüm bunlar, düşük yapmış çoğu kadının hissettikleri, kafasındaki soru işaretleri ve kaygılarıdır. Düşüğün bir son olmadığını söyleyen Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu, konu hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Düşük Nasıl HissedilirSıcak ve nemli geçen yaz ayları, neredeyse tüm bireyleri etkisi altına alıyor. Gebelik süreçleri yaz aylarına denk gelen anne adayları ise yükselen hava sıcaklıkları ve artan nem oranı nedeniyle birtakım sorunlar yaşayabiliyor. Bilhassa bulantı, kusma, aşırı terleme sebepli sıvı kaybı, yorgunluk, halsizlik ve el-ayaklarda şişme gibi problemlerle karşılaşan hamileler, yaz döneminde bir hayli zorlanabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Yaren Tuba Bektaş, anne adaylarına yaz döneminde rahat bir hamilelik geçirebilmeleri için önerilerde bulunuyor.
#Yaz HamilesiGebelikteki son üç ay büyük beklentilerin olduğu bir dönemdir çünkü bebeğinize kavuşmaya birkaç hafta kalmıştır. Gebelik dönemi ne kadar rahat geçerse geçsin bu son dönemde, ağrı ve uykusuzluk çoğu gebe için rahatsızlık verici bir durumdur. Yine bu dönemde neyin normal neyin anormal olduğunun bilinmesi de çok önemlidir.
#Hamilelikte Sağlık