Ham bal; kovandan alındığı haliyle tüketime sunulan, pastörizasyon ve filtrasyon işlemlerine tabi tutulmamış, balın en doğal halidir. Pastörizasyon, yani yüksek sıcaklıklara (65-80 °C) ısıtma işlemi, balın içerisindeki enzimlerin, fenolik ve flavonoid yapıdaki değerli bileşenlerin azalmasına ve etkilerini kaybetmesine neden olur.
#Ham BalEndemik bitki çeşitliliğinin zengin olduğu, yüksek rakımlı yaylalarda zorlu şartlarda üretilen ve hiçbir endüstriyel işleme tabi tutulmadan tüketiciye en doğal hali ile ulaştırılan ham bal, son yıllarda hem tıbbın hem de beslenme uzmanlarının dikkatle üzerinde durduğu besinlerin başında yer alıyor. Ham bal nedir? Ham balın önemi ve faydaları nelerdir? Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy merak edilenleri açıkladı.
#Ham Bal NedirTahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinKükürt, sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Kükürt nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Kükürt nedir? Ne işe yarar? Kükürt nerelerde bulunur ve kullanılır tüm detaylarıyla derledik.
Kuvertür çikolata ve ham kakaoyla şeker oranı düşük tatlılar yapmak varken dışarıdan paketli ürün almak neden? Üstelik evde bu tarifleri rafine şeker yerine kuru meyve, pekmez veya balla hazırlamak mümkünken... Pankek, kuru üzümlü toplar veya kurabiye... İşte tat tomurcuklarınızı okşayacak, çikolatalı üç tarif!
#ÇikolataMutfaklarda en çok kullanılan ürünlerden biri de irmiktir. İrmiğin ne olduğu merak edilirken, faydalarının neler olduğu merak ediliyor. Buğday türünden yapılan irmikle çeşitli yemekler ve tatlılar yapılabiliyor. İrmik nedir, nasıl yapılır, neden yapılır, faydaları nelerdir, irmik zayıflatır mı gibi soruların yanıtlarını derledik.
Arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları propolis, çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip bir doğal arı ürünü. Diyetisyen Ezgi Mısırlı ve İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu propolisin faydalarını açıkladı.
#Arı SütüHayatımızı devam ettirebilmek ve yaşayabilmek için paraya ihtiyacımız vardır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için ise çalışmamız gerekir. Bu yüzden çeşitli işlerde çalışır ve alım gücünü elde etmek için para kazanırız. Şimdi ekonomik faaliyetlere bakacağız ve bu faaliyetlerin nasıl işlediğini öğreneceğiz. İşte 4. sınıf sosyal bilgiler ekonomik faaliyetler konu anlatımı.
#4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekonomik Faaliyetler Konu AnlatımıDemir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri açısından oldukça zengin tropikal bir meyve olan kudret narı, ham bal ve saf Anadolu propolisi ile buluştu. BEE’O Kudret Narı Kırmızı Ginseng Propolis Shot, vitamin ve mineral açısından oldukça zenginken, pratik bir kullanım da sunuyor.
#Kudret NarıÇilek yatağında scone, sucuklu patates dolması, kerevizli mercimek çorbası, dondurmalı soğuk kahve... Geleneksel reçeteler, dünya mutfağının en iyi örnekleriyle aşçı ve yemek yazarı Aydan Üstkanat’ın ‘Yap, Ye, Paylaş’ adlı kitabında buluştu. Kitapta sofra düzeni ve mönü seçimi konusunda bilgiler de veren Üstkanat ile kitabını konuşup ipuçları ve öneriler aldık.
#PancakeSon zamanların trend konusu olan ‘sağlıklı’ beslenmekte en çok konuşulan konulardan bir tanesi ‘kahvaltıda ne yemeliyiz’. Kahvaltıda doğru besinler tercih edildiğinde günün geri kalanında daha zinde olma ihtimaliniz artar. Dahası algılarınız açık olur bu sayede insanlarla iletişiminiz de kolaylaşır. Çoğu insan yoğun bir iş hayatına sahip olduğu için tüketimi daha hızlı olan besinleri tercih ediyor, bunun nedeni ise kimsenin saatlerce yemek hazırlamak istememesi. Eğer sabah kahvaltı hazırlamak için yeterli vaktiniz yoksa, granola sizin için ideal bir seçenek olabilir.
#DiyetGıda mühendisi Aslı Elif Tanuğur, sık sık hastalanan çocuğunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için araştırmalar yaparken bir çiftçiyle anlaşıp çocuğu için propolis ürettirmeye başladı. Ardından 2013 yılında çalıştığı firmadan ayrılıp Türkiye’de sözleşmeli arıcılık yöntemiyle propolis üretmek üzere İTÜ Teknokent’te kendi firması BEE’O’yu kurdu. 2016’da 3 ton propolis ürün üreten ve 1.3 milyon TL ciro elde eden BEE’O’nun hedefi bu yıl 5 ton propolisli ürün satışı gerçekleştirip, 1.2 milyon Euro’luk satışa ulaşmak.
#ArıBitkisel tedavi, Türkiye’de alternatif tıp denince akla ilk gelen yöntemlerden biri. İnsanoğlunun binlerce yıldır nesilden nesle aktardığı şifalı bitkilerle tedavi yöntemi, bütün kültürlerde mevcut. Dünyanın en eski tıbbi tedavi yöntemi olarak bilinir. Bugün anıldığı yaygın adıyla Fitoterapi, sadece bitkilerin kullanılmasıyla uygulanan bir alternatif tedavi yöntemi.