Güncelleme Tarihi:
Kükürt, doğada farklı şekillerde bulunan bir maddedir. Periyodik tabloda kükürt S sembolü ile gösterilir ve atom numarası da 16'dır.
Kükürt Nedir?
Kükürt, birçok kişi tarafından merak edilen bir maddedir. Bu nedenle birçok kişi kükürt hakkında internet üzerinden araştırmalar yapmaktadır. Periyodik tabloda kükürt S sembolü ile gösterilir ve 16 atom numarasına sahiptir. Ayrıca periyodik tabloda 6A grubuna ait bir elemandır. Kükürt, toz ya da sıvı olarak kullanılan yanıcı ve patlayıcı bir madde olarak kabul edilir. Sağlıktan sanayiye kadar birçok sektörde kullanılan kükürt bazı bitkilerde de hayvanlarda da bulunmaktadır.
Doğada ve endüstride kükürt elementinin oluşması H2S ve SO2 gazları oksidasyon ile çökelerek elde edilir. Kükürt maddesinin rengi sarıdır ve bal sarısı ile yeşil arası bir renge sahiptir. Kokusuz ve aynı zamanda tatsız katı bir maddedir. Saf kükürt yarım saydam bir haldedir ve aynı zamanda pürüzlüdür. Kıvrımlı olan saf kükürt aynı zamanda 1.5-2.5 arası bir sertliğe sahiptir.
Yoğunluğu ise 2.03 ile 2.06 gram /santimetreküp arasındadır. Isı iletkenliği düşük olduğu için kükürdün herhangi bir elektriksel iletkenliği bulunmaz. Bundan dolayı da iyi bir yalıtkandır. Nemli ortamlarda elektrik iletkenliği yüksek olan kükürt sürtünme ile beraber negatif elektrik ortaya çıkarır. Ayrıca kükürt sıcak havalarda sürtünme ile beraber eriyebilir ve sonucunda açık mavi bir alev ile de yanabilir.
Ne İşe Yarar?
Kükürdün ne işe yaradığı merak edilmektedir. Kükürt bağ dokularına, deri ve tırnak gelişimine oldukça olumlu etkileri olan bir maddedir. Kan şekerinin kontrolünü sağlamak, vücutta bulunan toksinleri temizlemek ve safra üretimine de katkıda bulunmak kükürdün faydaları arasındadır. Saçların gelişimi için de mutlaka kükürde ihtiyaç duyulur.
Vücuttaki kükürt aynı zamanda oksijen dengesini sağladığı için beyin fonksiyonlarının da sağlıklı bir şekilde işlemesine katkıda bulunur. Bu nedenle insan vücudunda yeteri kadar kükürt bulunması gerekir. Karaciğerde safra salgılanmasını da sağladığından oldukça önemlidir. Kükürt en başta endüstriyel üretimin temel maddelerinden biridir. Sanayide de sıkça kullanılan kükürt sülfürik asit üretiminde kullanılır. Sülfürik asit kullanımının dışında karbon sülfür, kükürt dioksit gazı ya da tiyonsülfat üretiminde de kullanılmaktadır. Kükürtten çıkan H2S gazı zehirlidir ve bir zehirlenme meydana gelirse insanlarda da bayılma gibi bir durum oluşmasına sebep olur.
Kükürt Nerelerde Bulunur ve Kullanılır?
Kükürdün nerede bulunduğu birçok kişi tarafından merak edilen konulardan biridir. Fosil yakıtlarında ve kömürlerde kükürde rastlamak mümkündür. Aynı zamanda kükürt, volkanik alanlarda da sık sık rastlanan bir maddedir.
Volkanik yataklar, kalsiyum sülfat (alçıtaşı) ve kireçtaşında da doğal bir şekilde kükürt bulunmaktadır. Kükürt birçok alanda kullanılan bir madde olmasından dolayı ihtiyaç duyulmaktadır. Kükürt, en başta sülfürik asit olarak endüstriyel üretimlerde temel ana madde olarak kullanılır. Endüstri dışında sanayi sektöründe de sık sık kükürt kullanılır.
Sülfürik asit için sanayide sık sık kükürt kullanımına rastlanır. Ham kükürt özellikle sülfürik asitten farklı olarak tiyosülfat üretiminde, karbon sülfür üretiminde ve kükürt dioksit gazi üretiminde kullanılır. Ayrıca kükürt saçlara iyi gelen bir maddedir. Deri ve tırnak gelişimi için de olumlu etkiler gösteren kükürt insanlar tarafından bakım için de sık sık tercih edilir.