Tüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze BalAlmanya’da son dönemlerde ‘Z kuşağı’ olarak bilinen 1996-2015 yılları arasında doğanlara yönelik ‘tembel’ ve ‘asalak’ suçlamaları artmaya başladı. Federal Çalışma Ajansı eski Başkanı Frank-Jürgen Weise, Almanya’da çalışabilecek durumda olup da uzun süredir çalışmayan 25-45 yaşları arasında 260 bin kişinin bulunduğunu ve bunların ‘Yurttaş Parası’ (sosyal yardım) alarak ‘devletin sırtından geçindiğini’ açıklaması üzerine, gözler ‘Z Kuşağı’na çevrildi.
#AlmanyaAlman Demir Yolları (DB) ile Alman Tren Makinistleri Sendikası (GDL) arasında sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinde nihayet uzlaşma sağlandı. Ücret kaybı olmadan haftalık çalışma süresinin 38 saatten kademeli olarak 2029 yılına kadar 35 saate düşürülmesi karara bağlandı.
#Alman Demir YollarıBerlin’deki danışmanlık şirketi Intraprenör, gelecek yıldan itibaren başlatılması planlanan bir pilot proje ile haftada dört gün çalışma sistemini şirketler üzerinde deneyecek. Projeye dahil olmak isteyen şirketler perşembe gününden itibaren başvuru yapabilecek.
#AlmanyaÇalışanların iş hayatıyla özel yaşam arasında denge kurma ihtiyacı, son dönemin en ateşli tartışmalarının başında geliyor. Haftada kaç saat çalışılmalı, günlük mesai saatlerinin sınırı ne olmalı gibi sorular, dünyanın dört bir yanında şirketlerin ve çalışanların gündeminde. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çalışma hayatında başarılı olmak için kaç saat çalışmak gerektiğini ele aldık. Uzmanlarımıza ve aktif olarak çalışma hayatının içinde yer alan kişilere "İş hayatında başarılı olmak için kaç saat çalışılmalı?" sorusunu yönelttik.
#Çalışma SaatleriÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıBirleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) tarafından yayınlanan ‘2022 Dünyanın En Mutlu Ülkeleri’ raporuna bakıyorum. İskandinav ülkeleri ilk sıralarda. Finlandiya, Danimarka, İzlanda, İsveç ve Norveç ilk onda. Finlandiya, 2018’den beri hep ilk sırada. Gelişmiş bir sanayi ülkesi olan Almanya 14’üncü, ABD 16’ncı, Türkiye 112’nci sırada son rapora göre.
#FinlandiyaOxford ve Cambridge Üniversitelerinden bilim insanları öncülüğünde, dünyanın en büyük çalışma hayatı pilot deneyi bugün İngiltere’de başladı. 70 firmanın 3 bin 300’den fazla çalışanı, haftada sadece 4 gün çalışacak ve işe gelmedikleri günler maaşlarından kesilmeyecek. Bilim insanları ise çalışanların verimliliğini ile şirketlerin kar oranını ölçecek.
#OfisBelçika'da getirilen yeni bir yasa ile patronların mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişim kurmasına artık izin verilmeyecek. Memurlar, 1 Şubat'tan itibaren kanunla güvence altına alınan 'bağlantı kesme' hakkına sahip olacak.
#Belçikaİspanya'da bir süredir tartışılan "4 günlük hafta" uygulamasının sonbaharda hayata geçmesi bekleniyor. Bu gelişme sadece İspanyolları değil tüm dünyayı heyecanlandırdı. Uygulamayı savunanlar çalışanların verimliliğinden psikolojisine kadar her şeyin olumlu etkileneceğini belirtiyor. Gerçekten öyle mi? Uzmanına sorduk...
#Çalışma Saatleriİklim değişikliği şirketlerin en önemli gündem maddelerinden. Bir yandan şirketler karbon ayak izlerini azaltmak için taahhüt verirken, diğer yandan gezegenimizi kurtarmak için daha az çalışmayı savunan modeller üzerinde duruluyor. Yurtdışında bazı şirketlerde ve ülkelerde haftada 4 gün çalışma tartışılıyor. Pandemi, bu görüşü savunanların sayısını arttırdı.
#GazetehaberleriNisan ayında kısa çalışma ödeneğine başvuran işyerlerinde çalışanlar, ödemelerini 5 Mayıs’ta almaya başladı. Bu tarihten beri de okuyuculardan kısa çalışma ödeneğine yönelik çokça soru alıyorum. Kimileri, düşük ödenek aldığından şikâyet ediyor, kimileri, eksik kalan kısmı işverenin tamamlayıp tamamlamayacağını soruyor. Kimileri de kısa çalışma ödeneğinde sosyal güvenlik primlerinin akıbetini merak ediyor. Hem merak edilenlere hem de kısa çalışma ödeneğinden şikâyet edilen konulara tek tek değineyim.
#Kısa Çalışma ÖdeneğiCitrix’in yaptığı bir ankette çalışanların haftada 4 gün çalışma konusu soruldu. Ankete katılanların %87’sini böyle bir teklif gelse kabul edeceğini söyledi. Diğer yandan büyük bir bölümü böyle bir teklifin ancak 5-6 yıl içinde gelebileceğini ya da hiç gelmeyeceğini düşünüyor. Diğer yandan “İşin gittiğiniz bir yer değil, yaptığınız bir şey olduğu” düşüncesi giderek yaygınlaşıyor.
#CitrixFinlandiya’da 10 Aralık 2019 tarihinde göreve başlayan Sanna Mirella Marin, ‘ülkenin en genç ilk başbakanı’ olarak tarihe geçti. İki yaşında bir çocuk annesi olan Marin, aynı zamanda o günlerde ‘dünyanın en genç başbakanı’ olarak da tarihe geçti. 34 yaşında başbakanlık koltuğuna oturan Sanna Marin, Sosyal Demokrat Parti’nin (SDP) de lideridir.
#Dünyayı Kadınlar DeğiştirecektirRusya, aralarında devlete ait iş yerlerinde kanepe ve halı gibi ürünlerin kullanılması yasağı ve siyasi göçmenlerin mal varlıklarına el konulması gibi kuralların bulunduğu Sovyetler Birliği döneminden kalan 20 bin yasayı yürürlükten kaldırmaya hazırlanıyor.
#RusyaPAUL Lafargue der ki: “(İşçi sınıfı) Doğal içgüdülerine dönmeli, burjuva devriminin metafizikçi savunucularının hazırladığı veremli İnsan Hakları’ndan binlerce kere daha kutsal olan Tembellik Hakkı’nı ilan etmeli, günde üç saatten çok çalışmamaya kendini zorlamalı, günün ve gecenin geri kalan saatlerinde tembellik etmeli ve tıka basa yemeli.”
#Yazar