Yapay zekâ teknolojilerinin eğitim sistemini yakın gelecekte topyekûn değiştireceği düşünülüyor. Gizem ve Gülay çocuklarımızı bu yeni dünyaya nasıl hazırlamamız gerektiği üzerine konuştu ve Prof. Dr. Gonca Kızılkaya Cumaoğlu’ndan önemli bilgiler aldı.
#Yapay ZekâDijital içerikleri barındıran dev bir okyanusa benzetebileceğimiz sosyal medya uygulamaları dünyasında, her an bireyler ve kurumlar çeşitli içerikler paylaşılıyor. Bu içeriklerin bir kısmı çocuklara ve gençlere yararlı ve gelişimlerine uygun, bir kısmı da çocuklara ve gençlere zararlı olabilecek görsel, video vd. içeriğe sahip. Çocuklara ve gençlere uygun olmayan dijital içerikler, onların zihinsel gelişimlerini, akademik, psikolojik ve sosyal özelliklerini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, sosyal medyanın aşırı kullanımı bağımlılığa yol açabiliyor ve birçok sorunu beraberinde getiriyor.
#Konuk YazarUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dijital dünyada da çocukların kontrolsüz bir şekilde bırakılmasının oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Tüm anne babalara sesleniyorum; lütfen çocuklarımızı, gençlerimizi başıboş ve uçsuz bucaksız bir ortam olan internet dünyasında yalnız bırakmayın. Çok farklı koruma ve güvenlik yöntemleriyle onları dijital alemin kötülüklerinden uzak tutun.” dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanlığıTeknoloji her alanda hayatın içinde yer alırken, beraberinde ‘riskleri’ de getiriyor. Bunlardan biri de dijital dünyanın karanlık yüzü ‘siber zorbalık’... Doç. Dr. Ali Murat Kırık, çocukları ve gençleri hedef alan siber zorbalığa karşı ailelere 10 kural tavsiyesinde bulundu...
#Ali Murat KırıkAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 'Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı açıkladı. Yanık, "6 temel alan altında, çocuklara yönelik koruyucu, önleyici ve destekleyici 23 stratejik hedef, 159 faaliyeti belirledik. Bu belge ile çocuk koruma alanında mevzuatın, kurumsal yapıların, sosyal hizmet işgücünün ve çocukların etkin katılımının güçlendirilmesini amaçlıyoruz" dedi.
#Derya YanıkGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarGeçtiğimiz hafta, 2019’da cinsel istismara uğrayan iki kardeşe ilişkin Elmalı davasının tekrar sosyal medyada gündem olmasıyla sarsıldık. Sadece biz değil, çocuklarımız da doğrusuyla yanlışıyla bu olayla alakalı pek çok içeriğe maruz kaldı. Bu ve benzeri olayları gören, duyan çocuklar bundan nasıl etkileniyor, bu etkilerle ilgili ne yapabiliriz, merak ettik. Psikolojik danışman Filiz Budak’la bu konuyu konuştuk. Aynı zamanda olayların yaşandığı Finike’ye gittik, oradaki tepkileri gözlemledik ve davanın takipçisi UCİM derneğinin istismar dosyalarıyla ilgili tavsiyelerini dinledik.
#GazetehaberleriUlaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yaklaşık 92 milyon aboneye SMS ve e-posta yoluyla "İnternet Arama motorları, Güvenli İnternet Hizmeti ile daha güvenli!" içeriğinin gönderimi gerçekleştirilerek, farkındalık yönünde Güvenli İnternet Günü'ne katkı sağlanacağını belirtti.
#Güvenli İnternetİçerisinde bulunduğumuz ara tatilde teknoloji kullanımının öne çıktığını belirten uzmanlar, süre sınırlaması ve içerik denetiminin önemine işaret ediyor. 2 yaşından önce ekran kullanımı önermeyen uzmanlar, 2 yaşından sonra ise yaşına uygun şekilde içeriklerin sınırlı sürede izletilmesini ya da oynatılmasını tavsiye ediyor.
#ÇocukAraştırmalar, internet üzerinden yasa dışı bahis ve kumar oyunlarında pandemi döneminin de etkisiyle büyük bir artış gözlendiğini ortaya koydu. Uzmanlar, ergenlerin yüzde 12,5’inin çevrimiçi kumar kıskancında olduğuna dikkat çekerek ailelere uyarılarda bulundu. Aile Danışmanı Barış Tuncer, “Araştırmalar, ergenlerin yüzde 28’inin her gün kumar sitelerinde ortalama 107 dakika zaman geçirdiğini, yüzde 8’inin 3 saatten daha fazla zaman geçirdiğini, yüzde 75’inin 13-16, yüzde 25’lik kesimin de 10-12 yaşlarında çevrimiçi kumar oynamaya başladığını ortaya koymuştur” bilgisini verdi.
#ErgenlikMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından "Çocuklarımızın ekran süresi arttı. Bu süre eğitim için elverişli ancak oyunlar ve sosyal medya kullanımı konusunda velilerimizle iş birliğine ihtiyacımız var. Sizlerden güvenli internet kullanımı ile ilgili bu dosyayı dikkatle incelemenizi rica ediyorum." açıklamasında bulundu.
#Ziya Selçukİnternet, hem biz yetişkinlerin hem de her yaş grubu çocuk için vazgeçilmez. Özellikle pandemi süreci ve getirdiği mecburi kısıtlamalar nedeniyle çocuklarda internet kullanım süresinin uzadığını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Dilara Sayar, güvenli internet kullanımı için neler yapılabileceğini anlattı.
#Embedpodİnternet çağındayız. Her şey günden güne hızlı bir değişime uğruyor. Değişmeyecek ancak hayatımıza etkileri gün geçtikçe daha da artacak olan tek şey ‘internet’. Hem biz yetişkinlerin hem de her yaş grubu çocuğun vazgeçilmez bir yaşam parçası artık. Özellikle pandemi süreci ve getirdiği mecburu kısıtlamalar çocuklar için internet kullanım süresini çokça uzattı. Süre uzadıkça çocukların bağımlılığı artıyor, ebeveynlerin çocuklar üzerindeki kontrolü ne yazıkki zayıflıyor.
#ÇocukTüm dünya, son zamanlarda oldukça popüler olan ve birçok tartışmaya konu olan video paylaşım uygulamasında yaşandığı düşünülen bir ölüm haberini konuşuyor. İngiliz medyasına yansıyan haberlere göre; 12 yaşındaki Colbert Munoz'un bu uygulamada meydan okuması sırasında hayatını kaybettiği ya da intihar ettiği düşünülüyor. Olay henüz netlik kazanmasa da çocukların sanal alemde oynadığı oyunlar nedeniyle hayatlarını kaybettikleri bir gerçek. Peki çocuklarımızı bu tehlikelerden nasıl koruyacağız? Anne baba olarak ne tür önlemler almalıyız? Hürriyet Aile uzmanlarından Uzman Klinik Psikolog& Pedagog Gülşah Öztürk Erten, Uzman Psikolog Ceylan Şekerci ve Uzman Psikolog Dilara Sayar aileleri uyarıyor.
#TiktokTeknoloji hayatımızı kolaylaştırır ama aynı zamanda çok dikkat etmemiz gerekir. Başka birilerine herhangi bir bilgi vermemek için güvenliği ön planda tutmalıyız. Şimdi sanal ortamı nasıl güvenli kullanmamız gerekiyor ve nelere dikkat etmemiz önemli bunlara bakacağız. İşte 5. sınıf sosyal bilgiler sanal ortamı güvenli kullanma konu anlatımı.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Sanal Ortamı Güvenli Kullanma Konu AnlatımıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), anne babalar için iki yeni kılavuz hazırladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ‘Güvenli İnternet Kullanımı’ ve ‘Siber Zorbalık’ kılavuzlarının içeriğinde anne babalara bu süreçte ne yapmaları, nasıl davranmaları ve ne gibi önlemler almaları gerektiği konusunda kısa ve uygulanabilir öneriler sunduklarını açıkladı.
#EğitimBoğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğretim üyesi ve Siber Güvenlik Merkezi (BUSİBER) Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin, BÜSİBER olarak COVID-19 ile mücadele eden sağlık kurumlarına uzaktan sızma testi, açık siber istihbarat danışmanlığı, Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVVK) kapsamında risk danışmanlığı desteği vereceklerini belirtti. Doç. Dr. Metin, kurumlara ve bireylere bu dönemde güvenli internet kullanımı için önemli önerilerde bulundu.
#Boğaziçi ÜniversitesiMicrosoft, tüm dünyada düzenlenen Uluslararası İnternet Günü özelinde 25 ülkede gerçekleştirdiği Dijital Nezaket Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Çalışmaya göre Türkiye, Dijital Nezaket Endeksi’nde 16. sırada ve dünya ortalamasının gerisinde yer alıyor. Online tehdide maruz kalma oranı globalde %70’iken Türkiye’de bu oran %75 olarak dikkat çekiyor. Ülkemizde en çok Y Kuşağı online tehdide maruz kalırken en büyük tehditler, istenmeyen iletişim, nefret söylemi, trolleme ve cinsel içerikli mesajlar olarak sıralandı.
#Microsoft