Sezon başında yapılan rekolte tespit çalışmalarında tahmin edilen 190 bin ton zeytinyağı ve 438 bin ton sofralık zeytin üretiminin, hasat sonuna yaklaşıldığı bugünlerde gerçekleşmesi imkansız görülüyor. Zeytinyağı ihracatı da beklentilerin gerisinde kalıp 4 ayda, bir önceki sezonuna aynı dönemine göre yüzde 50 azaldı.
Zeytinyağı üretici fiyatlarında geçen yıl 6 lira olan fiyat, bu yıl 12 liraya yükselince piyasada farklı yağlarla karıştırılmış (tağşişli) ürünlerin artmasına yol açtı. Tüketicinin bu konuda dikkatini çeken sektör temsilcileri, artan sahteciliğe karşı ağır cezai yaptırımların getirilmesini bekliyor.
- Kişi başına yıllık zeytinyağı tüketiminin 21 kilograma kadar ulaştığı Avrupa ülkelerinde, bu ürüne verilen primlerle kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili harcamalarda desteklerin 5 katı civarında parasal tasarruf sağlanıyor - EZZİB Başkanı Renklidağ: "Prim verdikçe maliyetler düşecek, fiyatlar geri gelecek. Böylece tüketim artacak, ülkedeki kalp ve damar hastalıkları ilaçlarının kullanımı azalacak" - "Evlerde mutlaka köfte yapılıyor. Eller sabunlanıyor ama et kokusu çıkmıyor. Çok az bir zeytinyağıyla elleri ovalarsanız, hayvansal yağların eridiği ve kokunun yok olup gittiğini göreceksiniz. Bu, neden kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğinin göstergesidir"
- Üreticilerin, fiyatların yükseleceği beklentisiyle yağını depoda bekletmeyi tercih etmesi ihracatı durma noktasına getirdi - Sezonun ilk 2 ayında ihracat, "yok yılı" olan geçen yıla göre yarı oranında geriledi - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkanı Renklidağ: - "Rekor beklentisiyle başladığımız sezonda son yılların en kötü rakamlarıyla karşı karşıyayız" - "Üyelerimizin önemli bölümü sadece pazar kaybetmemek için zararına ihracat yapıyor"
Zeytin ve zeytinyağında hasat sezonu "baş döndürücü" fiyatlarla devam ediyor. Geçen yıl yeterli rekoltenin olmaması ve en büyük üreticiler İspanya ve İtalya'nın bu yıl da rekoltede düşüş beklentisi, iç piyasada talebi patlattı. Zeytinyağında litresi toptan 7,5 lirayla başlayan sezon, kısa sürede 10 liraya yükseldi. Üreticinin "fiyat yükselecek" beklentisi nedeniyle zeytinyağını elde tutmayı tercih etmesinin fiyat artışını daha da tetiklediği bildiriliyor. İhracatçı ve üreticinin yanı sıra üretici temsilcileri de fiyat artışının tüketici boykotuyla sonuçlanmasından endişe ediyor. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin başkanı Cahit Çetin "Bir litre yağ market rafında 20 lirayı geçerse insanlar tepki gösterebilir ve bu da boykot tehlikesini getirir"
- Hasat çalışmalarının henüz yarısına dahi gelinmeden zeytin ve zeytinyağında fiyatlar geçen yıla göre yaklaşık yüzde 50 arttı. Artış beklentisindeki üreticinin ürünü elinde tutmasının fiyatı artışını tetiklediği bildiriliyor. İhracatçı ve tüccarın yanı sıra üretici kooperatifleri de fiyat artışının kırmızı çizgiyi geçmesinden endişe ediyor. - Tariş Zeytin Kooperatifi Başkanı Çetin: "Bir litre yağ market rafında 20 lirayı geçerse insanlar tepki gösterebilir ve boykot tehlikesini getirir" - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkanı Renklidağ: "Bu fiyatla ihracat mümkün değil. İhracat yapılabilmesi için geçen yıl verilen desteklerin iki katına çıkması lazım. Bu konudaki talebimizi ilgili bakanlıklara ilettik"
- Türkiye'nin, 1 Kasım 2013-31 Ekim 2014 tarihlerini kapsayan ihracat sezonunda en fazla zeytinyağı gönderilen ikinci ülke olan ABD'ye dış satım, AB ülkelerinin 4 katı olarak gerçekleşti - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Renklidağ: "ABD'liler ısrarla Türk zeytinyağı istiyor. Diğer ülkelerden gelen ürünlerin karışık yağlardan oluştuğunu söylüyorlar" - "İki sezondur önemli bir hareketlilik yaşanıyor. Rakamlar, Türk zeytinyağına ilgiyi ortaya koyuyor"