Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR (AA) - ZAFER AKPINAR - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri (EZZİB) Başkanı Gürkan Renklidağ, kişi başına yıllık zeytinyağı tüketiminin 21 litreye ulaştığı Avrupa ülkelerinde, bu ürüne verilen prim desteğinin 5 katı kadar kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere sağlık harcamaları ve hastane yatırımlarında tasarruf sağlandığını söyledi.
Renklidağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2 kilograma yeni ulaşan kişi başına yıllık zeytinyağı tüketiminin, Yunanistan'ta 21, İtalya'da 20 ve İspanya'da 11 kilogram civarında olduğunu anlattı.
Avrupa'da zeytinyağı tüketiminin fazlalığının, ürüne verilen primle yakından ilgisi bulunduğunu vurgulayan Renklidağ, Türkiye'de söz konusu desteğin yetersiz olduğunu savundu.
Renklidağ, bazı Avrupa ülkelerindeki ziyaretlerinde, zeytinyağına verilen primin ne kadar büyük önemi olduğunu daha iyi anladığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Türk parası bazında, Avrupa'da zeytinyağına litre başına 4 lira, zeytine ise kilogram başına 50 kuruş prim veriliyor. Zeytinyağına bu kadar yüksek primi neden verdiklerini sordum. Prim vermeye başladıktan sonra hastane yatırımları ile kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili kullanılan ilaçlarda ciddi azalmalar olduğunu söylediler. Verdikleri primlerin 5 katı kadar sağlıkta tasarruf sağlamışlar. Dolayısıyla zeytinyağının kalp ve damar hastalıkları bakımından ne kadar önemli olduğu görülüyor. Avrupalı yetkililer, kalp ve damar sağlığı için zeytinyağına prim vermeye devam edeceklerini belirttiler."
Konuyu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ilettiklerini anlatan Renklidağ, Türkiye'de de kişi başı tüketimin en az 10 kilogram olması gerektiğini ve bunun yolunun primden geçtiğini bildirdi.
- Zeytinyağının kalp ve damar sağlığındaki gücü
Gürkan Renklidağ, Türkiye'de zeytin ağacı sayısının 170 milyona çıktığını belirterek, gelecek yıllarda meyve verecek ağaçlar hesap edildiğinde, üretilecek zeytinyağının daha fazla tüketilmesi gerektiğini aktardı.
Vatandaşların sağlığı için daha fazla zeytinyağı tüketilmesi ve daha çok prim verilmesi gerektiğini söyleyen Renklidağ, "Prim verdikçe maliyetler düşecek, fiyatlar geri gelecek. Böylece tüketim artacak, ülkedeki kalp ve damar hastalıkları ilaçlarının kullanımı azalacak. Evlerde mutlaka köfte yapılıyor. Eller sabunlanıyor ama et kokusu çıkmıyor. Çok az bir zeytinyağıyla elleri ovalarsanız, hayvansal yağların eridiği ve kokunun yok olup gittiğini göreceksiniz. Bu, neden kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğinin göstergesidir" diye konuştu.