NASA güneş patlaması meydana geldiğini yayınladığı fotoğrafla duyurdu. ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş yüzeyindeki şiddetli bir jeomanyetik fırtınayı tespit etti. Söz konusu fırtınadan kaynaklı uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar oluşabileceği, saatler sürecek kesintiler yaşanabileceği veya benzer bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği kaydedildi. En son 10 Mayıs'ta güçlü bir patlama meydana gelmişti. Bilim insanları, aylar önce 2024 yılında şiddetli güneş patlamaları yaşanabileceğini bu durumun elektrik ve uydu sistemi gibi temel iletişim ağlarını sekteye uğratıp elektronik cihazları bozabileceği açıklamıştı. Peki, Güneş patlaması etkileri nelerdir? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Güneş PatlamasıGüneş patlaması son dakika gelişmeleri gündemdeki yerini alıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya üzerinden güneşin güney yüzeyinde meydana gelen patlamalar ve bunların olası sonuçları hakkında bilgi verdi. Gerçekleşen bu olayın ardından "Güneş patlamasının etkileri nelerdir ve hangi ülkeleri etkiler?" sorusunu gündeme getirdi. 10 Mayıs'ta gerçekleşen bu şiddetli Güneş patlamasının ardından NASA, olaya ait fotoğrafları yayınladı. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'in yüzeyinde büyük bir jeomanyetik fırtına tespit etti. Bu fırtınanın elektronik cihazlar ve elektrik şebekeleri üzerinde kesintilere neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuldu. Güneş patlamaları, Güneş'in yüzeyinde meydana gelen ani enerji ve parçacık salınımı olaylarıdır ve bu süreç, güneş lekeleri ile manyetik alan çizgilerinin etkileşimlerinden kaynaklanarak güneş döngüsünün bir parçası olarak görülür. Peki, Güneş patlaması olursa ne olur, elektrikler kesilir mi, internet gider mi?
#Güneş Patlaması 2024Dün öğleden sonra etkisini göstermeye başlayan bir güneş fırtınası, nadir görülen Kuzey(Aurora) Işıkları'nı ortaya çıkardı. Türkiye dahil birçok ülkeden görülen Kuzey Işıkları gökyüzünü bir renk cümbüşü ile aydınlatırken, insanlar bu durumu bir 'sihir' olarak değerlendirdi. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden Rob Steenburgh ise bunun 'uzay havasından gelen bir hediye' olduğunu söyledi.
#Kutup IşıklarıABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) 20 yıl sonra ilk kez bir uyarı yayınlayarak bugün uzayda jeomanyetik fırtına meydana gelebileceğini açıkladı. NOAA, fırtınanın dünyanın elektrik şebekelerini, iletişim ağlarını ve uydu operasyonlarını etkileyebileceğini vurguladı.
#Jeomanyetik FırtınaGüneş patlaması, 2024'ün ilk günlerinde gündemde yer alıyor. Güneş fırtınası ya da diğer bilinen adıyla Güneş patlaması NASA açıklaması ile vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Güneş Patlaması elektrik kesintisi olacağı iddiaları son günlerde artışa geçti. Güneş patlaması etkileri Dünya tarafından endişe ile bekleniyor. Carrington Olayı olarak da bilinen Güneş Fırtınası ile ilgili bilim insanları 2024 yılı öncesi uyarılarda bulundu. Çoğu Güneş patlamaları, şiddetli manyetik alanların fotosfere girdiği Güneş lekeleri gibi aktif bölgelerde oluşur. Güneş patlaması ne zaman olacak 2024, hangi ülkeleri etkileyecek? Güneş patlaması nedir? İşte Güneş fırtınası etkileri...
#Güneş PatlamasıGüneş fırtınası ya da diğer bilinen adıyla Güneş patlaması NASA açıklaması ile vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Güneş Patlaması elektrik kesintisi olacağı iddiaları son günlerde artışa geçti. Güneş patlaması etkileri Dünya tarafından endişe ile bekleniyor. Carrington Olayı olarak da bilinen Güneş Fırtınası ile ilgili bilim insanları 2024 yılı öncesi uyarılarda bulundu. Çoğu Güneş patlamaları, şiddetli manyetik alanların fotosfere girdiği Güneş lekeleri gibi aktif bölgelerde oluşur. Güneş patlaması ne zaman olacak 2024, hangi ülkeleri etkileyecek? Güneş patlaması nedir? İşte Güneş fırtınası etkileri...
#Güneş PatlamasıAnkara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, Avrupa ve Türkiye'de görülen kuzey ışıklarına ilişkin, "İnsanlar gökyüzünde gördükleri birçok şeyi depreme atfediyor ama bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalara göre; gökyüzünde meydana gelen olayların depremi tetiklediği olmadı. İnsanlarımız rahat olsunlar. Bu tamamen bir doğa olayı" dedi.
#DepremAnkara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, Avrupa ve Türkiye'de görülen kuzey ışıklarına ilişkin, "İnsanlar gökyüzünde gördükleri birçok şeyi depreme atfediyor ama bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalara göre; gökyüzünde meydana gelen olayların depremi tetiklediği olmadı. İnsanlarımız rahat olsunlar. Bu tamamen bir doğa olayı" dedi.
#Kuzey IşıklarıHükümetin ülkenin karşılaşabileceği 'en kötü durum senaryolarına' karşı hazırladığı ulusal risk kaydı bugün İngiltere'nin en çok konuşulan konusu oldu. Rapora göre ülkede milyonlarca kişinin hastanelik olmasına neden olacak yeni bir pandemi olasılığının yüzde 5 ila 25 arasında olduğunu tahmin ediliyor. Uzmanlar olası salgının da tıpkı koronavirüs gibi solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanabileceğini ve 840 bin insanın ölümü ile sonuçlanabileceğini belirtiyor.
#İngiltereHAARP, belirli dönemlerde adı sıkça geçen projelerden birisidir. Amerika'nın Alaska'da kurulu yerleşkesi olan 'Yüksek Frekanslı Aktif 'Aurora'sal Araştırma Programı', devreye girdiği 1997 yılından bu yana tartışmalara konu olmaya devam ediyor. 3.5 megavat gücündeki ve 10 MqHz boyutundaki dalgaları iyonesfere gönderme kapasitesi yer alan sistem, belirli bir lan üzerinden bu etkiyi sağlayabiliyor. Peki, HAARP nedir ve HAARP projesi ne demek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#HaarpBir binaya, parka veya köprüye iliştirilmiş incecik kablolar çarparsa gözünüze şaşırmayın. Çünkü kısa süre önce internetin ‘kesintisiz’ bir kaynak olmadığını hatırlatan şebeke arızaları, birtakım sivil girişimleri beraberinde getirdi. Bu sayede bölgesel bir kesinti durumunda bile internete bağlanabiliriz.
#NYC MeshGökbilimciler, Batı Avustralya'da bir radyo teleskobuyla evrenin derinliklerinden gelen gizemli sinyaller keşfetti. Konu ile ilgili ilk açıklama geldi. Ekip söz konusu sinyallerin kaynağı hakkında henüz tatmin edici bir teori geliştiremedi. Ancak sinyaller ile ilgili bir dizi teori ortaya atıldı.
#UzayAmerika'nın Alaska'da kurulu yerleşkesi olan 'Yüksek Frekanslı Aktif 'Aurora'sal Araştırma Programı', devreye girdiği 1997 yılından bu yana tartışmalara konu olmaya devam ediyor. 3.5 megavat gücündeki ve 10 MqHz boyutundaki dalgaları iyonesfere gönderme kapasitesi yer alan sistem, belirli bir lan üzerinden bu etkiyi sağlayabiliyor. Peki, HAARP nedir ve HAARP projesi ne demek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#HaarpHAARP projesi nedir sorusu son günlerde vatandaşların en fazla merak ettiği konular arasında yer aldı. Belirli bir alan üzerinde güneşten bin misli daha kuvvetli enerji gönderebilme özelliği taşıyan ve Türkçesi Yüksek Frekanslı Aktif 'Aurora'sal Araştırma Programı anlamına gelen HAARP, Amerikan Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları tarafından finanse edilmektedir. Peki, HAARP projesi nedir? HAARP ne demek? HAARP Tesla'nın teorilerini mi kullanıyor?
#Haarp NedirTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevince (TUG) "Gökyüzünü Gözlüyorum" projesi kapsamında, 5 bin öğrenciye "astronomide farkındalık yaratma" amaçlı eğitim verildiğini bildirdi.
#TübitakDikkat dikkat! Görmüş olduğunuz bu kapıdan sadece zenginler girebilir. Kansas’ta yer altına inşa edilen devasa bir sığınak, Amerikalı milyonerlere ekonomik çöküntü, güneş patlamaları, terörist saldırılar, kıtlık ve küresel felaketlerde 'sağ kalma garantisi' veriyor.
#Kansas