Güneş lekeleri ağırlıklı olarak esmer tenlilerde görülmektedir. Bu lekelerin oluşum bölgeleri ise; yanak, alın, dudak çevresi, çene, boyun ve kollardır. Güneş lekesinin oluşumunun altında farklı birçok neden yatmaktadır. Bu nedenlerden baskın olanlar ise genetik yatkınlık ve zararlı güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Bu kapsamda güneş ışınları leke oluşturmakla kalmayıp, zaten var olan lekeleri de iyice karartmaktadır. Peki, güneş lekelerine ne iyi gelir? Güneş lekeleri neden olur, yüzdeki güneş lekeleri nasıl geçer? İşte, geçmeyen güneş lekelerine doğal çözüm maske...
#Güneş Lekeleri Nasıl GeçerYaşlılık lekeleri veya diğer adıyla güneş lekeleri, genellikle güneşe sık maruz kalan yüz, el ve omuz gibi bölgelerde ortaya çıkan koyu renkli cilt lekeleridir. Bu lekeler, cildin melanin üretiminin artması sonucu oluşur ve yaşla birlikte daha belirgin hale gelebilir. Birçok kişi bu lekelerin sadece güneş hasarından kaynaklandığını düşünse de, aslında yaşlanma süreci ve vücuttaki diğer biyokimyasal süreçler de bu lekelerin oluşumunda etkilidir.
#Yaşlılık LekeleriAşırı sıcaklardan bunaldığımız bugünlerde cilt sağlığımızı korumak oldukça güçleşti. Güneş ışınlarının cildimiz üzerindeki yıkıcı etkileri, bu yıl çok daha fazla hissediliyor gibi. Özellikle yaz aylarıyla birlikte tetiklenen melazma, yüz güzelliğini gölgeleyen önemli bir cilt sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
#Süheyla BuyrukçuGüneş patlaması son dakika gelişmeleri gündemdeki yerini alıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya üzerinden güneşin güney yüzeyinde meydana gelen patlamalar ve bunların olası sonuçları hakkında bilgi verdi. Gerçekleşen bu olayın ardından "Güneş patlamasının etkileri nelerdir ve hangi ülkeleri etkiler?" sorusunu gündeme getirdi. 10 Mayıs'ta gerçekleşen bu şiddetli Güneş patlamasının ardından NASA, olaya ait fotoğrafları yayınladı. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'in yüzeyinde büyük bir jeomanyetik fırtına tespit etti. Bu fırtınanın elektronik cihazlar ve elektrik şebekeleri üzerinde kesintilere neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuldu. Güneş patlamaları, Güneş'in yüzeyinde meydana gelen ani enerji ve parçacık salınımı olaylarıdır ve bu süreç, güneş lekeleri ile manyetik alan çizgilerinin etkileşimlerinden kaynaklanarak güneş döngüsünün bir parçası olarak görülür. Peki, Güneş patlaması olursa ne olur, elektrikler kesilir mi, internet gider mi?
#Güneş Patlaması 202420’li yaşlarda botoks yaptırmak isteyene "Daha hiç kırışıklığın yok bu yaşta botok mu yaptırılır' denir, yüzümüzde azıcık çizgi belirse "Botoks için geç kalmışsın, kırışıklıklar yüzünde yer edecek" diye panik havası estirilir.Her kafadan bir ses çıkıyor ama dermatolog ve plastik cerrahlar, botoks yaptırmaya başlamak için en uygın zamanın ne zaman olduğunu söylüyor?
#BotoksKırışıklıklarla mücadelenin en etkili yollarından biri olan botoks ama bu konuda her kafadan bir ses çıkıyor. 20’li yaşlarda botoks yaptırmak isteyene ‘Daha hiç kırışıklığın yok bu yaşta ne botoksu, sakın yaptırma’ diye akıl veren çok olur birçok dermatolog ve plastik cerrah, botoks yaptırmaya başlamak için yüzde çizgilerin belirmesini beklemeden botoks yaptırılmasını tavsiye ediyor. Her kafadan bir ses çıkıyor ama bu konuda bilim ne diyor? Önleyici botoks gerçekten genç görünüm süresini uzatıyor mu?
#BotoksGenç ve sağlıklı görünen bir cildin anahtarı, dengeli bir yaşam tarzı ve doğru cilt bakım rutininden geçer. Uzm. Dr. Merih Tombul, her yaştan kadının hayali olan genç ve sağlıklı görünün bir cilde sahip olmanın yollarını sizler için anlatıyor.
#Cilt BakımıKontrollü bir şekilde peeling yapmaya yardımcı olan salisilik asit ve glikolik asit, günümüzde birçok cilt bakım ürününün içeriğinde yer alıyor. Adı bu kadar popüler olan bu iki asit, her ne kadar cildimizdeki ölü derilerin arınmasına yardımcı olsa da aralarında bazı farklılıklar da bulunuyor. Hadi gelin, bugün bu asitlerden hangisinin size uygun olduğuna ve ne işe yaradıklarına bir göz gezdirelim.
#Süheyla BuyrukçuÇamaşırlarınızı sıcak su ile mi yıkıyorsunuz yoksa soğuk su ile mi? Yumuşatıcı kullanıyor musunuz? Hangi çamaşıra ne kadar deterjan kullanıyorsunuz? Deterjanı makinenin içine mi yoksa deterjan gözüne mi koyuyorsunuz? Çamaşırları makineye kirli sepettinden aldığınız gibi mı atıyorsunuz yoksa tersini çeviriyor musunuz? Her soruya verdiğiniz cevap kıyafetlerinizin daha uzun ömürlü olmasını etkiliyor. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İlkan Özkan ile çamaşır yıkaken yaptığımız hataları ve asıl yapılması gerekenleri konuştuk.
#Çamaşır YıkamaKıyafetlerimizi sıcak su ile mi yıkayalım soğuk su ile mi? Yumuşatıcı dost mu düşman mı? Ne kadar deterjan kullanmalıyız? Deterjanı makinenin içine mi koyalım deterjan gözüne mi? Yaptığımız hangi hatalar giysilerimizin ömrünü kısaltıyor? Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İlkan Özkan ile kıyafetlerimizin bakımı konusunda bir rehber hazırladık.
#Çamaşır YıkamaYaz aylarında güneşin tadını çıkarmak oldukça keyifli olsa da cildimizde belirginleştirdiği cilt lekeleri, özellikle bu mevsimde moralimizi bozabiliyor. Güneş koruyucu kremleri yeterli miktarda sürmemek ve sık sık yenilememek, cildimizde çillerin ve lekelerin de artmasına neden olabiliyor. Ancak iyi haber şu ki, bu sorundan kurtulmanın da yolları var.
#Süheyla BuyrukçuYaz aylarında doğru cilt bakımı yapmak oldukça önemlidir. Sıcak hava, güneş ışınları ve nem değişiklikleri cildinizi etkileyebilir ve korunmazsa çeşitli cilt sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle yaz mevsiminde cildinizi korumak ve sağlıklı tutmak için bazı önlemler almanızı öneririm.
#Dermatolog Dr. NesliGünlük cilt bakımı rutininize ne kadar bağlı olursanız olun sağlıklı ve ışıltılı bir cildin ilk adımı doğru beslenme. Cilt sağlığı için ‘Skin Food’ (Cilt Gıdası) yaklaşımını geliştiren Dr. Thivi Maruthappu, buzdolabınızda olan besinlerin en az banyonuzdaki ürünler kadar önemli ve etkili olduğunu söylüyor. Peki bu besinler hangileri? Nasıl bir fayda sağlıyor? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBronzlaşmak uğruna her yıl ilginç trendler ortaya çıkıyor. Kakao yağından zeytinyağına çeşit çeşit yağlar ya da içecekler vücuda sürülerek kavruk bir tene kavuşmak sosyal medyanın da etkisiyle çok moda oldu. Peki bu uygulamalar ne kadar sağlıklı? Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato ile masaya yatırdık...
#SağlıkYaz aylarında en sık karşılaşılan durumlardan biri güneş lekeleridir. Bu lekeler ile beraber yanık izleri de cilt üzerinde oluşabilmektedir. Güneş lekeleri gün içerisinde kişilerin aralıksız güneşe maruz kalması sonucunda oluşmaktadır. Bu durum kimi zaman tehlikeli bir durum haline gelebilmektedir. Bazı güneş lekeleri kalıcı şekilde cilt üzerinde yerleşmektedir. Bu nedenle kişiler güneşe çıkmadan öne mutlaka önlem alması gerekmektedir. Güneş lekesi nedir, neden olur ve kendiliğinden geçer mi, güneş lekesi nasıl geçer, tedavisi nasıl sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamGünümüzde yaşlanma etkilerine karşı pek çok cilt bakım işlemleri başarılı bir şekilde uygulanabiliyor. Sizlere bu işlemlerden en sık tercih edilenleri hakkında merak edilenleri anlatan bir yazı hazırladım. İşte mezoterapiden gençlik aşısına cilt yenileme ve bakım işlemleri...
#Cilt