Güneşin UV ışınları dalga boylarına göre isimlendirilir ve başlıca UV ışınları türleri UVA, UVB ve UVC'dir. UVA ışınları en uzun dalga boyuna sahiptir, bunu UVB ve UVC takip eder. Daha kısa UV ışınları atmosferin ozon tabakası tarafından emilir, dolayısıyla UV radyasyonu vücudunuza ulaştığında çoğu UVA ve bir kısmı da UVB formunda olur. UVB ışınları cildinizin yalnızca dış katmanlarına nüfuz eder, ancak UVA ışınları daha uzun dalga boyları nedeniyle daha derin katmanlara nüfuz eder. UVB ışınları yüzeysel iltihaplanma ve hasara (güneş yanığı gibi) neden olurken, UVA ışınları daha derin hasara neden olabilir ve hücresel değişiklik riskinizi artırabilir.
#Güneş KremiYazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönemde güneş yanığı vakalarında artış görülüyor. Ciltte kızarıklık, hassasiyet, yanma ve acı hissi oluşturan güneş yanığının evde tedavi edilmemesi gerektiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Gökalp, “Yoğurt ve diş macunu gibi ürünler yanıkları çok daha kötü hale getirebiliyor. Güneş yanığında bir uzmana danışılmalı ve her gün mutlaka güneş koruyucu kullanılmalı” diyor.
#Sponsorlu İçerikGözenekler cilt üzerindeki toksinlerden arınmamızı sağlar ve canlı ile sağlıklı görünmemize yardımcı olur. Fakat özellikle alın ve burun bölgelerinde cildin daha yağlı olmasından dolayı gözenekler genişler ve çukur gibi bir görünüme sebep olur. Yüzde oluşan delikler bu nedenle kişileri çok rahatsız etmektedir. Bunların oluşmaması için günlük cilt bakımının yapılması çok önemlidir. Yüzdeki delikler nasıl geçer ve kapanır? Yüzdeki deliklere ne iyi gelir? İşte yüzde oluşan delikler hakkında merak edilenler.
#Yüzdeki Delikler Nasıl GeçerBüyük Şair Nazım Hikmet Ran’ın da dediği gibi “Yaşamayı ciddiye alacaksın…” Yaşama dair ne varsa aslında ciddiye almamız gerekiyor. Çünkü hep bir ucu insana, yani sana dokunuyor. Olaya bu şekilde baktığımızda bize emanet edilmiş bedenimize iyi bakmanın aslında bir ödev olduğunu da görebiliyoruz.
#GüneşDeniz, kum ve güneş üçlüsü herkes için keyif ve huzur veren aktivitelerden biridir. Özellikle tüm yılın yorgunluğunu atmak için çıkılan tatillerin tadı ise bir başka olur. Ancak önlem almadan saatlerce güneş altında vakit geçirilmesi nedeniyle oluşan güneş yanığı, tüm bu güzel anları kâbusa çevirebilir.
#Buğra BuyrukçuCam temizliğinde mikrofiber bez ile fazla su alınması gerekmektedir. Camlar sirke, bulaşık deterjanı veya sirke ile temizlenmektedir. Ayrıca cam üzerinde herhangi bir kalıntı var ise cam jiletleri kullanılabilir. İşte cam temizliği ile ilgili detaylar.
#Cam TemizliğiKimse sürdüğü bir ruj nedeniyle erken menopoza gireceğini ya da kullandığı herhangi bir makyaj malzemesinin çocuk sahibi olmasını etkileyeceğini hatta kansere yakalanma riskini arttıracağını düşünmez. Ancak piyasada satılan birçok makyaj malzemesinden ve cilt bakım ürünlerinden vücudumuza kolaylıkla giren kimyasallar, beraberinde ciddi hastalıkları da getiriyor.
#ANKARACOVID-19 vakalarında gözlenen düşüş ve kısıtlamaların gevşetilmesiyle kendimizi pırıl pırıl parlayan güneşin altına atmak için sabırsızlanıyoruz. Ama dışarıda gezerken, bronzlaşırken, cildimiz güneşten zarar gördüyse mutlaka yapmamız gerekenler var. Bu hafta ‘güneşle dostluğumuzu pekiştirecek ipuçları’nı yazdım.
#PandemiSivilce sorunu yaşamayan nerdeyse kimse yoktur. Başlı başına sinir bozucu bu durum ile çoğu zaman başa çıkmak sinirlerinizi yıpratır, canınızı sıkar. Aslındabazı şeyleri bilmek işimizi kolaylaştıracaktır. Bu yazıda işimize yarayacağını düşündüğüm bazı püf noktalarını paylaştım.
#Sivilceİngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı güneş kremi markalarının üzerinde yazan koruma iddialarını karşılamadığını öne sürdü. Bu iddialardan yola çıkarak güneş kremleriyle ilgili merak edilen soruları uzmanlara yönelttik.
#Güneş KremiCOVID-19 vakalarında gözlenen düşüş ve kısıtlamaların gevşetilmesiyle kendimizi pırıl pırıl parlayan güneşin altına atmak için sabırsızlanıyoruz. Ama dışarıda gezerken, bronzlaşırken, cildimiz güneşten zarar gördüyse mutlaka yapmamız gerekenler var. Bu hafta ‘güneşle dostluğumuzu pekiştirecek ipuçları’nı yazdım.
#GazetehaberleriMevsimlerin değişmesiyle birlikte cildimiz de sürekli yenilenir ve değişime uğrar. Bu nedenle doğru ve etkili cilt bakımı yapmak, cildi temizlemek ve nemlendirmek çok önemlidir. Peki evde cilt bakımı nasıl yapılır? İşte, adım adım cilt bakım aşamaları…
#Cilt BakımıGüneş ışınları yaz aylarındaki kadar olmasa da kışın soğuk havalarda da cildimize etki etmeye devam ediyor. Bunun için yaz-kış güneş koruyucuları kullanmamız gerektiğini zaten biliyoruz. Peki güneşin yol açtığı lekeler ciddi hastalıkların belirtisi olabilir mi? Derya Baykal’la Gülümse programının konuğu Dermatolog Dr. Gül Yıldırım, güneş ışınlarının cilt üzerindeki etkileriyle ilgili merak edilenleri yanıtlıyor…
#Güneş IşınlarıVücudun doğal mantosu derinin özellikle mevsim değişikliklerinde korunmaya ihtiyacı var. Derinin özellikle sonbahar ve kış aylarında soğuk havanın etkisiyle daha kuru, kaşıntılı ve egzamaya eğilimli hale geldiğini belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Güneşin etkisi giderek azalsa da sonbaharda da 30 faktörlü güneş koruyucuları ihmal edilmemeli. Sonbaharda uzun sıcak duşlardan uzak durmak ve cildimize uygun nemlendiriciler kullanmak önemli” açıklamasında bulundu.
#Soğuk Havalarda Cilt KorumaSedef hastalığı (psoriasis), deride sedef rengi pullarla kaplı kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkan bir hastalık... Genellikle 15-35 yaş aralığında ortaya çıkıyor, yaşam boyu iyileşmeler ve tekrarlarla devam ediyor. Soğuktan etkilenen cilt nedeniyle kış aylarında daha aktif hale geliyor. Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, 29 Ekim Dünya Sedef Haftalığı (Psoriasis) günü öncesinde hastalık hakkında detaylı bilgiler verdi, konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#Sedef HastalığıMaskeyle dolaşmak zorunda olduğumuz sıcak havalarda yüzün bir bölümü kısmen güneşten korunsa da açıkta kalan göz ve alın kısmı güneşten yıpranabiliyor. Güneşin etkisiyle yüzde renk eşitsizlikleri, gözeneklerde belirginleşme, ince kırışıklıklar, sarkmalar, deri elastikiyetinde bozulmalar, benler, lekeler ve deri kanserleri ortaya çıkabiliyor. Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, maske takarken güneş koruyucu kullanmanın püf noktalarını anlatıyor.
#Güneş KoruyucuValizde veya plaj çantanızda geçen yazdan kalan güneş koruyucunuzu buldunuz. Peki tekrar kullanılabilir mi yoksa atılmalı mı? Ekonomik davranmaya çalışırken cildimizin hassasiyetlerini unutmayın. Dermatoloji Uzm. Dr. Şale Yılmaz, tarihi geçen güneş koruyucu kremlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Güneş Koruyucu