Hafta içi ekonomisiydi, seçimiydi, komşuyla gerginlikti, Rusya-Ukrayna savaşıydı falan derken zaten ağır bir gündem altında eziliyoruz. Hem bu sebeple hem de 1 Ekim’e denk gelen Dünya Kahve Günü vesilesi ile gelin pişirmesi, sunumu ve hatta fal ritüeli ile UNESCO somut olmayan kültürel miras listesine giren Türk kahvesi ile espresso, filtre gibi diğer kahve türlerini mercek altına alalım. Hem tarihçesine bir bakalım hem de akıllardaki o soruya cevap arayalım: “Kahvenin insan sağlığına zararı var mı?” Buyurunuz...
#KahveHalk arasında kahve içmenin kalp ritmini olumsuz etkilediğine dair yaygın bir inanış vardı. Fakat Jama Internal Medicine Dergisinde yayınlanan bir araştırma ile bu durumun gerçeği yansıtmadığı ortaya konuldu. Ezber bozan araştırmaya dair açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Kahve tüketiminin aritmi riskini artırdığına dair kanıyı ortadan kaldıran bu çalışma kapsamında 390 bin kişi 4 buçuk yıl boyunca takip edildi. Bu bilimsel çalışmanın sonucuna göre; kahvenin aritmi riskini artırmadığı, aksine içilen her bir fincan kahvenin ritm bozukluğu riskini yüzde 3 oranında düşürdüğü ortaya konuldu” dedi.
#KahveKahvenin, kanseri vücuttan uzak tutmada büyük rol oynadığına değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Günde 3-4 fincandan fazla kahve tüketen kişilerin karaciğer kanserine yüzde 52, kalın bağırsak kanserine yüzde 36, mide ve pankreas kanserine ise yüzde 13 daha az yakalandıkları gözlemlendi” dedi.
#Prof. Dr. Vedat GöralPek çok kişi için kahveyle güne başlamayı tercih eder. Bu alışkanlık da günden güne artmaktadır. Kahve, daha enerjik olmayı, egzersiz esnasında yağ yakımını ve kas gelişimini sağlayan, antioksidan özelliği nedeniyle de hücre yaşlanmasını engelleyen etkilere sahip. Ancak, kahvenin günlük ne kadar ve ne zaman tüketildiği de oldukça önemli. Peki kahvenin faydaları nelerdir? Tüketirken bunlara dikkat...
#KahveDeğişen dünya ile birlikte kahve kültürümüzde de gelişmeler oldu. Türk kahvesi hala popülerliğini koruyorken, yeni nesil sütlü ve şuruplu kahveler de hayatımıza hızlı bir giriş yaptı. Peki bu kadar sevilen ve tüketilmeden bir gün bile neredeyse geçirilmeyen kahvenin faydaları neler? Uzman Diyetisyen Işınsu Köksal ve Diyetisyen Gülhan Koca bu konuda açıklamalarda bulundu.
#KahveHer gün belli bir oranda tüketilen kahve karaciğer üzerinde olumlu etkiler yapabiliyor. Kahvenin faydalarına dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, Dünya genelinde birçok insan kahveyi santral sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle zinde kalmak için tüketir. Günde 3-4 fincan kahve içenlerde karaciğer enzimleri olan AST, ALT, GGT düzeylerinin gerilediği, karaciğerdeki sertleşmenin düzeldiği, karaciğerde siroz ve kanser gelişim riskinin azaldığı çalışmalarla kanıtlandı dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakGönüllü karantina uygulamasıyla yuvamıza kapandığımız bugünlerde çalışma hayatına evden devam ediyoruz. Ofisteki çalışma alışkanlıklarımızı da tümüyle eve aktarıyoruz. Bunların başında da çalışırken içince sinirlerimizi yatıştıran kahve ritüelimiz geliyor. Oysa kahve sadece içim keyfi için değil, güzelliğimiz için de başvurmamız gereken gerçek bir kahraman.
#ForeoBir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olduğu gibi, sağlığa da olumlu etkileri var! Dopamin salgısını artıran, daha enerjik, aktif ve dakik olmayı, egzersiz sırasında yağ yakımını ve kas gelişimini sağlayan, vitamin ve mineral zengini, antioksidan özelliği ile hücre yaşlanmasını önleyen kahveyi günlük ne kadar ve hangi zamanlarda tükettiğiniz önem taşıyor. ‘Sihirli meyve’ olarak anılan kahvenin sağlıklı etkilerinden yararlanmak istiyorsanız; günde 3-4 fincanı aşmayın ve kahve keyfinizi yemeklerden bir saat sonra yapın.
#KahveKahve, dünya genelinde milyonlarca insanın günlük olarak tükettiği sevilen bir içecek. Lezzet profilleri ve çeşitleriyle de kahve, zengin bir deneyim sunuyor. Kahve, sadece bir içecek değil aynı zamanda bir kültür; insanları bir araya getiren, sohbetlerin başladığı ve bağların kurulduğu bir ortam oluşturuyor.
#KahveSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveRobertson ailesi üyeleri, elde avuçta ne varsa satıp 50 yıllık bir tekneyle dünya turuna çıkarken zorlanmayı bekliyordu belki ama bu kadarını onlar bile tahmin edemezdi. Kitaplara konu olacak hayatta kalma hikâyesini, başından sonuna kahramanı anlattı.
#KöpekbalığıSGPT (Alanin aminotransferaz) olarak da bilinen ALT, karaciğerdeki hücreler tarafından üretilen bir enzimdir. Yiyeceklerin enerjiye çevrilmesinde ve metabolizmada çok önemli rolleri bulunuyor. Referans değerlerinin yükselmesi, karaciğerde herhangi bir hastalığa işaret olabiliyor. SGPT nedir? Nasıl yükselir ve düşürülür? Detaylı bir şekilde sizler için derledik.
#SGPT DeğeriBaharın en güzel şekli ile yaşandığı bu günlerde kendinizi bitkin, enerjisi düşük, isteksiz, yorgun ve huzursuz mu hissediyorsunuz? Bunun nedeni bahar yorgunluğu olabilir! Ancak normalde geçici olan bu durum gerekli önlemler alınmazsa kronikleşebildiğinden dikkatli olmak gerekiyor.
#Bahar YorgunluğuYılbaşı gecesinin hemen ertesi günü nasıl beslenmeliyiz? Akşamdan kalmak istemiyorsak nelere dikkat etmeliyiz? 2023’e sağlıkla girmek ve senenin ilk anlarında kendimizi iyi hissetmek için Dr. Ayça Kaya ile birlikte bir beslenme reçetesi hazırladık. Yeni yılın ilk gününe hafif bir detoksla başlayabiliriz.
#YılbaşıDünya çapında üne sahip olan Türk kahvesinin tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Ev hanımlarının yorgunluk ilacı, çalışanların molası, kız isteme merasimlerinin vazgeçilmezidir! ‘Kırk yıl hatırı’ olan Türk kahvesinin yağ yakımında da büyük etkisi vardır. İşte Türk kahvesinin 6 faydası...
#KahveÇayın ve kahvenin faydalarını konu alan bilimsel çalışmalara ilişkin haberler basında sık sık karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca "Peki hangisi daha faydalı?" diye bir kafa karışıklığı yaşamak çok doğal. Bu haberimiz de tam olarak bu soruya yanıt arıyor ve kahveyle çayı araştırmalar ve uzman görüşleri eşliğinde çeşitli başlıklarda kıran kırana bir karşılaştırmaya sokuyor. İşte tüm detaylar...
#KahveBayram tatilini ailesiyle birlikte geçirenler için birbirinden eğlenceli tavsiyelerimiz var. Film önerilerini Hürriyet sinema yazarımız Uğur Vardan hazırladı. Ailece oynayabileceğiniz heyecanlı kutu oyunlarını ve açık hava sineması önerilerini de derledik. Bayram sofralarında dikkat etmemiz gerekenleriyse iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya anlattı.
#Bayram Tatili‘Sık sık uykum kaçıyor’, ‘Uyku düzenim değişti, sabahları yorgun kalkıyorum’... Çoğumuz zaman zaman bu şikâyetlerden yakınıyoruz. Uykusuzluk hayat kalitemizi düşürüyor, gün içinde işlerimizi tamamlamamızı zorlaştırıyor, bağışıklığımızı zayıflatıyor. Oysa basit ama etkili 5 tavsiyeyle uyku hijyenimizi sağlamak mümkün...
#UykuÇok farklı geçmişlerden gelip kendilerini aynı anda aynı noktada bulan iki bilim insanı: Dr. Uğur Şahin ve Stephane Bancel. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten çıkışın anahtarının ellerinde olduğunu biliyorlardı. Çevrelerini ve yatırımcıları buna ikna etmek için uzun süre var güçleriyle çabaladılar ve nihayet başardılar. Bu haber inanılmaz paralellikteki iki başarının hikayesi...
#Mrna Aşıları