e-Nabız ile grip aşısı sorgulama Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçti. Aile Sağlığı Merkezi'nde aile hekimleri tarafından yazılan reçeteler ile Sağlık Bakanlığı'nın e-nabız sisteminde uygun görülen kişilere, eczaneler tarafından verilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sağlık çalışanlarına ve riskli kişilere aşının kasım ayında yapılacağını bildirdi. Peki, kimler grip aşısı yaptırmalı? İşte, grip aşısı e nabız sorgulama listesi.
#Grip Aşısı Olabilecek KişilerTüm Türkiye'nin yüreğine ateş düşüren büyük felaketin ardından el ele verdik yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Bu süreçte bölgede zorlu koşullarda hayata tutunan afetzedelerin karşı karşıya olduğu bir tehlike daha var: Salgın hastalıklar... Hurriyet.com.tr'ye konuşan uzmanlar, afet sonrası koşullarında hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için yapılması gerekenlere dair önemli uyarılarda bulundu.
#DepremSon dönemde, "Annem, babam, eşim, oğlum hepsi aynı anda Covid geçirdi, bir tek bana bir şey olmadı" diyenleri çok duymaya başladık. Peki bu insanların sırrı ne? Sadece şanslılar mı yoksa başka bir şey mi? İngiltere ve Brezilya'da yürütülmekte olan araştırmalar, bu sorunun yanıtının sadece o kişileri değil hepimizi ilgilendirebileceğine işaret ediyor. İşte tüm ayrıntılar...
#COVID-19Alzheimer, hasta ile birlikte hastaya bakan kişinin hayatını da maddi/manevi tamamen etkisi altına alan bir hastalık. Tüm dünyada 50 milyona yakın Alzheimer hastası bulunuyor. Hastalığı tamamen tedavi etmek henüz mümkün olmasa da bilim insanları umut olacak bir çalışmaya, aşıya imza attı. Peki aşı nasıl çalışıyor, hangi aşamada etkili oluyor? Yakalanmadan hastalığı engellemek mümkün mü? Detaylar haberimizde...
#AlzheimerSağlık Bakanı Fahrettin Koca, rutin seyrin dışında akşam saatlerinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koronavirüsle mücadelede 100 milyonuncu doz aşıya ulaşıldığını belirten Bakan Koca, tablonun ise buna rağmen neden böyle olduğunun gerekçelerini tek tek anlattı. Yerli aşıda da son durumu aktaran Bakan Koca, "Sizlere müjdem var" diyerek TURKOVAC'ın acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldiğini söyledi. Bakan Koca, TURKOVAC aşısının onay alması halinde Ekim ayında seri üretime geçilebileceğini ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, son dönemde adından çok fazla söz ettiren MU varyantıyla ilgili Türkiye'de 2 vaka olduğunu ve 2 vakanın da İstanbul'da tespit edildiğini açıkladı.
#Bakan KocaTürkiye'de son 24 saatte koronavirüs salgınında 5 bin 846 kişinin testi pozitif çıktı, 53 kişi hayatını kaybetti. Son durumu değerlendiren Prof. Dr. Levent Akın, İngiltere'de yapılan araştırmaya göre, delta varyantının yayıldığı grubun aşı olmayanlar olduğunu söyledi. Akın ayrıca, 'Bu bir bakıma stratejik mücadeledir. Türkiye'de delta varyantının yarattığı bir tehdit var. Bu tehdit şu anda bir tehlike boyutuna gelmemiş durumda gibi gözüküyor; ama her an gelebilir.' ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Alper Şener, ise Kurban Bayramı'nda açık alanlarda, maske ve mesafe tedbirlerine uyarak bayramlaşmanın salgınla mücadelede önemli olduğunu söyledi.
#HaberDonald Trump'ın başkanlığı döneminde tartışmaların odağında olan ancak Joe Biden yönetiminde görevine devam eden ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, koronavirüs salgınında normale dönüş için tarih verirken bir yandan da maske kullanımıyla ilgili flaş bir açıklama yaptı. Fauci'ye göre pandemi sonrası maske kullanımı 'mevsimsel' hale gelebilir.
#ABDYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariGrip aşısına talep bu sene pandemi nedeniyle her zamankinden daha fazla oldu. Aşıya yoğun talep nedeniyle grip aşısı olabilecek kişilere sınırlama getirildi. Grip aşısı ilk etapta sadece kronik ve yüksek risk grubundaki hastalara yapılacak. Grip aşısında öncelikli kişiler, e Nabız sistemine yüklendi. Peki, kimler grip aşısı yaptırabilir? İşte e Nabız grip aşısı sorgulama hakkında detaylar…
#Kimler Grip Aşısıe-Nabız ile grip aşısı sorgulama Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçti. Aile Sağlığı Merkezi'nde aile hekimleri tarafından yazılan reçeteler ile Sağlık Bakanlığı'nın e-nabız sisteminde uygun görülen kişilere, eczaneler tarafından verilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sağlık çalışanlarına ve riskli kişilere aşının kasım ayında yapılacağını bildirdi. Peki, kimler grip aşısı yaptırmalı? İşte, grip aşısı e nabız sorgulama listesi.
#E-NabızBu yıl grip aşısı ilk etapta sadece yüksek risk grubundaki hastalara yapılacak. Bu da ‘Param olsa da aşı yaptıramayacak mıyım, benim hastalığım yüksek risk grubunda mı, aşıyı nasıl alacağım’ gibi pek çok soruyu beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Levent Akın, grip aşısıyla ilgili akıllara takılan soruları Hürriyet’e yanıtladı. İşte 10 soruda grip aşısı:
#GazetehaberleriSon dakika... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, yerli aşı çalışmalarıyla ilgili olarak, "Aşı çalışmalarını doğrudan yöneten uzmanlar bulunmaktadır. 600 kişilik ekip tarafından bu çalışmalar yürütülmektedir. Şu an aşılarından 2'si insan deney aşamasına yakındır" dedi. Öte yandan Bakan Koca, 'İstanbul'da vaka sayılarının yüzde 50 artması nedeniyle yeni önlemler alınacak mı?' sorusuna, "İstanbul'da genel olarak geriye dönüşlerle birlikte bir artış bekliyorduk. Biz şuan kısıtlama anlamında bir tedbiri düşünmüyoruz" şeklinde cevap verdi.
#Fahrettin KocaHacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, Türkiye'de de gönüllü uygulaması yapılan Çin'de üretilen koronavirüs aşısının yılbaşı civarında ruhsat işlemlerinin tamamlanabileceğini söyledi. Prof. Dr. Ünal, "Her şey düzgün giderse yılbaşı civarında ruhsatlanmalar tamamlanabilir. Yeni yılın ilk aylarında yaygın aşılama programlarının olmasını umut ediyorum" dedi.
#KoronavirusKoronavirüsün neden olduğu bir hastalık olan COVID-19 enfeksiyonu hepimizin bildiği gibi bir pandemiye dönüşmüş durumda. Böbrek tutulumunun bu enfeksiyonda sık görüldüğünün tespit edildiğini söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, gelişebilecek akut böbrek hasarının, yaşam kaybı riski için bağımsız bir belirleyici olduğunu hatırlattı.
#KoronavirüsGrip, bir virüsün neden olduğu ve kolayca yayılan solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Semptomlar arasında öksürme, aşırı yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, ateş, burun akması, ciddi ağrı ve sızılar, hapşırma ve boğaz ağrısı yer alıyor. Epidemiyoloji Uzmanı Dr. Geetika Sood griple ilgili 11 efsaneyi açıkladı.
#Grip“Kış ayları kronik böbrek yetmezliği olan veya böbrek nakli olmuş hastalar için zor aylardır. Bu aylarda sık görülen viral kökenli olan soğuk algınlıkları bazen ciddi problemlere yol açabilir” diyen Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan, uyarılarda bulundu.
#Böbrek NakliSivas’ta görülen domuz gribi vakasının ardından vakalar ve ölü sayısı giderek artmaya başlarken ‘Yine mi başlıyor bu salgın?’ sorusu akıllara geliverdi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük ile domuz gribini konuştuk…
#Domuz GribiTürk medyasında, Domuz Gribi ile ilgili haberleri hayretle izliyorum. Okullar tatil ediliyor, ilaçlanıyor, iş yerleri, toplu taşıma araçları ilaçlanıyor. Başbakan başka bir şey söylüyor, Sağlık Bakanı başka bir uygulamada bulunuyor. Halkın kafası karışmış durumda. Bence bu telaşa, hiç gerek yok.