Paylaş
Grip virüsü insandan insana öksürük, hapşırık ve konuşma sırasında saçılan tükürük tanecikleri ile bulaşır. Virüs gripli bir insanın gözünü, ağzını, burnunu elledikten sonra herhangi bir yere dokunması ile bile dağılabilir. Virüsü almış bir kişi gribi başlamadan bir gün önce bulaşıcıdır ve grip sırasında beş ile yedi gün süreyle hastalığı saçabilir. Henüz, hastalık belirtileri çıkmamış ama grip virüsü taşıyan bir kişide size hastalık bulaştırabilir.
Gripten korunmanın en etkili iki yolu hasta kişilerden olabildiğince uzak durmak ve grip aşısı olmaktır. Bebekler altı aylıktan itibaren grip aşısı olabilirler. Özellikle solunum yolu ve kronik hastalıkları olan bireylerin grip aşısı olmaları önerilir.
Gribe karşı korunmak için yıllık grip aşılarının olunması en önemli tedbirdir. Özellikle yüksek risk grubu olarak tanımlanan kişilerin hastalığı ağır geçirmemesi için aşılanması gereklidir. Tehlike altında bulunan küçük yaştaki çocuklar, hamile kadınlar, astım gibi kronik solunum hastalıkları, diyabet, kalp akciğer hastalıkları ve 65 yaşın üzerindeki insanlar aşılanmalıdır. Bunların yanında sağlık çalışanlarının da aşılanması önerilmektedir. 6 ayın altındaki bebekler özellikle korunmalıdır, bu bebeklere aşı yapılamamaktadır.
Küçük çocuklar ve özellikle kronik hastalığı olan, immün sistemi zayıf kişiler grip mevsiminde kalabalık ortamlarda bulunmamalıdırlar. Evinizin grip virüsleri ile kirlenmiş olabilecek düz yüzeyleri salgın döneminde her gün temizleyin ve ellerinizi sık sık yıkayın.
Salgınlar sırasında özellikle dengeli ve C vitamini yönünden zengin beslenmek mikroplara karşı direncinizi kuvvetlendirecektir. Bu nedenle çocukların salgın zamanlarında günlük ihtiyaçları olan 50 mg C vitamininin üzerinde C vitamini almaları sağlanmalıdır. C vitamini yeşil sebzeler, kivi ile portakal, mandalina gibi narenciyelerden temin edilebilir. Yeşil sebzeler pişirildiğinde içindeki C vitamini öldüğü için, çiğ sebzeler ve salatada kullanılabilen yeşil sebzeleri tercih etmeniz önemlidir.
Unutmayın ki korunmanın yanı sıra en önemli önlem bulaştırmamaktır. Eğer grip olursanız, işe gitmeyin çocuğunuzu okula göndermeyin. Hastayken diğer insanların yanına yaklaşmayın, onları da hasta edebilirsiniz. Grip olan kişi ateş başladıktan sonra en az 24 saat evde kalmalı ve başkaları ile teması azaltmalıdır.
Hapşırırken ve öksürürken burnunuzu ve ağzınızı mutlaka bir mendille kapatın ve mendili kullanır kullanmaz atın. Ellerinizi çok sık sabun ve su ile yıkayın, özellikle öksürüp hapşırdıktan sonra elinizi yıkamanız gerekir. Suyun yanında değilseniz, alkol içeren el temizleyicileri kullanabilirsiniz. Gözünüze, ağzınıza ve burnunuza dokunmamaya çalışın, ellerinizde ki mikroplar dokunduğunuz yüzeylerden başkasına geçebilir. Düz yüzeyleri(mobilyalar, döşemeler, zemin) sık sık temizleyin. Burundan, ağızdan ele atlamış ve mobilya satıhlarına gelmiş mikroplar bulaşıcılığın devamını sağlar.
Birçok insanın bir arada çalıştığı ortamlarda aşılama ve salgını durdurmak konusunda bir planı olup olmadığını değerlendirmek gerekir. Özellikle iş yerlerinde kapı kolları, anahtarları, telefonları ve masa yüzeylerini mikrop öldürücülerle silmek gerekir. Grip salgınları sırasında iş yerlerinde kâğıt mendil, sabun, alkol içeren el temizleyicileri ve tek kullanımlık ıslak mendiller bulundurmak gerekir. İş yerinde hastalanan bir kişinin hemen işini bırakarak eve gitmesi önerilir.
Okullarda ise grip salgınına karşı mutlaka bir program hazırlanmalıdır. Gripli kişi saptandıktan sonra yayılması engellenmesi için bir tıbbı plan olup olmadığı sorgulanmalıdır. Okullarda çocukların sık dokunduğu alanların sürekli olarak temizlenmesi, kağıt havlu, ıslak mendil, alkol içeren steril mikrop öldürücüler bulundurulmalıdır. Öğrencilerin ne kadar hasta olduğu değerlendirilmeli ve onların diğer çocuklara bulaştırmamaları için izolasyon sağlanmalı ve evlerinde bakılmaları sağlanmalıdır.
Korunmayı sağlayan gündelik önlemler mikropların dağılımını azaltır sadece grip değil başka mikrobik hastalıklara karşıda korunma sağlar.
Paylaş