Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 40 yıldır ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörlüğü görevinde bulunan Dr. Anthony Fauci, koronavirüs salgınıyla ilgili olarak ülkenin en yetkili ismi olarak kabul ediliyor.
Koronavirüs ile mücadele konularında eski Başkan Donald Trump ile birçok kez ters düşen Dr. Fauci, ocak ayında yemin ederek göreve başlayan ABD Başkanı Joe Biden'la çalışmaya devam ediyor.
Fauci, ABC ve NBC kanallarına verdiği son röportajlarda hem koronavirüs salgınında normalleşmeye dönüş tarihiyle ilgili hem de aşılama ve maske kullanımıyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci'ye göre bir sonraki Anneler Günü'nde, yani 2022 yılının mayıs ayında 'Normale, olabilecek en yakın şekilde ulaşmış' olacağız. Ancak uzmanlar Fauci'nin bu öngörüsünün sadece ABD değil tüm dünyada aşılama kampanyalarının ivedilikle davam etmesi ve dünya nüfusunun aşılanmış olması koşuluyla mümkün olabileceğinin altını çizmeye devam ediyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) talimatnamesine göre tam aşılama (iki doz aşılarının üzerinden 14 gün geçmiş kişiler) sonrasında açık hava aktivitelerinde ve kalabalık olmayan mekanlarda maske kullanımı artık gerekli değil. Ancak iç mekanlar için hala maske kullanımı öneriliyor.
'MEVSİMSEL MASKE' AÇIKLAMASI
Kimi uzmanlar CDC'nin maske uygulamasını hızlıca devam eden aşılama kampanyasına bakarak oldukça katı buluyor. Anthony Fauci ise bu konuda yaptığı açıklamada 'Daha fazla aşı uygulandıkça maske kullanımının azaldığını göreceğiz.' ifadesini kullandı. Fauci'ye göre aşılama arttıkça maske konusunda 'daha liberal' bir yaklaşım uygulanabilir.
"Bir-iki ya da daha fazla yıl sonra insanların solunum yoluyla bulaşan virüslerden korunmak ve bu virüsleri yaymamak için 'mevsimsel' olarak maske takmaya başlaması olası ve mantıklı görünüyor."
Uzmanlar tam aşılanmış kişilerin kapalı alanlarda maske kullanımına mecbur bırakılmamasının aşılara olan güveni artıracağı görüşünde.
CDC'nin rakamlarına göre yetişkin ABD'lilerin %46'sı en az bir doz aşılarını olmuş durumda. Yetkililer iki doz aşını da yaptırmış kişilerin maskesiz olarak kalabalık olmayan ortamlarda bulunmasına izin veriyor.
ABD Başkanı Joe Biden, 4 Temmuz'da kutlanan Bağımsızlık Günü'ne kadar ABD nüfusunun en az %70'inin aşılanacağını söz vermişti.
DÜNYADA SON DURUM
Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, virüs kaynaklı can kaybı sayısı 3 milyon 306 bin 723'e ulaştı.
En fazla can kaybı 595 bin 812 ile ABD'de kaydedildi. Can kayıplarında bu ülkeyi 422 bin 418 ile Brezilya, 218 bin 985 ile Hindistan, 218 bin 985 ile Meksika, 127 bin 605 ile İngiltere, 122 bin 833 ile İtalya, 113 bin 326 ile Rusya, 106 bin 392 ile Fransa, 85 bin 321 ile Almanya ve 78 bin 792 ile İspanya izledi.
Türkiye'de ise 9 Mayıs itibarıyla toplam 43 bin 79 kişi yaşamını yitirdi.
Son verilere göre dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı bugüne dek 1 milyar 280 milyondan fazla doz aşı uygulandı.
Nüfusa oranla her 100 kişide en fazla doz aşı yapılan ülke Seyşeller oldu. Uygulanan doz sayısının ülke nüfusunu aştığı Seyşeller'de, her 100 kişiye düşen doz sayısı 129,88 oldu.
ABD'de ise Kovid-19 aşılama istatistiklerini takip eden Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, 151 milyon 315 binden fazla kişiye ilk doz, 112 milyonu aşkın kişiye ikinci doz Kovid-19 aşısı yapıldı.