Güney Amerika’nın batısındaki Peru görkemli And Dağları’yla, dünyanın en uzunlarından Amazon Nehri ve Yağmur Ormanları’yla, sırrı hâlâ çözülemeyen ‘Nazca Çizgileri’yle, dünyanın yeni 7 harikasından biri Machu Picchu’yla ve günden güne ünlenen yerel mutfağıyla gezginlere çok şey vaat ediyor.
#Serda BüyükkoyuncuHem Karun Hazineleri’ni görmek hem de büyüleyici vadiler, özgün evler, eşsiz lezzetler şehrini keşfetmek için yolumu Uşak’a düşürdüm. Ziyaretimin şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümüne rastlaması anlamlı bir sürpriz oldu. Lidyalılar ve Makedonyalı Blaundusluların izlerini taşıyan Ege’nin bu güzel ilini, tarih meraklılarının da mutlaka ziyaret etmesini öneririm.
#HürriyetKocaeli'nin Körfez ilçesinde yaşayan Birdane Doğrukol, 'Holoprozensefali' (beyin anomalisi) tanısıyla dünyaya gelen kızı Melis Eylül için, doktorların 'yaşamaz' demesine rağmen mücadelesinden vazgeçmedi. Birdane Doğrukol, kızı Melis'in tüm engelleri aşıp, 5 ülke 30’dan fazla şehir gezdikten sonra mutlu bir şekilde 21 yaşında hayata veda ettiğini söyledi.
#KocaeliSayısız Amerikan filminin çekildiği, kovboyların atlarıyla gezindiği, Kızılderililerin bir zamanlar yaşadığı o ikonik yer neresi diye sorsalar akıllara hemen Grand Kanyon Ulusal Parkı gelirdi. Bu park öylesine büyük ki, başındaki İngilizce ‘grand’ yani büyük anlamına gelen sıfat bile kanyonun devliğini vurgulamak için yeterli gelmiyor. Kanyonun uzunluğu 446 km iken eni 29 km’lik bir alana yayılıyor.
#Grand Canyon Ulusal ParkıABD'deki Grand Kanyon'dan (Büyük Kanyon) sonra dünyanın en uzun ikinci kanyonu olan ayrıca en büyük cam terasına sahip Uşak'taki Ulubey Kanyonları'nda, beklenen ziyaretçi sayısının üstüne çıkıldı. Yılda 40 bin konuğun beklendiği kanyonda yaklaşık 500 bin misafir ağırlandı. Ulubey Kaymakamı Onur Özaydın, yapacakları projelerle bu sayıyı 1 milyon turiste çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
#UşakABD’deki Grand Kanyon’dan (Büyük Kanyon) sonra dünyanın en uzun 2’nci kanyonu olan ayrıca en büyük cam terasına sahip Uşak’taki Ulubey Kanyonları’nda, beklenen ziyaretçi sayısının üstüne çıkıldı. Yılda 40 bin konuğun beklendiği kanyondaÿ yaklaşık 500 bin misafir ağırlandı. Ulubey Kaymakamı Onur Özaydın, yapacakları projelerle bu sayıyı 1 milyon turiste çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
#Grand KanyonDünyanın en büyük kanyonu Grand Kanyon’u bilmeyen yoktur. Dünyanın en büyük kanyonları arasına yer alan Ihlar Vadisi ise son zamanlarda ziyaretçi akınına uğruyor. Doğal yaşam ve bir de cam köprü bulunan Ihlara Vadisi’nde 2016’ya göre ziyaretçi oranı yüzde 20 arttı.
#AksarayUşak köklü kültürü, doğal güzellikleri, sıcakkanlı insanlarıyla görülmeye değer birçok güzelliğe ev sahipliği yapıyor ve insanı kendine çekiyor. Özellikle Uşak’ta Amerika'daki Grand Kanyon'dan sonra dünyanın ikinci en büyük kanyonu Ulubey Kanyon’u bulunuyor, hatta Türkiye’nin ilk hidroelektrik santrali de burada… Hayatımın belki de en mutlu zamanlarında İzmir'de arkadaşlarımın yanındayken aldığım bir telefonla kendimi otogarda buluverdim ve Uşak için yola koyuldum. İşte size Uşak gezi rehberi…
#UşakDünyanın en önemli fuarlarından Dubai Cityscape Global 2015 Fuarı 8-10 Eylül tarihleri arasındagerçekleşiyor. Yaklaşık 60 Türk şirketinin gayrimenkul fuarına çıkarma yapması bekleniyor. 4 bin metrekare alanda yer alan şirketler onlarca gayrimenkul projesini yatırımcıların beğenisine sunuyor. Körfez ülkeleri yatırımcılarının Türkiye’ye ilgisinin katlanarak arttığını belirten Türk inşaat sektörü temsilcileri fuar boyunca hem sıcak satış yapmayı hem de işbirlikleri geliştirmeyi hedefliyor. Bu yıl alanı daha da genişletilen fuara 51 binden fazla ziyaretçi bekleniyor.
Türkiye’nin keşfedilmemiş birçok doğal değeri bulunuyor. Aslında bunları yöre halkı biliyor. Haritalarda işaretli, hatta fotoğrafları illerin tanıtım broşüründe kullanılıyor. Bilinmeyen ise anlamları ve gerçek değerleri. Malatya’nın Akçadağ ilçesindeki Levent Kanyonu bunlardan biri. Kayalara insan eliyle açılan mağaralarda muhtemelen Hititler’den itibaren pek çok uygarlığın temsilcileri yaşadı. Fakat henüz kapsamlı bir arkeolojik çalışma yapılmadı.
Kışın vadiler, ormanlar beyaz pelerinine büründüğünde, patikalar karla kaplandığında doğa yürüyüşleri masal dünyasına yolculuğa benzer. Doğa susmuş, ağaçlar buzdan heykellere dönüşmüştür. Sadece rüzgarı ve nefes sesinizi duyarsınız. Kar insanoğluna özlemini çektiği yumaşacık, tertemiz bir dünya sunar. Fotoğrafçı Yıldırım Güngör, şubatta karla kucaklaşmak isteyenlere beş bölgeden on kış yürüyüşü rotası öneriyor. Daha fazlasını, Güngör’ün Atlas Dergisi’nin şubat sayısıyla ücretsiz edineceğiniz “Kış Rotaları Atlası”nda bulacaksınız.