Lise 3’üncü sınıf öğrencisi Aras Aydın, son zamanlarda artan sporda şiddet olayları ve spordaki cinsiyet eşitsizlikleri üzerine 'Yılmaz Koç' adlı bir kitap yazdı. Kitabın hikayesinde futbol antrenörü Yılmaz, mahallenin kız futbol takımını final maçına hazırlıyor. Ancak Yılmaz Koç kızlara kazanmayı değil yaptığın işi hakkıyla yapmanın ve başkalarına saygı duyarak mücadele etmenin önemini öğretiyor. Aras, 16 yaşında erkek bir öğrenci olarak kızların dünyasından bakarak toplumsal eşitlik için kaleme aldığı bu kitabın telifini ve satış gelirlerini de Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı'na bağışlıyor.
#Görme Özürlüler DerneğiTürk Telekom’un, görme engellilere yönelik hazırladığı sesli betimlemeli eserlerden oluşan ‘Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi’ne ilgi devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde yer alan ve dünyaca ünlü 30 tablonun yer aldığı serginin konukları; Sesli Betimleme Derneği, Engelsiz Sağlık Çalışanları Sendikası ve Evrensel Görme Özürlüler Derneği’nin üyeleri oldu.
#Türk TelekomSabancı Vakfı'nın desteklediği 'Engelli Ayrımcılığını Önleme ve Mücadele Platformu' projesi Türkiye'de engelli vatandaşlara bakışı gözler önüne seriyor. Türk halkının yüzde 70'i engelli komşu istemiyor, yüzde 57'si ise "Engelliler ayrı okullarda okusun" diyor. Yani onları yaşam alanlarında görmek bile istemiyor! Çarpıcı araştırma sonuçlarını hurriyet.com.tr'nin engelli yazarı Ayşegül Domaniç Yelçe ve TESYEV Başkanı Yavuz Kocaömer değerlendirdi.
Programın yeni Fark Yaratan’ı, görme engellilerin toplum yaşamına eşit bir şekilde katılımını sağlamak hedefiyle çalışmalar yapan Görme Özürlüler Derneği oldu. 1970 yılında Körlere Mutluluk Derneği olarak kurulan dernek, 1998 yılından bu yana GÖZDER adıyla faaliyet gösteriyor. Görme engellilerin sorunlarına odaklanarak yasal ve sosyal haklarını kazanmaları için çalışıyor; mesleki, sportif, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenliyor, rehabilitasyon hizmetleri veriyor. Derneğin, engelli ayrımcılığıyla mücadele amacıyla Kas Hastalıkları Derneği ortaklığında ve Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı desteğiyle oluşturduğu Engelli Ayrımcılığını Önleme ve Mücadele Platformu, sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesini, onlara mücadele deneyimi kazandırılmasını ve ortak hareket kültürü oluşturulmasını hedefliyor. Platform kapsamında, 8 ilde 40 binden fazla engelli kişi ile çalışan 32 sivil toplum kuruluşu İstanbul’daki eğitimlerde bir araya getirildi.
#HtvhaberSabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Toplumsal Gelişme Hibe Programı çerçevesinde bu yıl 9 sivil toplum kuruluşunun projelerine toplam 1.1 milyon lira hibe vereceklerini söyledi. Sabancı, program çerçevesinde bugüne kadar 50 bin kişiye ‘dokunduklarını’ vurguladı.
Görme Özürlüler Derneği (GÖZDER) Başkanı Bülent Kelleci, görmeyen insanlar acaba en iyi hangi sporu yapar diye araştırmaya başlıyor. Sonunda, kürekçilerin bir kısmının çok eski çağlardan beri görme engelliler arasından seçildiğini öğrenince harekete geçiyor. Bir spor kulübü aramaya başlıyor. Bu arayış günlerinde Bisse Yönetim Kurulu Başkan vekili Asiye Kefeli’yle karşılaşıyor. Asiye Hanım destek sözü verince Türkiye’nin ilk görme engelli kürek takımı da kurulmuş oluyor.
Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi’ne giderek "kardeşinin görme özürlü olduğunu ve 2 dairesini derneğe bağışlamak istediğini" söyleyen hırsızlıktan sabıkalı Erdal Şen, görme özürlü Muhsin Altun’dan (51) kendisine ve kızına ait sesli konuşma programı yüklü Nokia N70 ve Nokia 6681 model cep telefonlarını, "bakmak için" alıp kayıplara karıştı.