Özel Atagöz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Aydın, göz tembelliğinin erken teşhis edilip tedavi edilmezse, kalıcı görme kaybına neden olabileceğini belirterek çocuklarda düzenli göz muayenelerinin küçük yaştan itibaren çok önemli olduğunu söyledi.
#1Göz kapaklarının açılıp kapanmasına göz kırpması denir. Göz kırpmasının iki farklı amacı vardır. Bunlardan birincisi kırpma sırasında göz küresi gözyaşıyla nemlenir ve bu sayede gözün kuruması da engellenmiş olur. İkincisi ise, gözü gelebilecek tahriş edici ve yabancı cisim maddelerden korur. Çocuklarda sık göz kırpma nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#ÇocukNadir hastalıklar alanında 30 yıldan bu yana hastaları önceliğine alan global biyoteknoloji şirketi Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar Türkiye Genel Müdürü Derya Köker ve Medikal Direktörü Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü, Miyastenia Gravis (MG) Farkındalık Ayı vesilesiyle önemli bilgiler paylaştılar.
#Sponsorlu İçerikHalk arasında ‘göz nezlesi’ olarak bilinen ‘adenoviral konjonktivit’, göz enfeksiyonlarının başlıca sebebini oluşturuyor. Göz nezlesi tedavisinde gecikilirse görmede azalmaya ve uzayan göz şikayetlerine bağlı olarak yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabiliyor. Havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda bulunma sıklığının ve temasın artması nedeniyle virüsün daha kolay bulaşmasının yanı sıra hava koşullarının virüsün çoğalmasına uygun ortam sağlaması sonucu kış mevsiminde adenoviral konjonktivitin görülme sıklığı artırıyor. Peki, göz nezlesi nasıl bulaşır, neden olur? İşte göz nezlesi tedavisi ve evde iyi gelen yöntemler...
#Göz NezlesiMiyop, uzağı net görememe durumuna verilen isimdir. Gözlerimizin pek çok nedenle, belirli mesafeleri görememesi bir hastalık değil “kusur” olarak tanımlanır. Göz, ışığı kırarak görüntüyü oluşturduğu için bu kusura, “kırma kusuru” ismi de verilir. Uzağı görememe veya bulanık görme hastalığı nedir sizler için derledik.
Birçok bilinen göz rahatsızlığı bulunmaktadır. Bazı göz rahatsızlıklarına ise oldukça yaygın olarak rastlanmaktadır. Miyop ise en fazla rastlanılan göz rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Miyop nedir, neden olur? Miyop kalıcı mıdır, kendi kendine iyileşir mi? Gözünde miyop rahatsızlığı bulunan kişilerin miyop ile ilgili merak ettiklerini detayları ile derledik.
#Miyop NedirHalk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak bilinen ‘Excimer Lazer’ ile ilgili bilgi veren Medicana Bahçelievler Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Özgür Yaşar, bu operasyon sayesinde hastaların genellikle gözlük veya lens kullanmadan net bir görüşe kavuşabildiğini açıkladı. Peki, Excimer lazer nedir? Kimler Excimer lazer ameliyatı olabilir? Kalıcı bir ameliyat mı?
#Excimer Lazer“Kovid-19 sürecinde sağlıklı kişiler hijyen kurallarına maksimum önem vermek şartıyla kontakt lens kullanmaya devam edebilirler” diyen göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Taşkın, “Kontakt lenslerin koronavirüs yayılımını artırabileceği yönünde bilimsel bir veri bulunmuyor” dedi
#İzmirHalk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak bilinen ‘Excimer Lazer’ ile ilgili bilgi veren Medicana Bahçelievler Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Özgür Yaşar, bu operasyon sayesinde hastaların gözlük veya lens kullanmadan çok net bir görüşe kavuşabildiğini açıkladı.
#Sağlık YanınızdaÜlkemizde sıkça görülen diyabet yani şeker hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Tayfun Garip “Diyabet çok su içme, sık idrara çıkma, çok yemek yeme veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu ve gece idrara çıkma olup daha nadir olanları bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak akılda tutulması gereken bir önemli nokta da diyabet hastalığı gelişmiş olmasına karşın hiçbir belirti veya bulgunun olmayabileceğidir” dedi.
#DiyabetSkolyoz, omurganın normalin dışında eğri bir şekil almasıdır. Normal bir omurga yapısı, omzun üst kısmında bir kavis ve sırtın alt kısmında bir kavis olacak şekildedir. Omurga bir yandan diğer yana kıvrıksa veya "S" veya "C" şeklinde ise skolyoz hastalığınız olabilir.
#SkolyozGöz hastalıkları hayatımızın her dönemini etkileyen sağlık problemlerinin başında geliyor. Görme bozukluklarından biri olan göz tembelliği de bunlardan biri… Peki, göz tembelliği neden olur, belirtileri nelerdir? Göz tembelliğinin tedavisi nasıl yapılır? Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Kemal Yıldırım, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Göz TembelliğiAnneler, uzun hamilelik yolculuğu boyunca heyecanla bebeklerine kavuşmayı bekliyor. Bu bekleyiş sırasında vücuttaki hormon değişiklikleri nedeniyle çeşitli hastalıklar gelişebiliyor. Hamilelik öncesinde var olan göz problemlerinde ise bu dönemde artış görülebiliyor.
#Göz ProblemleriSerebral Palsi tablosu; doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğum sonrası erken dönemde oluşan beyin lezyonlarında görülür. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Çabukoğlu; Serebral Palsi hakkında bilgi verdi, Serebral Palsi'de görülebilecek sorunları sıraladı.
#Serebral Palsi NedirGörme kalitesi azaldığı halde gözlük ya da lens kullanmak istemeyenlerin imdadına göze uygulanan lazer operasyonları yetişiyor. Lazer ile göz tedavisinin belirli dereceye kadar olan göz kusurlarını azaltmada etkili olduğunun altını çizen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu; lazer ile kimlerin gözlükten kurtulabileceği ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi.
#Göz