Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda 2020 yılının 500 tam puanlı şampiyonlarından olan İrem Deniz Küçükköse dünyanın en parlak 100 öğrencisinden biri seçildi. İrem Deniz, kendisine ömür boyu eğitim desteği sağlayan bu başarıya görme engelliler için tasarladığı kabartma ekran sayesinde ulaştı. Küçükköse, tasarladığı yapay zekâ destekli kabartma ekranla 80 bin kişi arasından 100 Rise Global listesine seçildi.
#GoogleTÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda geleceğin bilim insanları ödüllerine kavuştu. 57 ilden 336 öğrencinin 180 projesinin kıyasıya mücadele ettiği yarışmada Muşlu Bager Çalışcı ve arkadaşları “Engelsiz Astronomi Sözlüğü” Projesi ile teşvik ödülü aldı.
#TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları BaşkanlığıErzurum'un Palandöken ilçesindeki Nevzat Karabağ Anadolu Lisesi öğrencileri Ahmet Ali Bitlisli ve Yunus Emre Zorlu, görme engelliler için 'Renkli Göz' ismini verdikleri para tanıma cihazı yaptı. Banknot ve madeni parayı algılayarak seslendiren cihazı deneyen Erzurum Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği Başkanı Ömer Onay, "Devlet büyüklerimizden bu çalışmaya el atıp seri bir halde üretimini sağlayıp görme engelli vatandaşların hizmetine sunmalarını bekliyorum" dedi.
#ErzurumTEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, Atatürk Havalimanı'nda kapılarını ziyaretçilere açtı. 6 gün boyunca birçok etkinliğin ve teknoloji yarışmasının düzenleneceği festivalde genç mucitler de yerini aldı. İşte yakın geleceğin yeni Vecihi Hürkuşları yeni Selçuk Bayraktarları...
#TEKNOFEST 2021Clubhouse daveti, sosyal medya kullanıcılarının gündemine geldi. Ses temelli olarak faaliyetine sürdüren sosyal medya ağı olan Clubhouse, şimdilik yalnızca iOS kullanıcılarına hizmet veriyor. Clubhouse uygulamasını kullanmak için ise davetiye gerekiyor. Clubhouse uygulaması ile kullanıcılar isterlerse konuşmalara katılmayıp sadece dinleyebiliyorlar. Uygulamada konuşulanlar ise kaydedilmiyor ve sonradan dinlenemiyor. Peki, Clubhouse nedi? İşte, Clubhouse davetiyesi ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#ClubhouseDünyanın en zengin ismi olan Elon Musk, son günlerde hızla popüler bir hale gelen Clubhouse uygulamasına girerek sıradışı açıklamalarda bulundu. Musk, kafatasındaki implant sayesinde video oyunu oynayabilen bir maymunu olduğunu açıkladı.
#Elon MuskTeknoloji geliştikçe kullanıcıların hayatını da kolaylaştırıyor. Sağlık sektöründe de önemli gelişmelere yol açan teknoloji, görme engelliler için de rehber görevini görüyor. 7-14 Ocak Görme Engelliler Haftası'nda bu kullanışlı teknolojileri yeniden hatırlatalım istedik. İşte görme engellilerin hayatını kolaylaştıran o çözümler...
#Görme Engelli3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesine 'engel'lerin aşılmasını sağlayan ve hayatı kolaylaştıran teknolojileri derledik. Peki hangi uygulama ve teknoloji engellilerin hayatına ne denli etki ediyor, hayatlarını nasıl kolaylaştırıyor?
#3 Aralık Dünya Engelliler GünüBM’nin ilan ettiği Engelliler Günü’nün bir amacı var: Farkındalık yaratmak. 3 Aralık öncesi engellilerle konuştuk, günlük hayatta en çok yaşadıkları sıkıntıları sorduk: “Bedensel engeli olanlara zekâ sorunu varmış gibi davranmayın, sokakları tekerlekli sandalye ve görmeyenlere uygun hale getirin, engelimizi yüzümüze vurup bizi üzmeyin...”
#GazetehaberleriTeknofest 2020’ye liseli gençler damga vurdu. Genç mucitler görme engelliler için nesnelere duyarlı, engel tanıyan baston ve konuşan dünya haritası hazırladı. Bilgisayar mühendisi Ömer Muratlı’nın geliştirdiği Afara adlı makine, yılda 140 bin tonu bulan toplanamayan pamuğu toplayacak. Bir başka genç tarafından geliştirilen dev dron ile 10 dakikada 10 dönüm tarla ilaçlanabiliyor.
#GazetehaberleriMEB, 2019’un ‘Fark Yaratan Öğrencileri’ni belirledi. Berlirlenenler arasında ortaokul, meslek lisesi ve BİLSEM öğrencileri bulunuyor. Aralarında elektrik enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye aparatı üreten de var, deniz süngerinden doku üreten de.
#Milli Eğitim BakanlığıSabancı Vakfı tarafından 2007 yılından bu yana düzenlenen Sabancı Vakfı Filantropi Semineri bu yıl “Engelsiz Yaşam Teknolojileri – Eğitim ile Güçlenme” başlığıyla yapıldı. Etkinliğe ev sahipliği yapan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’dan sonra kürsüye çıkan Etiyopyalı İnsan Hakları Avukatı Yetnebersh Nigussie, soluk kesen yaşam hikayesini seminere katılanlarla paylaştı:
#Gazetehaberleriİstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğrenciler görüntülerdeki objeleri otomatik tanıyıp etiketleyen ve Türkçe altyazı üreten bir proje geliştirdi. “Görüntülü Altyazılama Projesi” Türkçe veri tabanı oluşturmakla kalmıyor, diğer yapay zekâ uygulamalarıyla entegrasyona da imkân veriyor. Metin seslendirme programlarıyla birleştirilirse görme engellilere fayda sağlayabilecek proje, e-ticarette de fark yaratacak potansiyele sahip.
#İstanbul Bilgi ÜniversitesiŞanlıurfa'da görme engelli 20 öğrenciye elektronik ortamdaki metinleri Braille alfabesine çeviren teknolojik cihaz dağıtıldı. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma, Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Ertan Göv, "Cihazı bir bilgi hazinesi olarak görüyoruz çünkü çocuklarımızın ders kitaplarından tutun, hikaye, derste aldığı nota kadar içerisinde barındırabilecekleri güzel bir ürün" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıDünyada hem bedenlerinin hem de beyinlerinin daha iyi çalıştığını öne sürerek, vücutlarına çip, mıknatıs özelliği olan metal parça ve implant gibi çeşitli donanımlar taktıran insanlar var. Bu nispeten yeni akıma "biyo-hacking", bunu yapan kişilere de "biyo-hacker" adı veriliyor.
#ÇipDünyada hem bedenlerinin hem de beyinlerinin daha iyi çalıştığını öne sürerek, vücutlarına çip, mıknatıs özelliği olan metal parça ve implant gibi çeşitli donanımlar taktıran insanlar var. Bu nispeten yeni akıma "biyo-hacking", bunu yapan kişilere de "biyo-hacker" adı veriliyor.
#Hacker