Çoğu insanın zeki olduğunu düşündüğü hayvanların kısa bir listesi vardır; şempanzeler, yunuslar, balinalar, belki köpekler ve kediler. Ancak biyolojik bilimlerdeki en son gelişmeler bu listeyi bir hayli genişletecek ilginç sonuçlar ortaya koydu. Mesela zürafalar matematik işlemlerini kafalarından yapabilirler, yunuslar para birimini geliştirip kullandılar ve karıncalar aynada kendilerini tanıyabilir! İşte hayvanlar aleminden sizi şaşırtacak sürpriz bilgiler…
#Hayvanlar AlemiArkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin hazırladığı, “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif Listesi” belli oldu.
#ArkeolojiArkeologlar tarafından 2023 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 keşif arasında Göbeklitepe'de gerçek boyutlu ve boyalı domuz heykeli ilk sırayı alırken, Burdur'daki 'hortlak' mezarı ikinci en önemli keşif oldu. Prof. Dr. Necmi Karul'un kazı başkanı olduğu Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesi kapsamında kazılan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Karahantepe'de 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulunmuştu.
#ArkeolojiAlmanya’dan küçük yaşta Tayland’daki bir alışveriş merkezinde bulunan kafesine getirilen ve yaklaşık 30 yıldır burada tek başına yaşayan Bua Noi adlı gorilin kurtarılması için başlatılan imza kampanyası 120 bine ulaştı.
#AlmanyaGüçlü ve yenilmez kadının sembolü, bilimkurgu filmlerinin kraliçesi… ‘Alien’ üçlemesinin Ripley’i, Afrika gorillerinin annesi… 73 yaşındaki Sigourney Weaver şimdiye kadar birçok farklı rolün hakkını verdi ve bugün de kariyerinin en parlak dönemlerinden birini yaşıyor. 2 Aralık’ta vizyona giren ‘Acil Durumda Jane’i Ara’ filminde bir kürtaj hakları aktivistini canlandırıyor. Bu cuma sinemalara gelecek ‘Avatar: Suyun Yolu’nda da genç kızlığına dönüyor. Belli ki Weaver yaşlanmak nedir bilmiyor.
#Sigourney Weaver2016 yılı Amerikan aksiyon macera filmi Tarzan Efsanesi televizyonda izleyicisiyle buluşuyor. Edgar Rice Burroughs tarafından yaratılmış hayali karaktere dayanan filmde birbirinden başarılı oyuncular yer alıyor. Film, yayınlandığı yılda dünya çapında 356 milyon doların üstünde hasılat elde etmişti. İşte, Tarzan Efsanesi filmi konusu ve oyuncuları...
#Tarzan EfsanesiBelgeselci Burak Doğansoysal 24 ay sürecek ‘Anadolu Kadim Doğa’ belgeseli çekimlerinin ilk çeyreğini özetleyen bir videoyu sosyal medyada yayımladı. Sadece 6 aylık çekimler bile yapılan işin etkileyiciliğinin kanıtı gibiydi. Burak Doğansoysal’la konuştuk; Anadolu doğasının sakladığı güzellikleri, onları korumanın ve kollamanın yollarını anlattı ve en önemlisi, ekosistemimizin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi...
#Hürriyet1800’lerde öldürülmesi en zor ve en tehlikeli beş hayvanın kod adıydı ‘big 5’ yani ‘büyük beşli’. Aslan, gergedan, bufalo, fil ve leopar… İngiliz fotoğrafçı Graeme Green bu kez avcılık değil, tükenişlerine dikkat çekmek için ‘yeni büyük beşli’ anketi düzenledi. 50 binden fazla oy kullanıldı. Bufalo, leopar ve gergedan takımdan çıktı. Yeni büyük beşli: Goril, kaplan, kutup ayısı, fil ve aslan.
#GazetehaberleriKertu Sillaste’nin yazıp resimlediği ‘Herkesin Tarzı Başka, İşte Sanat Burada’nın derdi çocuklara sanat dallarını ezberletmek değil. Hangi sanatın nasıl yapıldığı, insanda ne gibi duygular uyandırabileceği üzerinden örneklerle gidilerek gerisi çocukların düş gücüne bırakılıyor.
#İşte SanatBir yıldır fazlasıyla kapandık, gezmek, sokaklarda olmak, başka yerler görmek çoğu kişi için halen hayal. Ancak bize nefes aldıracak uygulamalar var... Dünyanın birçok şehrini bir otomobil ya da evin camından kolaylıkla izleyebilirsiniz.
#GazetehaberleriNeandertal, yaklaşık 200 - 250 bin yıl önce yaşamış olan insan türüdür. Bilimsel adı Homo Neanderthalensis'tir. Halk arasında ''Primat'' ve ''Mağara adamı'' olarak da bilinir. Merak edenler için Neandertal'lerin özelliklerini detaylı bir şekilde araştırdık.
#Neandertal Nedir?Ebola virüsü hastalığı veya Ebola kanamalı ateşi %60-90 oranında ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle Batı Afrika’da görülmektedir, şu ana kadar Türkiye’de yaşanmış olgu bildirilmemiştir. Hasta kişinin kan ve vücut salgıları ile temas edenlere bulaşma olasılığı yüksektir. Hastalığın bulguları ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, halsizlik, ishal, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık olarak bildirilmiştir. Ebola Virüs Hastalığı (EVH)'nin detayları ve hastalığın hakkında yapılmış araştırmalardan çıkan sonuçlar nedir?
#Ebola Virüs Hastalığı NedirDünyanın dört bir ucuna gitti, her biri farklı renkte onlarca kent gezdi. Gazeteci Serkan Ocak, yıllardır yaptığı seyahatlerin bir kısmını ‘Gezeceğin Varsa Göreceğin de Var’da anlatıyor. 19 ülkeden 25 farklı lokasyona uğrayan kitap, aynı zamanda iyi bir seyahat arkadaşı adayı...
#Serkan Ocakİlkokul beşinci sınıftan beri seyahat ediyor, yeni yerler görmeye dair merakı hiç dinmiyor. Ara ara Google Earth’ü açıp merak ettiği yerleri inceliyor, bir ülkeye gitmeden önce bazen haftalar süren araştırmalar yapıyor. Hürriyet muhabiri Serkan Ocak, kendini ‘seyahat arsızı’ olarak tanımlayan profesyonel bir gezgin ya da şöyle diyelim; doğuştan turist! ‘Gezeceğin Varsa Göreceğin de Var’ adlı kitabında, bu seyahatlerin bir kısmını anlatıyor. 19 ülkeden 25 lokasyona yer veren kitabı ve birbirinden ilginç maceralarını konuştuk.
#Serkan OcakDünya genelinde Batı Afrika'da 2013 yılından itibaren yaygınlaşarak insan sağlığını tehdit eden ebola virüsü can almaya devam ediyor. Africa CDC'den yapılan son açıklamaya göre, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde virüs nedeniyle, hayatını kaybedenlerin sayısı bin 705'e çıktı. Ciddi ve tehlikeli bir virüs olan bu hastalığın insan ve hayvanlar için özel bir tedavisi bulunmuyor. Peki, ebola virüsü nedir? Ebola virüsü nasıl bulaşır?
#Ebola Nedir?Ebola virüsü, 2013 Aralık ayında Batı Afrika'da yaygınlaşmasının ardından, hala çok sayıda insanın ölümüne neden olmaya devam ediyor. Özellikle gündeme gelen haberlerle beraber, vatandaşlar da ciddi bir hastalık olan ebola ile ilgili araştırmalarına hız verdi. Peki, hayati risk oluşturan ebola virüs hastalığı nedir? Ebola nasıl anlaşılır? İşte, ebola ile ilgili bazı bilgiler.
#Ebola Virüs Hastalığı Nedir?İsviçre merkezli Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), güncel raporunda, neredeyse 3 bin türün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu bildirerek, bu hayvanların korunması çağrısında bulundu. Kuruluş, dört gün önce, dünyada sadece bir tane kalan erkek Orta Afrika beyaz gergedanı Sudan’ın ölümünün, diğer türlerin kaderi için bir uyarı olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
#Yok Olma Sınırındaki HayvanlarOrman ve Su İşleri Bakanlığı’nın koruma altına aldığı çengel boynuzlu dağ keçilerinin sayısı artmaya devam ediyor. Yaban hayatına sahip çıkmaya devam eden bakanlık, koruma çalışmalarının işe yaradığını göstermiş oldu. Nesli tehlike altında olduğu için korumaya alınan çengel boynuzlu dağ keçileri en son 1930-1940’lı yıllarda Gümüşhane’de gözlemlenmişti ve uzun yıllar sonra ilk kez 2016’da varlığı yeniden görüntülenmişti…
#Orman Ve Su İşleri BakanlığıSeyahat tutkunları ve gezginler doğa ile buluşmak ve büyüleyici bir ortamda unutulmaz anlar yaşamak için safarileri'de tercih ediyor. En gözde safari turlarına ev sahipliği yapan Afrika ise dünyanın başka hiçbir yerinde doğal ortamında görme şansı bulamayacağınız hayvanlarla yakın temas kurma imkanı sağlıyor. İşte her gezginin hayatında en az bir kez yaşaması gereken bu eşsiz deneyim için safari yapılabilecek en güzel yerler...
#Safari