Bayramın sona ermesiyle 'Dijital Telif Yasası'nın çıkarılması için hummalı bir çalışma yürütülüyor. TBMM Genel Kurulu'nun, 25 Haziran Salı günü haftalık çalışmasına başlamasıyla Dijital Mecralar Komisyonu da, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında "dijital telif" gündemiyle toplanacak. Komisyona Google yetkilileri bir sunum yapacak. Öte yandan "Krito Varlıklar Yasası" da TBMM'nin gündemine gelecek.
#GoogleHürriyet.com.tr, Google ve FT Strategies ortaklığıyla hayata geçirilen Google News Initiative (GNI) AI Launchpad'in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'yı (EMEA) kapsayan yeni programına katılacak sekiz medya kuruluşundan biri oldu. Hürriyet, başvuru yapan 100'den fazla yayıncı arasından seçildi.
#Hürriyet1999 Marmara depreminin hemen ardından sahada eğitim aksamasın diye kurulan TEGV’in Ateşböcekleri, o tarihten bu yana afetler bölgelerinde çocuklara ilk dokunan gönüllülerden oldu. 6 Şubat depremlerinde de bu durum değişmedi, 17 TIR anında bölgeye ulaştırıldı. Vakfın 30 yaşına bir yıl kala Genel Müdür Sait Tosyalı ile İstanbul Zeyrek’teki tarihi binada bir araya geldik. Tosyalı, “Gelecek 30 yılda 21. Yüzyıl yetkinlerine uygun çocukların yetişmesi için nitelikli eğitimde fırsat eşitliği projelerimizi artırıyoruz” dedi.
#TEGVMilyarderlerin bir kısmı servetlerini kurdukları şirket sayesinde elde ederken bir kısmı da aileden kalan miras sayesinde zengin oluyorlar. Ancak küçük bir milyarder topluluğu var ki bu iki gruba da girmiyorlar. Bazı kişiler, bir şirketin sadece çalışanı olarak servet edinebiliyor. Üstelik bu kişilerin şirkette bir ortaklığı da bulunmuyor. Bunların başında Microsoft'ta 1980'de işe giren ve şirketin 2000-2014 yılları arasında CEO'su olan Steve Balmer ve Apple CEO'su Tim Cook geliyor.
#Steve BalmerHSBC çalışma saatleri, bankada para işlemleri bulunan müşterilerin araştırdığı konu olmaya başladı. HSBC şubelerinin mesai saatleri ve öğle arası çalışma saatleri bilgisine göre işlemlerini gerçekleştirecek olan vatandaşlar, konuyla ilgili araştırmalarını gerçekleştiriyor. Pek, HSBC saat kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor? Öğle arası çalışma saatleri nedir? Hafta sonu açık mı? İşte, HSBC çalışma saatleri 2024...
#HSBCKanada'da geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Çevrim İçi Haber Yasası, dijital telif konusunda adım atılmasını bekleyen pek çok ülkedeki yayıncıları heyecanlandırdı. Yasa aynı zamanda akıllara hem Google hem de Facebook'un yayıncılara ödeme yaptığı ilk ülke olan Avustralya'yı getirdi. Biz küresel bir harekete ilham olan Avustralya'daki yasayı, mimarı Rodney Sims'le konuştuk.
#AvustralyaGoogle'ın Kanada'daki yayıncılara yıllık 73,5 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmesinin yankıları sürüyor. Bu gelişme benzer yasaların hayata geçirilmesinin beklendiği pek çok ülkede heyecan yaratırken, ABD'de yapılan bir araştırma haberden elde edilen gelirin eşit paylaşılması gerektiğine ve yayıncıların hak ettiği ödemelerin çok daha yüksek olduğuna işaret etti. İşte ayrıntılar...
#GoogleSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk girişimci Dream Games’in Royal Match oyununun tüm dünyada en fazla gelir elde eden oyun olmayı başardığını duyurdu. Kacır’ın FT’nin haberini referans alarak verdiği bilgiye göre Royal Match, 2023’te 2 milyar dolarlık gelir elde etti, oyun içi ciroda ise dünyanın en yaygın oyunlarından Candy Crush’ın tahtını yıktı.
#Mehmet Fatih KacırKanada ve Avustralya'da Google'ın içerik üreticilerine telif ödemeyi kabul etmesinin ardından gözler Türkiye'deki çalışmalara çevrildi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkilileri, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Dijital platformların gönüllü anlaşmalar yapmaması durumunda zorlayıcı mekanizmaları barındıran mevzuatların uygulamaya konulması” gerektiğini vurguluyor.
#GoogleGoogle'ın geçtiğimiz günlerde Kanada'daki dijital yayıncılara içeriklerinin karşılığında telif ödemesi yapmayı kabul etmesi, akıllara bu alandaki ilk örnek olan Avustralya'yı getirdi. Sadece Google'ın değil Facebook'un da yayıncılara ödeme yaptığı ülkede elde edilen tecrübeler, dünyanın geri kalanı için çok önemli. Bu noktadan yola çıktık, Avustralya örneğinin başka ülkelerdeki yayıncılar için ne anlama geldiğini Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu Öğretim Üyesi Bill Grueskin'e sorduk...
#GoogleGoogle'ın Kanada'daki dijital yayıncılara içeriklerinin karşılığında telif ödemesi yapmayı kabul etmesi uluslararası basında büyük ses getirdi. Ancak bu konuda Kanada ilk örnek değil. Bu bağlamda hem Google'ı hem de Facebook'u dize getiren ilk ülke 2021 yılında Avustralya oldu. Peki teknoloji şirketlerinin Avustralya merkezli basın kuruluşlarına yaptığı ödemeler nasıl sonuçlar yarattı? Avustralyalı deneyimli gazeteci ve akademisyen Monica Attard'la konuştuk...
#GoogleGoogle'ın Kanada merkezli dijital yayıncılara yılda 74 milyon dolara varan miktarda telif ödemeyi kabul etmesinin ardından benzer bir sistemin Türkiye'de de uygulanması gerekliliği yeniden gündeme geldi. Peki Kanada’da varılan anlaşmanın bir benzerinin Türkiye'de de hayata geçmesinin etkileri ne olur? Dijital iletişim araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, olası senaryoları hurriyet.com.tr için değerlendirdi.
#KanadaKanada'da çıkan yasayla ülkenin Google'dan her yıl 74 milyon dolar telif ödemesi alacağı açıklanmıştı. Google'ın Kanada ile anlaşmaya varmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Anlaşmaya varılması hususunda Fransa örneğini gösteren Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat, "Google, ceza ödememek adına kabul etmek zorunda kalacak" dedi.
#Bilişim Hukuku DerneğiTüketici elektroniği fuarlarından IFA Berlin, dün kapılarını basın mensuplarına özel olarak açtı. Çok sayıda küresel markanın katıldığı fuara bu yıl sürdürülebilirlik, yapay zekâ ve akıllı ev teknolojilerinin damgasını vurması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda evlere girecek pek çok akıllı teknolojinin sergileneceği fuarı Hürriyet de yakından takip edecek. İşte teknoloji dünyasının buluştuğu fuardan ilk izlenimler...
#ArçelikNorveç kıyılarında 2019'da ortaya çıkan kameralı beyaz balina Hvaldimir, yıllardır yaşadığı terk etti. Uzmanlar bunun kötü haber olduğunu belirtiyor. Peki Hvaldimir'in dört yıldır yaşadığı kıyılardan ayrılmasında ve başka denizlere yol almasında ne sakınca var? İşte cevabı...
#HvaldimirSon ayların en çok konuşulan konularından biri olan yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT, yapay zekâya yönelik soru işaretlerini artırdı. İnsanların mesleklerini kaybetme tehlikesinden kişisel verilerin korunmasına yönelik çok sayıda hassasiyet henüz bir sonuca ulaştırılamazken; teknoloji şirketleri arasındaki rekabet ise hızla yükseliyor.
#Yapay ZekâElon Musk uzun yıllardır kendi şehrini kurma planlarıyla sık sık konuşuluyor. Ancak bu hayalin peşinde koşan tek kişi Musk değil. Kimi bir çöl rüyasının peşinde, kimi de Mars'ta bir şehir kurmak istiyor. İşte Larry Ellison'dan Peter Thiel'e dünyanın en zengin insanlarından bazılarının girişimleri…
#Elon MuskHasankeyf nerede sorusu, inşa edilen tünelin tam olarak nereden geçtiğini öğrenmek isteyen vatandaşların araştırdığı konu olmaya devam ediyor. 'Hısnıkeyfa'olarak anılan bu şehir, 'Kaya Kale' şeklinde tercüme edilebilir. Çeşitli kaynaklarda her kavmin kendi dilinde farklı telaffuz edildiği bu kelime, 'korunmaya müsait' anlamına gelmektedir. Kale yekpare taş kitlenin oyulması suretiyle oluşturulmuştur. Peki, Hasankeyf nerede? İşte, Hasankeyf konumu ve harita üzerindeki yeri hakkında bilgiler
#HasankeyfRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın Ukrayna'da işgal ettiği toprakların güvenliğini sağlamak için kısmi seferberlik ilan etmesini protesto eden binden fazla kişi Rus polisi tarafından gözaltına alındığı bildiriliyor.
#RusyaUkrayna’nın ayrılıkçı Donbas bölgesinde yavaş ilerleyen, Karadeniz’de de istediği kazanımları elde edemeyen Rusya, Odesa şehrine hava saldırısı düzenledi. 9 katlı bina ve dinlenme tesisi tahrip oldu. 21 sivil öldü.
#Ukrayna