UCİM (Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği) Türkiye Hukuk Koordinatörü ve Bursa İl Temsilcisi Av. Mine Rana Kahramanoğlu, çocuk odaklı afet yönetimi sisteminin acil kurulması ve de yaygınlaştırılması adına sahada olmaya devam edeceklerini söyledi.
#UCİMTürkiye Barolar Birliği, iki büyük depremden etkilenen 13.5 milyon vatandaş için ‘Hukuk Rehberi’ hazırladı. Deprem bölgesinde dağıtılan rehberde, ceza hukuku, özel hukuk, kamu hukukunun farklı alanları yönünden vatandaşın haklarını nasıl arayabileceği anlatılıyor... TBB Başkanı Erinç Sağkan, 11 ilin başsavcılıklarına şüphelilerin tespiti ve haklarında kamu davası açılması için suç duyurusunda bulunduklarını, sorumluların ‘taksir’ yerine ‘olası kast’ ve ‘zincirleme suç’tan, ölen her bir kişi için ayrı ayrı ağır şekilde cezalandırılmalarını talep ettiklerini söyledi.
#Türkiye Barolar BirliğiAnkara Barosu, sahipsiz hayvanlara ve onlara bakan hayvanseverlere destek olmak amacıyla ‘Pati Yardım Hattı’ kurdu. Gönüllü avukatlar, hat üzerinden kendilerine ulaşan usulsüz toplama, yakalama, zehirleme ve şiddet gibi ihbarlara 7/24 hukuki yardım sağlıyor.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAnne E.O., velayeti eski eşinde olan 13 yaşındaki kızının bedenindeki değişlikten şüphelenerek gebelik testi yaptırdı. Hamile olduğu belirlenen çocuğun, babasının arkadaşının cinsel saldırısına uğradığı ortaya çıktı. Çocuk devlet korumasına alınırken, 55 yaşındaki şüpheli H.Y. tutuklandı.
#Cinsel İstismarTürkiye genelinde çocuk ihmal ve istismarıyla mücadele eden UCİM Derneği ve dernek kurucusu Saadet Öğretmen, zaman zaman televizyona programlarına konu oluyor. Derneğin kurucularından olan Saadet Öğretmen (Saadet Özkan); İzmir Menderes’te görev yaptığı ilkokuldaki okul müdürünün yıllarca ve pek çok çocuğa karşı gerçekleştirdiği istismarı ortaya çıkaran, bu yöndeki çabası ve iz sürmesi sayesinde ilgili kişinin yargılanarak 82 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını sağlayan kahraman bir öğretmendir. Peki, UCİM nedir? İşte UCİM ve kurucusu Saadet Öğretmen hakkında bilgiler...
#UCİM Nedir?İRAN'da zorunlu başörtüsüne karşı eylem yaptığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Türkiye'ye geldiği turist vizesinin süresi dolduğu için Denizli'de polis tarafından gözaltına alınıp serbest bırakılan Meryem Şeriatmedari'ye, İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından Türkiye'yi kendi rızasıyla terk etmesi için 'Terke davet' yapıldığı öğrenildi. Şeriatmedari'nin avukatı Mukaddes Künarlıoğlu, kararın iptali için Denizli İdare Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.
#İranlı Aktivistİran’da zorunlu başörtüsüne karşı eylem yaptığı için hapis cezasına çarptırılınca Türkiye’ye kaçan Meryem Şeriatmedari, Denizli’de polis kontrolünde gözaltına alındı. Geri gönderme merkezinde tutulan Meryem’in yardım çağrısına sosyal medyadan destek yağdı. Gönüllü avukatların devreye girmesiyle Meryem serbest bırakıldı.
#GazetehaberleriGelincik Merkezi Başkanı Av. Aslı Koçak Arıhan, insanların evlerine kapandığı şu dönemde kadına şiddet konusunda da ek tedbirler alınması gerektiğini belirterek, “Tedbirler alınmazsa, pandemi sona erdiğinde kadına şiddet konusunda çok korkunç rakamlarla karşılaşabiliriz ve bunun vebali ağır olur” dedi.
#Sedat CENİKLİUyuşturucu suçundan gözaltında tutulduğu Beyoğlu Polis Merkezi’nde polis kurşunuyla ölen Nijeryalı Festus Okey’in ailesi, 13 yılın sonunda davaya katılmaya hak kazandı. Festus’un ailesini, Afrika’da bularak davaya dahil edilmesini sağlayan avukat Alptekin Ocak, “Artık yargılamaya katılmış durumdayız. Ölüme giden ihmalin ortaya çıkmasını sağlayabileceğimizi umuyoruz” dedi.
#GazetehaberleriKonya'da oğlu ile kızına 'cinsel istismarda' bulunduğu iddiasıyla tutuklanan A.K.'nin (42), 60 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. Savunmasında çocuklarının psikolojilerinin yerinde olmadığını öne süren A.K., ''Kızım ve oğlum internet hastasıdır. Psikolojileri yerinde değildir. İkisini de mavi balina oyununu oynarken görmüştüm. Suçsuzum, beraatimi istiyorum” dedi.
#KonyaNİJERYALI Festus Okey’in 11 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi’nde bir polis tarafından vurularak öldürülmesine ilişkin davada 11 yıl sonra başa dönüldü. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararının bozularak, kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesi gerektiğine hükmetti.
#GazetehaberleriBugün 13 Mayıs... Hem Anneler Günü, hem de Soma maden faciasının dördüncü yıldönümü. Onlar bir annenin tecrübe edebileceği en derin acıyı yaşadılar. Dört yıl önce bugün, daha yirmili yaşlarındaki evlatları, eşleri işe gitmek üzere evden çıktı ve bir daha geri dönmedi. Sorumlular hakkında açılan dava hâlâ sonuçlanmadı. Ama onlar adaletin yerini bulacağına dair inançlarını korumaya çalışıyor, birbirlerine destek oluyor. Kimi ilaçla ayakta duran, kimi torunlarıyla, kimi bahçesiyle avunan bu anneleri ziyaret etmesek olmazdı. Onlar, Soma’nın anneleri... Dört yıl sonra ne halde olduklarını Hürriyet Pazar’a anlattılar. “Gidenler gelmeyecek ama siz de ölmeyin diye bize sahip çıkın” diyorlar.
#Soma Anneleri