Samsun’da Şiddet Gören Kadın Sayısı Azaldı, Erkek Sayısı Arttı

Güncelleme Tarihi:

Samsun’da Şiddet Gören Kadın Sayısı Azaldı, Erkek Sayısı Arttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2016 09:23

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRÜ TEKİN BALCI, KOZA ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZİ’NE ŞİDDETTEN DOLAYI KADIN BAŞVURU SAYILARININ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE AZALDIĞINI, ERKEKLERİN BAŞVURU SAYILARINDA DA ARTIŞ OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne kadın başvuru sayısının bir önceki yıla göre azaldığını, erkeklerin başvuru sayısında ise artış olduğunu söyledi.
KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nde yapılan hizmetler hakkında bilgi veren Tekin Balcı, “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 06 Aralık 2012 tarihinde hizmete başlayan KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nde şiddet mağdurlarına psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal alanda rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmekte, aynı zamanda farkındalık oluşturmaya yönelik eğitim çalışmaları sürdürülmektedir. Şiddet uygulayan, alkol madde kullanan ve çeşitli ruhsal hastalıkları olan şiddet uygulayanlarla da birebir görüşmeler sürdürülmekte, tedavileri yönünde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile koordinasyon içinde çalışılmaktadır. Diğer illerden farklı olarak Samsun KOZA’da yapılandırılmış kamera kayıt sistemi adli görüşme odasında mağdurun ilk ifadesi alınmaktadır. İfade sırasında meslek elemanı da şiddet mağduruna refakat etmekte, danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca İŞKUR İl Müdürlüğü’nden haftada 1 gün görevlendirilen iş-meslek danışmanı ve Samsun Barosu’nda görevli gönüllü avukatlar merkeze başvuruda bulunan şiddet mağdurlarına hizmet sunmaktadır” dedi.
ŞİDDET GÖREN ERKEK SAYISI ARTTI
Kadına yönelik şiddetin geçen yıla oranla düştüğü belirten Balcı, “KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne 2014 yılı içerisinde bin 733 kadın ve 61 erkek olmak üzere toplam bin 794 başvuru yapıldı. 2015 yılı içerisinde ise bin 442 kadın, 76 erkek olmak üzere toplam bin 518 kişi oldu. Şiddetin türlerine göre bakıldığında ise, 2015 yılında 793 fiziksel, 52 cinsel, 241 ekonomik, 166 psikolojik, bin 123 sözel şiddet uygulanmıştır. Birden fazla şiddete türüne maruz kalan kişiler vardır. Sayıların toplamı bu nedenle kişi sayısından fazladır. Yoğun olarak şiddet uygulayan kişiler ise, eş şiddeti 719, arkadaş şiddeti 210, akraba şiddeti 79, kendi çocuğundan şiddet gören 84, abi-kardeş 63, baba 57 ve diğer olarak da 306 olarak gruplandırılmaktadır. Şiddet görenlerin medeni durumlarına bakıldığında da 976’sı evli, 542’si bekar, dul ya da boşanmış kişiler şiddet görmektedir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!