İZMİR'in Pasaport semtinde yer alan tütün depoları ve alışveriş merkezinin bulunduğu alana bir holding tarafından yapılacak, 45 katlı, 250 metre yüksekliğindeki gökdelene Konak Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının iptali için harekete geçildi. Mimarlar Odası, bu yapı ruhsatının 1/5000 ölçekli uygulama imar planına göre verilmesinin açıkça kamu yararına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu öne sürerek yürütmenin durdurulması istemiyle İzmir İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
#Mimarlar OdasıTarabya’da 34 yıldır tamamlanamayan Boğaz’a nazır bina, otel yapılmak istenince yeniden gündeme geldi. Hürriyet’in dün manşete taşıdığı binayla ilgili Çevre Bakanlığı açıklama yaptı. Yetkililer, “Arazi sit alanı. Tapuda ‘ahşap gazino ve dutluk’ olarak görünüyor. Otele dönüştürme izni yok” dedi.
#TarabyaCNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'daki riskli ilçe ve mahalleleri açıkladı. Prof. Dr. Ersoy, "Anadolu Yakası genel olarak sağlam bir zemine bir sahip ama içerisinde farklı alanlar var. Avrupa Yakası ise Haliç'ten itibaren kuzeye doğru olan ilçeler daha sağlam. Zemine iyileştirme yapılmadığı için yıkılan, devrilen binalar var. Mutlaka yapının zeminle barışık olması gerekir." dedi.
#Depremİstanbul’un depreme dayanıklı hale getirilmesi için hem riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması hem de uygun binalara güçlendirme gerekiyor. Ancak uzmanlara göre güçlendirme sürecinde vatandaşlar birçok engelle karşılaşıyor ve zaman kaybı yaşanıyor.
#İstanbulİstanbul’da en önemli soru bu dev kentin, olası büyük bir depremde yıkılmayacak hale nasıl dönüştürüleceği. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre İstanbul’un en acil sorunlarından biri, sayısı 70-100 bin olarak hesaplanan riskli yapılar. Bu binalar için çeşitli dönüşüm modelleri öneren uzmanlar, İstanbul’un yeniden kurgulanması gerektiği görüşünde.
#DepremORDU’da, kıyı kenar çizgisi içerisinde kaldığı gerekçesiyle mahkeme tarafından yıkım kararı verilen, 3 bloktan oluşan 17’şer katlı binaların yıkım işlemi tamamlandı. İş makineleriyle moloz yığınlarının kaldırılması için başlatılan çalışmalar sürüyor.
#Ordu Büyükşehir BelediyesiMarmara depreminin en önemli sonuçlarından biri de bu büyüklükte bir felakete hazır olmadığımız gerçeğiyle yüzleşilmesiydi. Peki geçen 20 yılda deprem bilinci ve önleyici hazırlık konularında ne kadar yol alındı? Riskli yapılardan tamamen kurtulabildik mi? 1999’dan beri bu alanda pek çok çalışma yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe’den durum raporu aldık.
#Serkan OcakYapı stokunun yüzde 70-80 arasında yorgun, ruhsatsız ve projesiz yapılar olduğunu belirten Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, depreme karşı güvenli ve konforlu yapılar oluşturmak amacıyla başlattıkları gönüllü ve örnek dönüşümün kırmızı çizgilerini açıkladı. Yeni imar projlerinde artık siteleşmeye ve 1+1 yapılara, gökdelenlere izin yok.
#ÜSKÜDARHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 9’uncu oturumu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (TOBB ETÜ) gerçekleşti. Rektör Adem Şahin, üniversitenin çevresine yaptığı katkıyla ilgili “Bölgeye de değer katan marka haline geldik” dedi.
#Ankademi11 bin 696 metrekarelik parkın 11 hissedarından biri olan Seba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Keçeli, tapusu kendilerine ait yaklaşık 12 dönüm arsanın 5 dönümünün yeşil alan, 4 dönümünün dini tesis alanı, yollar çıktıktan sonra kalan 2.5-3 dönümün de imarlı konut alanı olarak ayrıldığını söyledi.
#Orhan KeçeliŞİŞLİ’ye bağlıyken 2012 yılındaki belediyeler birliği kararnamesiyle Sarıyer’in bir mahallesi haline gelen Maslak’taki en eski gökdelen yıkılıyor. Korkmaz Yiğit’in yaptırdığı gökdelen bölge ve döneminin en yüksek yapısı olma özelliğini taşımıştı. 30 katlı, 120 metre uzunluğundaki gökdelen, yıkılıp yeniden yapılacak.
#Korkmaz Yiğitİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Mecidiyeköy'deki likör fabrikası arazisine gökdelenlerin dikilmesi için hazırlanan planların mahkemede iptal edileceğini anladıkça yeni plan çıkardı. 10 yılda 5 plan İstanbul Büyükşehir Meclisi'nden geçti, 4 plan iptal edildi.
#MecidiyeköySoma'da yaşanan felaket, felaket değil katliam, çok haklı olarak dikkatleri Akkuyu'da inşa edilmekte olan nükleer güç reaktörüne çevirdi. Kömürü yeraltından çıkaramayan, ocaktaki yangını basit bir trafo sigortasına bağlayan teknolojik ve bilimsel kalite, nükleer teknoloji gibi dünyanın en karmaşık elektrik üretimini ve denetimini mevcut bilgi ile nasıl yapacak?
Zeytinburnu'nda yükselen ve şehrin siluetini bozduğu için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Sahibiyle konuştum. Traşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum" diyerek tepki gösterdiği 'OnaltıDokuz' gökdelenlerine yıkım kararı çıktığı bildirildi.