Kavurucu sıcaklarla baş etmeye çalıştığımız bugünlerde su elementinin kıymetini çok daha iyi anlıyoruz. Sıcaktan hareket etmeye pek mecalimiz kalmadığı anlarda zaman sanki iyice yavaşlamış gibi hissediliyor. İşin aslı, hareketsizlik zamanı yavaşlatsa da ömrün daha hızlı geçmesine sebep oluyormuş. Bu hafta, hayatın akıp gitmesine neden olan ilgi çekici bir keşfin yanı sıra suyla ilişkili bilimsel gelişmeleri sizler için derledim. Okurken ferahlık vermesini diliyorum…
#ZamanNASA’nın bir yıl önce başlattığı UAP Araştırma Komisyonu’nun ilk resmi raporu 14 Eylül’de yayımlandı. UFO’lar hakkında bilimsel bulgular açıklanıyor. Meksika’da senatoya sergilenen bin yıllık uzaylı bedenleri haftanın bombasıydı. Dünya’ya normalden daha hızlı çarpan meteorsa tartışma konusu oldu. Kozmik gündemin heyecan verici bu üç gelişmesini birlikte inceleyelim.
#UzaylıTanımlanamayan bir uzay cisminin Dünya’ya radyo sinyali gönderdiği bildirildi. Dünya’ya 4 bin ışık yılı uzaklıktaki cisim her 18 dakikada bir, 1 dakika boyunca ışıldıyor. Astronomlar, bu cismin güçlü manyetik alana sahip sönmüş bir yıldızın kalıntıları ya da ölü beyaz bir cüce yıldız olabileceğini tahmin ediyor. Ancak bunlar dışında yepyeni bir şey olabileceği de ihtimaller arasında.
#Uzay CismiAltın, gümüş ve diğer değerli metaller, tarihin her döneminde varlığın, zenginliğin sembolü olmuş. Peki bugün de küresel piyasaların en önemli unsurlarından biri olan bu metallerin kökenini hiç merak ettiniz mi? Ufak bir ipucu verelim: Kafanızı kaldırıp biraz yukarı bakın.
#AltınDerin uzay fotoğrafçısı Uygar Mitat’ın çektiği Andromeda Galaksisi karesi NASA’nın resmi sosyal medyasından paylaşıldı ve 7 milyon kişiye ulaştı. Mitat, kendini “Karanlıktaki aydınlıkları keşfetmeye çalışan tutkulu bir astrofotoğrafçı” olarak tanımlıyor.
#Uygar MitatGüneşi Sistemi kadar eski olduğu düşünülen kum ve toz parçacıklarını taşıyan bir kapsül, uzayın derinliklerinden gelerek, 24 Eylül 2023 tarihinde ABD'nin Utah kentindeki çöle iniş yapacak. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), bir asteroide indirilen Osirix-Rex uzay aracının görevini bu şekilde sonlandırmasını bekliyor.
#UzayCumhurbaşkanı Erdoğan, uzay çalışmalarını başlatacaklarını ve Türkiye'nin kendi milli ve özgün hibrit roketiyle Ay'a iniş gerçekleştireceğini söyledi. Peki aya gitmek insanlık için ne anlama geliyor? Türkiye gerekli altyapıya sahip mi? İşte Türkiye'nin uzay macerasında merak edilenler...
#Aya Giden ÜlkelerTayland'a dün akşam saatlerinde meteor düştüğü iddia edildi. Cismindüşerken gökyüzünde alev topuna dönmesi ise araç kamerasına yansıdı. BaşkentBangkok'ta, yerel saatler 20.56 sıralarında, büyük bir cismin semadailerlediği gözlemlendi. Saniyeler içersinde gökyüzü bir anda aydınlandıve karardı. Tayland Ulusal Astronomik Araştırma Enstitüsü, olayın birmeteor düşmesi ya da kayan yıldız olduğuna inandıklarını bildirdi. Tayland'da7 Eylül tarihinde de sabah trafiğin en yoğun olduğu saatlerdeatmosferden geçerken adeta alev topu haline dönüşen cisim binlerce kişitarafından görülmüştü. Cihan
#TaylandAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Hubble uzay teleskobu, eşine nadir rastlanan bir galaksi (yıldız kümesi) fotoğrafladı. Hiçbir süper küme ve grupta yer almayan bu gizemli yapı, çok geniş bir boşlukta tek başına hareket ediyor.
#NasaAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dawn uzay aracının asteroid kuşağındaki cüce gezegen Ceres'in üzerinde çektiği fotoğraflar sayesinde detaylı bir uçuş simülasyonu yayınladı. Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağının en büyük gökcismi olan Ceres, 963 kilometre çapında. Dawn uzay aracı, bu yeni videoyu oluşturan fotoğrafları 13 bin 600 kilometre uzaklıktaki haritalandırma yörüngesinden ve 5 bin 100 kilometre irtifadaki seyrüsefer yörüngesinden çekti. Görüntülerde gezegenin yüzeyini kaplayan çok sayıdaki krater ve yer şekilleri dikkat çekiyor. Yaklaşık 8 yıllık yolculuğunun ardından 6 Mart'ta Ceres'in yörüngesine ulaşan Dawn uzay aracı, 3 Haziran'da 4 bin 400 kilometre yükseklikteki ikinci haritalandırma yörüngesine girdi. Dawn, beklenmedik bir durumla karşılaşılmazsa bu cüce gezegene bu kadar yaklaşan ilk uzay aracı olacak. 2007'de yola çıkan Dawn, Ceres'e ulaşmadan önce de asteroid kuşağının ikinci büyük cismi Vesta'yı Temmuz 2011'den Eylül 2012'ye kadar gözlemlemişti. Aracın yapacağı yeni keşifler, Güneş Sistemi'nin erken dönemleri ve gezegenlerin oluşumu hakkında yeni bilgiler sunacak.
#Gizemli GezegenRusya'nın Murmansk şehrinde gökyüzünde görülen hızla hareket eden parlak cisim heyecan yarattı. Bir aracın ön kamerasının kaydettiği görüntüye göre, parlak cisim önceki gece 02.10 sularında atmosfere girdikten sonra beyaz parlak bir ışık yaydı ve sonra iki kez patladı. Patlarken çevresine mavi ışık yayan cismin bir meteor olduğu iddia edildi. Ancak resmi rakamlar yeryüzüne düşen herhangi bir gökcismi bulunmadığını açıkladı.
#Rusya