Son dönemde Hollanda deyince hepimizin aklına Euro 2024 Çeyrek Final maçında kaybettiğimiz maç geliyor. Ancak Türkiye’deki en çok yatırıma sahip ülkelerden biri olması, orada yaşayan 500 bini aşkın Türk vatandaşı, iki ülke arasındaki ilişkilerin asırlar öncesine dayanması gibi sayısız sebep Hollanda’nın Türkiye için ne demek olduğunu gösteriyor.
#ANKARAAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Avusturya-Türkiye İş Gücü Anlaşması’nın 60. yılı kutlamaları kapsamında Viyana’ya gitti. Avusturya’ya göçün 60’ıncı yılı vesilesiyle düzenlen programın çok kıymetli olduğunu belirten Bakan Göktaş, özetle şunları söyledi:
#Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir GöktaşMÜSİAD, Hollanda’nın Utrecht şehrinde iftar yemeği verdi. Davete, T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Deventer Başkonsolosu Muammer Hakan Cengiz, Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, işverenler, politikacılar, bürokratlar ve MÜSİAD üyeleri katıldı.
#AVRUPADAN HABERGazetemiz Hürriyet’in Avrupa’daki tesisleri, hem yarım yüzyıldır bize ikinci vatan olan Hessen eyaletini, hem anavatanımız Türkiye’yi, hem de Türkiye sanat ve kültürünü temsil eden üç misafirin ziyareti vesilesiyle zengin içerikli bir ‘Mini Kültür Zirvesi’ne ev sahipliği yapma şansı buldu.
#HürriyetGöçmen Ekonomisi Derneği’nin ‘İş Dünyasında ve Siyasette Çeşitlilik ve Katılım’ konulu panelinde konuşan Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, göçmen kökenlilerin kamu kurumlarında çalışması için özendirilmesi ve cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Özoğuz, özel işletmelerde ise göçmen kökenli çalıştırmanın ticari açıdan da avantajlar sağlayacağını belirtti.
#Aydan Özoğuz Nihat SorgeçMerkezi Almanya’nın Köln kentinde bulunan Avrupa Kayserililer Birliği, 13–17 Temmuz 2022 tarihleri arası Kayseri’de, ‘Avrupalı Türkler Kayseri Buluşması’ adıyla dev bir festival düzenleyecek. Festivale, Kayseri Valiliği, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Turizm İl Müdürlüğü gibi birçok kurum ve kuruluş destek veriyor.
#AlmanyaGeçen yıl, Armin Laschet’in yerine Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı olan Hendrik Wüst’ün Berlin’den bir anlamda transfer ettiği ve Eyalet Uyum Bakanlığı Müsteşarı olarak görevlendirdiği Gonca Türkeli-Dehnert, seçim sonuçlarını Hürriyet’e değerlendirdi:
#Almanya-Kuzey Ren Vestfalya (KRV) SeçimBerlin merkezli Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU), koronavirüs salgını nedeniyle ertelediği genel kurulunu mayıs ayında gerçekleştirecek. Genel kurul öncesinde yönetim kurulu kahvaltılı bir toplantıda bir araya geldi. TDU Başkanı Remzi Kaplan, 2020 yılında başlayan salgının birçok insanın hayatını tehdit ettiğini ve alınan önlemler birçok etkinliği ertelemek zorunda kaldıklarını söyledi.
#AlmanyaBerlin’de birinci kuşak göçmenler ile mahalle sakinlerinin bir araya geldiği Divan Derneği’ne ait buluşma merkezinde, göçün 60’ıncı yılı nedeniyle fotoğraf sergisi açıldı. ‘Merhaba Berlin - Varış ve Kalış Hikâyeleri’ adlı sergide, fotoğraf sanatçısı Mehmet Dedeoğlu’nun birinci kuşağın temsilcilerine ait portre fotoğrafları yer alıyor.
#BerlinAlmanya’nın Baden-Württemberg eyaleti Sachsenheim şehrinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Mimar Sinan Camisi’nde geleneksel olarak devam eden birinci nesil büyüklere yönelik ‘Ahde Vefa’ etkinliği gerçekleştirildi. Sachsenheim DİTİB Mimar Sinan Camisi Derneği öncülüğünde, torunların dede ve ninelerine kahvaltılı olarak hazırladığı program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
#Baden-WürttembergTürkiye‘nin Öğretmenler Günü, sadece ülkemizde değil, Türkiye‘den göç alan ülkelerde de kutlanıyor. Almanya‘daki Türkçe ve Türk kültürü öğretmenlerinin çatı örgütü Almanya Türk Öğretmen Dernekleri Federasyonu (ATÖF) ile Hessen Türk Öğretmenler Derneği de (TÖDER-Hessen) sazlar eşliğinde Öğretmenler Günü’nü kutladı.
#AlmanyaHürriyet’in, Türkiye’den Almanya’ya göçün 60’ıncı yılı vesilesiyle hazırladığı ‘Hürriyet Tanıklığı’nda Göçün 60 Yılı’ sergisi, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu’nda açıldı. Başkonsolosluğun giriş ve bekleme salonlarında yerleştirilen panolarda ve dia sunumunda, 1961 yılından bu yana Hürriyet gazetesinin Almanya’ya göç ve göçmenlerle ilgili haberlerinin bulunduğu birinci sayfalarının afişleri yer alıyor.
#AlmanyaHessen eyaletine bağlı Oberursel kentinin SPD’li Belediye Başkanı Antje Runge, göçün 60’ıncı yılı nedeniyle uzun bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, “Göçmen kökenli hemşerilerimizi dinlemek ve yaşam öykülerini öğrenmek çok önemli. Ancak bu şekilde günlük yaşamı ön yargılar ve ayrımcılıktan arındırabiliriz” ifadelerine yer veren Runge, şunları söyledi:
#AlmanyaEvet… Almanya’ya Türk iş gücü göçü başlayalı tam 60 yıl oldu. Bir iki yıl çalışıp para biriktirdikten sonra döneceklerini düşünen insanlarımız burada kalıcı oldular. Almanların ‘Gastarbeiter’ dediği bu insanlar Türkiye’ye dönmeyip, eşlerini ve çocuklarını da yanlarına aldılar. Ve zamanla ‘buralı’ oldular.
#AlmanyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ile Türkiye arasında imzalanan işgücü anlaşmasının 60’ıncı yıl dönümü vesilesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Almanya'da düzenlenen programa video mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında, "Salgın ile beraber yükselişe geçen kültürel ırkçılık ve İslam düşmanlığı gibi tehditlerin önüne geçilmesinde müttefikimiz Almanya’ya gereken her türlü desteği veriyoruz. Sadece Almanya’daki Türk toplumunun değil tüm Avrupa’nın hatta tüm insanlığın huzuruna kasteden bu şer akımlara karşı Alman makamların da bizimle aynı hassasiyetleri taşıdıklarını biliyoruz. Alman dostlarımız ile dayanışma içinde hareket ederek, inşallah bu sıkıntıların üstesinden hep birlikte geleceğimize inanıyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanFrankfurt Başkonsolosluğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 98’inci kuruluş yıl dönümünü genç müzisyenlerden oluşan orkestranın verdiği ‘Cumhuriyet Bayramı Konseri’yle kutladı. Başkonsolos Erdem Tunçer’in, “Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Türk–Alman dostluğu!” sloganıyla başlayan kutlamaya katılanlar, ‘Hürriyet Tanıklığında Türkiye’den Göçün 60’ıncı Yılı’ sergisini de gezdi.
#Cumhuriyet BayramıAlmanya’nın kamu televizyonu 3sat’ın Türkiye’den iş gücü göçünün 60’ıncı yılı anısına geniş bir program hazırlandı. 20 Ekim Çarşamba akşamı yayınlanacak programda, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli kültür ve sanat camiasından ünlü isimlere yer verilecek. Program, dil seçeneğiyle Türkçe olarak da izlenebilecek.
#AlmanyaÇevirmen ve serbest gazeteci Ahmed Arpad, göçün 60’ıncı yılı nedeniyle fotoğraf sergisi açıyor. Ahmed Arpad’in Anadolu insanının yaşamından oluşan fotoğraf sergisi 21 Ekim’de Mannheim’daki Abendakademie’de açılacak. Sergi 15 Aralık’a kadar ziyaret edilebilecek.
#Mannheim AbendakademieAlmanya Türk Toplumu’nun (TGD) göçün 60’ıncı yılı etkinliğine eşi Elke Büdenbender ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, burada yaptığı konuşmada, Alman Anayasası’nın birinci maddesi olan ‘İnsan onuru dokunulmazdır’ ilkesine gönderme yaparak, “Türkiye kökenli kadın, erkek ve çocukların onuru da dokunulmazdır. Ama çok sık dokunuluyor ve saldırıya uğruyor. Bu ülkede buna izin vermeyeceğiz ve buna müsamaha göstermeyeceğiz” dedi. Steinmeier, göç hikâyelerinin okul ders kitaplarında okutulması gerektiğini de belirtti.
#AlmanyaAlmanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, göçün 60’ıncı yılı etkinlikleri kapsamında Berlinli Türklerin konuğu oldu. İş insanları Bahattin Kaya ve Ali Koban’ın organize ettiği gecenin konukları arasında Kuzey Ren Vestfalya Çocuk, Aile, Mülteci ve Uyum Bakanlığı Müsteşarı Serap Güler de yer aldı. Gecenin onur konuğu olan Wulff, salona girişte ayakta alkışlandı. Wulff, NSU cinayetlerinden, 10 yıl önce söylediği “İslam da Almanya’ya aittir” sözlerine kadar göçle ilgili çok geniş konularda değerlendirmelerde bulundu.
#Christian Wulff